Udane wypieki, mimo że zabrakło…


Kilka porad, aby wypiek się udał, mimo że zabrakło składnika ciasta

 

DrozdzeDrozdze2Babeczki_drozdzowe_cukrzyk_wyrastanie

Czym zastąpić cukier i cukier waniliowy w cieście?
Zamiast cukru do pieczenia ciasta można użyć słodkiego miodu lub syropu klonowego. Zamiast 10 dag cukru można użyć pół łyżki miodu wielokwiatowego czy akacjowego lub 6-7 dag stewii w granulacie, 2 łyżeczki glukozy czy 13 dag erytrytolu.
Cukier puder można uzyskać mieląc cukier kryształ w młynku.
Domowy cukier waniliowy przygotowuje się długo, ale ciasto nabierze aromatu po dodaniu 1 łyżeczki rumu lub koniaku zmieszanej z 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy (sok można zastąpić tartą skórką).
Czym zastąpić czekoladę w cieście?
Aby uzyskać 3 dag czekolady wystarczy wymieszać 5 łyżek gorzkiego kakao, 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki miękkiego masła. Jeśli chcemy dodać je do ciasta, można zrezygnować z masła. Ciasto pieczone ze wszystkimi składnikami domowej czekolady jest trochę suche, ale wystarczy je pokryć glazurą lub dżemem.

Czym zastąpić drożdże w cieście?
Nie da się ich zastąpić w cieście drożdżowym. Ale podobną strukturę do ciasta drożdżowego ma ciasto serowo-olejowe (jest pieczone z proszkiem do pieczenia).

Czym zastąpić jajko w cieście?

  1. Brakujące jajko zastąpi mieszanka składającą się z 1 łyżki oleju, 2 łyżek wody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  2. W cieście jajko zastąpią 2 łyżki mleka i proszek do pieczenia (porcja na czubku noża).
  3. Jedno jako zastąpią 4 łyżki musu z jabłka lub mały rozgnieciony dojrzały banan.
  4. Brakujące jajko w cieście można też zastąpić łyżeczką domowego octu jabłkowego albo twarożku.

Czym zastąpić żółtko jaja w cieście?
Jeśli zabrakło nam żółtka do posmarowania wierzchu ciasta, można je zastąpić skondensowanym mlekiem.

Czym zastąpić masło lub margarynę w cieście?
Brakującą ilość można zastąpić białym serem (2 części sera/twarożku zastępują 1 część masła/margaryny). 10 dag masła zastąpią 2,5 łyżeczki zmieszanego z 4 łyżeczkami wody. Całkowicie nie można ich zastąpić w cieście do pieczenia.

Czym zastąpić mąkę w cieście?
Jeśli mamy mniej mąki niż podano w przepisie, tylko niewielką jej część można zastąpić w cieście taką samą ilością zmielonych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych, otrębów, nasion dyni, słonecznika lub lnu (najlepiej ich mieszanką), albo grysikiem. W mieszance do pieczenia chleba niewielką ilość mąki można zastąpić wodą.

Czym zastąpić mleko w cieście?
W cieście drożdżowym zastąpią je letni jogurt lub maślanka.

Czym zastąpić orzechy ziemne w cieście?
Podsmażone na maśle płatki owsiane maja podobny zapach i smak.

Czym zastąpić proszek do pieczenia w cieście?
W cieście wystarczy odrobina rumu albo koniaku (2-3 łyżki). Woda mineralna ma podobne spulchniające działanie, zwłaszcza w niskich ciastach.

Czym zastąpić rodzynki w cieście?
W cieście i w deserach z powodzeniem zastąpią je inne suszone owoce – pokrojone śliwki, morele, figi.

Wałek do ciasta
Wystarczy szklana butelka. Przed wałkowaniem ciasta drożdżowego napełnić ją ciepłą wodą. Do ciasta kruchego użyć zimnej.

Dalsze rady w przypadku błędu podczas pieczenia i gotowania w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.

Rady czym zastąpić uczulające składniki ciasta dla alergika w artykule „Alergia. Czym zastąpić składnik w potrawach i wypiekach?”

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *