Biała porzeczka

Biała porzeczka nie tylko dla seniorów…

 

Jakie wartości odżywcze mają owoce białej porzeczki? Jak można wykorzystać właściwości białej porzeczki, owoców i liści białej porzeczki dla utrzymania zdrowia i w celach terapeutycznych?
Wartości odżywcze białych porzeczek
Biała porzeczka to odmiana czerwonej porzeczki, jednak jej owoce nie mają intensywnego zapachu. Białe porzeczki pozbawione są barwników, przez co są bezpieczniejsze dla alergików. Mają podobną wartość odżywczą do wartości czerwonych porzeczek, zawierają dużo białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, celulozy, pektyny, rutyny, kwasów organicznych.
Spośród witamin biała porzeczka ma sporo witaminy A i C, a poza tym witaminę E, B1, B2, B9, rutynę. Białe porzeczki są mało popularne, może dlatego, że zawierają znacznie mniej witaminy C niż czarne i czerwone. Są za to bogatsze w potas i żelazo niż czarna odmiana. Ponadto białe porzeczki dostarczają nam m.in. fosfor, potas, sód, magnez, żelazo, potas, sód, kobalt i molibden.

Właściwości zdrowotne i terapeutyczne białych porzeczek
Ze względu na witaminę C, potas, magnez zawarte w owocach, białe porzeczki mają zastosowanie w profilaktyce zawału serca, udaru, miażdżycy tętnic. Witamina A, której są dobrym źródłem, wzmacnia układ odpornościowy i ostrość wzroku, stymuluje regenerację komórek w organizmie, zapobiega starzeniu się ich. Witamina A chroni również przed szkodliwym działaniem dymu tytoniowego.
Witaminy z grupy B, które są zawarte w owocach białej porzeczki wzmacniają system nerwowy, mają korzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych mózgu, ożywienie pracy mózgu i prawidłowe funkcjonowanie pamięci. Witaminy z grupy B pomagają lepiej zwalczyć stres psychiczny. Ponadto wzmacniają ośrodkowy układ nerwowy. Witaminy B biorą aktywny udział w metabolizmie białek i tłuszczów, dlatego białe porzeczki powinny znaleźć się w diecie osób odchudzających się (10 dag jagód białej porzeczki zwiera około 40 kcal).

Białe porzeczki mają bezcenne wartości dla zdrowia starszych osób, sportowców, pracujących fizycznie, dla mieszkańców zanieczyszczonych regionów, osób wyczerpanych długą chorobą, po udarze, w chorobach układu krwionośnego. 

Białe porzeczki są bogate w rutynę, która ma pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych, oczyszcza ich ściany ze złogów i wzmacnia je. W połączeniu z witaminą C zapobiega rozwojowi miażdżycy. Poza tym rutyna wpływa na prawidłowe wydzielanie żółci i wzmocnienie komórek wątroby. Białe porzeczki mają zbawienny wpływ na działanie układu pokarmowego. Zwiększają apetyt, tempo przemiany materii, przyczyniają się do lepszego trawienia białek. Białe porzeczki zawierają wyjątkowo dużo kwasów organicznych, dlatego zwiększają perystaltykę jelit, są łagodnym środkiem przeczyszczającym, pozwalają zwalczyć infekcje jelitowe. Pektyna (rozpuszczalny błonnik) zawarta w sporych ilościach w owocach białej porzeczki, wspomaga procesy trawienne, wpływa na oczyszczenie naczyń krwionośnych i obniżenie poziomu cholesterolu. Wiąże w jelitach substancje, które nie rozpuszczają się, w tym metale ciężkie (rtęć, kobalt, ołów), które wraz z nią organizm łatwo wydala. Chroni przed szkodliwym działaniem nikotyny.

Białe porzeczki mają właściwości moczopędne. Aktywują wydalanie kwasu moczowego z organizmu, dlatego stosowane są w leczeniu artretyzmu. Spożywanie białych porzeczek w każdej postaci zaleca się dla wzmocnienia odporności i poprawy męskiej potencji. 

Sok z białej porzeczki ma działanie orzeźwiające, pije się go na poprawę humoru, przy apatii, dla wzmocnienia organizmu nawet po długiej chorobie. Poza tym działa przeciw nudnościom. Sok z białej porzeczki szybko gasi pragnienie. Przy infekcjach dolnych dróg oddechowych podaje się sok z białej porzeczki zmieszany z miodem. Picie soku z białej porzeczki zaleca się osobom ze skłonnością do tworzenia się kamieni nerkowych. Sok i kompot z białych porzeczek obniżają gorączkę.

Kompot z białej porzeczki bez cukru, gorączka, reumatyzm, miażdżyca
Dokładnie wypłukać dojrzałe, zdrowe owoce białej porzeczki, zdjąć je z szypułek i wsypać do garnka z gotującą się wodą. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Ostudzić, posłodzić miodem.

Zamrożone porzeczki zachowują swoje właściwości prozdrowotne. Powinno się je powoli rozmrażać w lodówce, wtedy nie tracą mniej witamin.

Liście białej porzeczki są bogate w witaminę C. Mają działanie przeciwbakteryjne – można je po prostu żuć, aby odświeżyć oddech i oczyścić dziąsła i jamę ustną z bakterii. Napar z nich działa żółciopędnie i łagodnie przeczyszczająco, podaje się go przy chorobach nerek, odkładaniu się kryształków kwasu moczowego i szczawiowego w stawach, reumatyzmie, nadciśnieniu tętniczym, w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi. Napary i wywary z liści białej porzeczki pomagają uwolnić organizm z toksyn, metali ciężkich i pierwiastków promieniotwórczych. W medycynie ludowej znalazły zastosowanie w leczeniu stwardnienia rozsianego, nowotworów.

Napar z liści białej porzeczki, działanie napotne i moczopędne
5 łyżek czystych i posiekanych świeżych liści białej porzeczki zalać litrem wrzącej wody, przykryć i zostawić na godzinę. Wypić w ciągu dnia w 3-4 dawkach. Do przygotowania naparu wykorzystuje się tylko młode, zdrowe i nieuszkodzone liście, najlepiej ze szczytu gałązek wiosną lub latem po zebraniu owoców z krzaku. Liście można podsuszyć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach (temp. 40°C), przechowywać w zamkniętym pojemniku w ciemnym, suchym miejscu. Herbata z suszonych liści porzeczki ma podobne działanie jak napar ze świeżych liści. Kuracje z liśćmi białej porzeczki trzeba zawsze skonsultować z lekarzem.

Przeciwwskazania

1. Przy ostrym i przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka (nadkwasota), wrzodach żołądka i dwunastnicy spożywanie białych porzeczek jest przeciwwskazane, ponieważ powodują one nasilenie tych chorób. W innych chorobach układu pokarmowego należy skonsultować się z lekarzem.
2. Białe porzeczki muszą wykluczyć z diety także osoby cierpiące na zapalenie wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Uwagi
Białe porzeczki można bezpiecznie spożywać w czasie ciąży, laktacji, podawać dzieciom, ponieważ nie wywołują reakcji alergicznych.

 

Artykuły powiązane:
Domowe przetwory z białych porzeczek z cukrem. 
Domowe przetwory z białych porzeczek bez cukru.

Rady jak mrozić porzeczki i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, ładny wygląd można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *