Kilka porad, aby wypiek się udał, mimo że zabrakło składnika ciasta
Czym zastąpić cukier w cieście?
Zamiast cukru do pieczenia ciasta można użyć słodkiego miodu lub syropu klonowego. Zamiast 10 dag cukru można użyć pół łyżki miodu wielokwiatowego czy akacjowego lub 6-7 dag stewii w granulacie, 2 łyżeczki glukozy czy 13 dag erytrytolu.
Cukier puder można uzyskać mieląc cukier kryształ w młynku.
Czym zastąpić cukier wanilinowy w cieście? Jak nadać ciastu aromat?
Syntetyczny cukier wanilinowy ze sklepu warto zastąpić cukrem zmieszanym ze zmielonym strąkiem wanilii. Domowy cukier waniliowy przygotowuje się długo, ale ciasto również nabierze aromatu po dodaniu 1 łyżeczki rumu lub koniaku zmieszanej z 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy (sok można zastąpić tartą skórką).
Czym zastąpić czekoladę w cieście?
Aby uzyskać 3 dag czekolady wystarczy wymieszać 5 łyżek gorzkiego kakao, 1 łyżkę cukru, 2 łyżeczki miękkiego masła. Jeśli chcemy dodać je do ciasta, można zrezygnować z masła. Ciasto pieczone ze wszystkimi składnikami domowej czekolady jest trochę suche, ale wystarczy je pokryć glazurą lub dżemem.
Czym zastąpić drożdże w cieście?
Nie da się ich zastąpić w cieście drożdżowym. Ale podobną strukturę do ciasta drożdżowego ma ciasto serowo-olejowe (jest pieczone z proszkiem do pieczenia).
Czym zastąpić fix do ubijania śmietany?
Łyżeczkę skrobi ziemniaczanej zmieszać z łyżeczką cukru pudru, wsypać do śmietany przez drobne sitko. Wymieszać, ubić śmietanę na sztywno.
Do częściowo ubitej śmietany wsypać przez sitko 1-2 łyżeczki budyniu o smaku śmietankowym, waniliowym lub karmelowym. Śmietanę ubić.
Czym zastąpić jajko w cieście?
- Brakujące jajko zastąpi mieszanka składającą się z 1 łyżki oleju, 2 łyżek wody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- W cieście jajko zastąpią 2 łyżki mleka i proszek do pieczenia (porcja na czubku noża).
- Jedno jako zastąpią 4 łyżki musu z jabłka lub mały rozgnieciony dojrzały banan.
- Brakujące jajko w cieście można też zastąpić łyżeczką domowego octu jabłkowego albo twarożku.
Czym zastąpić żółtko jaja w cieście?
Jeśli zabrakło nam żółtka do posmarowania wierzchu ciasta, można je zastąpić skondensowanym mlekiem.
Świeże jajo można zastąpić mrożonym.
Świeże białko jaja (klasa L) zastąpią 2 łyżki (czyli 30 ml) białka rozmrożonego.
Świeże żółtko jaja (klasa L) zastąpi łyżka (15 ml) rozmrożonego żółtka.
Całe surowe jajko zastąpią 3 łyżki (czyli 45 ml) rozmrożonego całego jaja.
Czym zastąpić marcepan w cieście?
Niewielką ilość marcepanu można zastąpić domowym marcepanem z ziemniaków. Rozgnieść trochę ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, wymieszać z cukrem pudrem. Część ziemniaków zastąpić zmielonymi orzechami. Dodać amaretto lub aromat migdałowy.
Czym zastąpić masło lub margarynę w cieście?
Brakującą ilość można zastąpić białym serem (2 części białego sera/twarożku zastępują 1 część masła/margaryny). 10 dag masła zastąpią 2,5 łyżeczki białego sera lub twarogu „krajanki” zmieszanego z 4 łyżeczkami wody. Jeśli zmieli się go z wodą gazowaną, powstanie kremowa masa. Masła, margaryny całkowicie nie można zastąpić w wypiekach.
Czym zastąpić mąkę w cieście?
Jeśli mamy mniej mąki niż podano w przepisie, tylko niewielką jej część można zastąpić w cieście taką samą ilością zmielonych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych, otrębów, nasion dyni, słonecznika lub lnu (najlepiej ich mieszanką), zmielonym grysikiem albo skrobią ziemniaczaną. W mieszance do pieczenia chleba niewielką ilość mąki można zastąpić wodą.
Czym zastąpić mleko w cieście?
W cieście drożdżowym zastąpią je letni jogurt lub maślanka.
Czym zastąpić orzechy i migdały w cieście?
Można je zastąpić innymi orzechami, zmielonymi ziarnami słonecznika, płatkami kokosowymi, jednak trzeba się liczyć ze zmiana smaku ciasta.
Czym zastąpić orzechy ziemne w cieście?
Podsmażone na maśle płatki owsiane maja podobny zapach i smak.
Czym zastąpić proszek do pieczenia w cieście?
Naturalnym spulchniaczem ciasta są jaja, alkohol, gazowana woda mineralna…
Aby zastąpić proszek do pieczenia w cieście na ciasteczka trzeba zwiększyć ilość świeżych jaj w cieście. Natomiast do ciasta wziąć podaną w przepisie ilość jajek, żółtka dobrze wymieszać z podanymi składnikami, a białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łopatką z resztą połączonych składników. Ciasto szybko przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Zamiast proszku do pieczenia dodać do ciasta 2-3 łyżki rumu lub koniaku. Alkohol wyparuje podczas pieczenia, a ciasto będzie pulchne i bardziej aromatyczne.
Ciasteczka i ciasto można upiec z sodką kuchenną. Na 50 dag mąki dać łyżeczkę sodki kuchennej. Aby ciasto pieczone z sodką było delikatne i pulchne, do surowego ciasta trzeba dodać trochę kwaśnego dodatku: łyżkę soku z cytryny lub łyżkę jogurtu czy kefiru.
Woda mineralna ma podobne spulchniające działanie, zwłaszcza w niskich ciastach.
Czym zastąpić rodzynki w cieście?
W cieście i w deserach z powodzeniem zastąpią je inne suszone owoce – pokrojone śliwki, morele, figi.
Wałek do ciasta
Wystarczy szklana butelka. Przed wałkowaniem ciasta drożdżowego napełnić ją ciepłą wodą. Do ciasta kruchego użyć zimnej.
(szkoła pieczenia: ciasto)
Dalsze rady w przypadku błędu podczas pieczenia i gotowania w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.
Rady czym zastąpić uczulające składniki ciasta dla alergika w artykule „Alergia. Czym zastąpić składnik w potrawach i wypiekach?”
Może się czepiam, ale w zdaniu „10 dag masła zastąpią 2,5 łyżeczki zmieszanego z 4 łyżeczkami wody.” ktoś zjadł brakujące słowo. 2,5 łyżeczki zmieszanego czego? Sera? Wcześniej jest wzmianka o białym serze. Czy autorowi chodziło o ser?
Tak. Dziękuję za czujność, poprawiłam. Pozdrawiam, Mama Dobra Rada