Dieta ratuje cukrzykom zdrowie i życie

Zasady diety dla cukrzyków

Wynik_na_glukometrze
Zaniedbanie profilaktyki zdrowotnej prowadzi do późnego wykrycia choroby i jej rozwoju. Coraz więcej ludzi choruje na cukrzycę typu 2, której przyczyną jest zła dieta i brak ruchu. Dieta jest podstawowym środkiem profilaktycznym oraz leczniczym, zarówno dla chorego na cukrzycę, który leczy się tylko dietą jak i dla biorącego leki czy insulinę.


Nie istnieje uniwersalna dieta dla wszystkich diabetyków – rodzaj diety ustala lekarz w zależności od wieku, wagi, wzrostu, płci i rodzaju wykonywanej pracy
.

Diabetyk może cieszyć się pełnią życia pod warunkiem, że przestrzega zaleceń lekarskich, głównie diety, przez całe życie.
Większość osób starszych cierpiących na cukrzycę ma nadwagę, którą należy zredukować. Młodzi cukrzycy mają często niedowagę i powinni uzyskać należny ciężar ciała, odpowiadający ich wzrostowi. Trudno jest dokładnie obliczyć zapotrzebowanie energetyczne danej osoby, nawet jeśli jest wiadomo jaką pracę wykonuje. Organizmy ludzkie zużywają różną ilość kalorii wykonując tę samą pracę. U jednej osoby część energii (kalorii) dostarczonej przez spożyty pokarm zmienia się w ciepło wykorzystane przez organizm, u innej odłoży się „na zapas” w formie tkanki tłuszczowej.

Dietę ustala się tak, aby stosunek składników pokarmowych był stały w poszczególnych posiłkach. Należy spożywać śniadanie, obiad i kolację z urozmaiconych składników o stałych porach. Poza tym 3-4 lekkie posiłki między nimi.

  • Ważne jest spożywanie odpowiednich porcji węglowodanów złożonych (produkty zbożowe, ziemniaki), a ograniczenie lub eliminacja węglowodanów prostych (cukier, dżem, miód).
  • Z produktów białkowych stosuje się chude mięso, ryby, jaja, mleko, niskotłuszczowe sery.
  • Powinno się stosować tylko łagodne zioła i przyprawy (koperek, szczypiorek, cebula, sok z cytryny, cynamon, wanilia).
  • Należy preferować tłuszcze roślinne. Tłuszcz podaje się do gotowych potraw.
  • Owoce w formie surowej i gotowanej należy stosować z umiarem!
  • Warzywa odgrywają dużą rolę w leczeniu cukrzycy za pomocą diety – zarówno jako surówki, jak i zupy i gulasze. Dieta powinna zawierać więcej warzyw niż owoców.
  • Potrawy przyrządza się metodą gotowania, duszenia i pieczenia – oczywiście bez tłuszczu.
  • Dziennie trzeba dostarczyć 2 l-2,5 l płynów, w tym 1,5 l-2 l wody, herbaty ziołowej, owocowej.

Profilaktyka powikłań zdrowotnych u diabetyka to prawidłowo dopasowana dieta.

 



Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *