Cebula


Cebula w kuchni. Przepisy na syrop z cebuli na kaszel

CEBULACebula dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, potas, krzem, jod, cynk i selen. Zawiera także wiele olejków eterycznych oraz związki siarkowe (siarczki) odpowiedzialne za typowy ostry zapach i smak cebuli. Ma właściwości lecznicze – działa zabójczo na wirusy, bakterie, grzyby, niektóre pasożyty, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie, chroni przed tworzeniem się skrzepów krwi i zawałem. Wpływa pozytywnie na porost włosów i paznokci. W zależności od odmiany cebule różnią się zawartością węglowodanów – łagodniejsze gatunki mają wyższą zawartość cukru. Cebula zawiera dużo wody, jest niskokaloryczna.
Smak i zapach cebuli
W zależności od odmiany jej smak waha się od lekko słodkiego do ostrego. Główne odmiany mają żółtą, białą i czerwoną barwę. Czerwona cebula jest najłagodniejsza w smaku, dlatego jest najczęściej spożywana na surowo i wykorzystywana do potraw i domowych syropów leczniczych dla dzieci. Stanowi atrakcyjną dekorację potrawy. Cebula biała jest delikatna, soczysta i łagodniejsza od żółtej. Najlepiej smakuje na surowo, faszerowana lub wykorzystywana w szaszłykach i do marynowania. Dymka wraz ze szczypiorem podawana jest na surowo, do zimnych sałatek i dekoracji. Szalotka ma lekko czosnkowy smak i zapach, można ją marynować w całości, a pokrojoną dodać do sosów i sałatek. Cebula powinna być zawsze krojona ostrym nożem i szybko doprawiona solą, ziołami i przyprawami – inaczej zgorzknieje. Opłukanie deski i noża zimną wodą, otwarcie okna zmniejsza pieczenie oczu podczas krojenia.

Jak złagodzić ostry smak cebuli?

  • zamrozić całą cebulę na około 15 minut,
  • posypać pokrojoną cebulę cukrem pudrem,
  • skropić plastry cebuli sokiem z cytryny (cytrynę można zastąpić kwaskiem cytrynowym),
  • zanurzyć cebulę we wrzącej wodzie lub mleku  na 2 minuty.

Przechowywanie cebuli
Przy zakupie należy zwrócić uwagę na łuskę cebuli, czy jest sucha i czysta. Cebula biała i żółta powinna leżeć luzem lub w siatce/pończosze (nigdy w folii) w suchym i ciemnym miejscu o temperaturze 1-2ºC. Białe odmiany można przechowywać przez kilka tygodni, natomiast żółte i szalotkę przez wiele miesięcy. Odmiany czerwone i dymka zachowują świeżość w lodówce. Cebula wypuszczająca szczypior powinna być szybko zużyta, gdyż traci właściwości odżywcze. Można ją umieścić w pojemniku z wodą lub ziemią i wyhodować wartościowy szczypior (cebula nie nadaje się już do spożycia).

Przygotowanie i wykorzystanie cebuli w potrawach
Surowa, pieczona czy gotowana jest wykorzystywana wraz ze szczypiorem do przygotowania wielu potraw: zup, gulaszów, kasz, ryżu, sosów, twarożku, jajek, sałatek, dań warzywnych (ziemniaki), rybnych i mięsnych. Gotowana na dużym ogniu gorzknieje, lecz zanurzona w cieście może być smażona w silnie ogrzanym oleju.

Uwagi i ostrzeżenia 

  • Obranej, przeciętej cebuli nie powinno się przechowywać nawet w lodówce nie tylko ze względów smakowych. Zawarte w niej składniki utleniają się i powodują, że cebula może być toksyczna.
  • Surowa jest ciężkostrawna, gotowana czy duszona może być spożywana na ogół przez wszystkich. Jednak osoby cierpiące na ciężkie schorzenia wątroby, nerek, ostre choroby układu pokarmowego, nasiloną niewydolnością serca nie powinny spożywać cebuli pod żadną postacią.

Lecznicze właściwości cebuli
Z cebuli przygotowuje się m.in. syrop na kaszel, domowy środek dla dzieci i dorosłych. Ma on również działanie wzmacniające organizm. Dla dzieci można wykorzystać czerwoną cebulę, która ma łagodniejszy smak. Syrop przygotowuje się z płynnym miodem, dla małych dzieci i osób uczulonych na miód z cukrem pudrem. Powinno się codziennie przygotować świeży syrop.

Przeciwwskazania
Syropu z cebuli nie powinno się spożywać przy ciężkich stanach zapalnych nerek, wątroby, jelit oraz w chorobach układu pokarmowego.

Domowe sposoby na kaszel u dziecka. Syrop z cebuli

Syrop z cebuli z cukrem pudrem lub miodem, na kaszel męczący 

Dwie duże cebule oczyścić z łusek, pokroić w cienkie plasterki. Wsypać do wyparzonego suchego słoika, zasypać grubą warstwą cukru pudru, lekko wymieszać lub wstrząsnąć. Zakręcony słoik zostawić go na przynajmniej 2-3 godziny w ciepłym miejscu, ale nie w słońcu. Wstrząsnąć od czasu do czasu. Zamiast cukru można dodać odpowiednią ilość płynnego miodu o delikatnym smaku, lecz powstały syrop można podać dziecku nie wcześniej niż w 2. roku życia.

Przy słabym kaszlu podawać dziecku łyżkę syropu 5 razy dziennie, a przy silnym kaszlu po 2 łyżki co 2 godziny. Syrop z cebuli skutecznie łagodzi nocny kaszel, działa wykrztuśne.

Gotowany syrop z cebuli z miodem, na kaszel

Oczyścić 0,5 kg cebuli, drobno ją posiekać. Przełożyć do rondla o szerokim dnie, wsypać 0,3 kg cukru. Składniki zalać litrem zimnej wody, rondel przykryć pokrywką, umieścić go na małym ogniu i gotować przez 3 godziny. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, bez zdejmowania pokrywki. Kiedy masa będzie miała temperaturę poniżej 40°C dodać 2 pełne łyżki płynnego miodu o łagodnym smaku i dokładnie wymieszać. Chłodną masę przecedzić przez gęste plastikowe sitko (można nałożyć na nie złożoną jałową gazę). Syrop przelać do wyparzonego słoika. Cebulę przełożyć do innego słoika.

Podawać dziecku łyżkę ugotowanej cebuli i łyżkę syropu 4 razy dziennie.
Rada: Miód może wywołać u dziecka reakcję alergiczną.

Dodaj do zakładek permalink.

Jedna odpowiedź na „Cebula

  1. Artur mówi:

    Ciekawe informacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *