Biszkopt, sernik, keks. Dietetyczne ciasta bez drożdży i proszku do pieczenia

 

Porady i przepisy na dietetyczne ciasto bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody:
– dietetyczny biszkopt z jabłkami, ciasto 
bez tłuszczu,
– dietetyczny sernik bez spodu,
– łatwy dietetyczny sernik bez spodu
(sernik z wiaderka),
– dietetyczny keks bez tłuszczu.

Te zdrowe, proste i smaczne ciasta zawsze się udają, jeśli przestrzega się kilku podstawowych reguł. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową pokojową temperaturę. Wyjątkiem jest białko jaja przygotowane do ubicia na sztywną pianę.

  1. Sztywną pianę z białka jaja uzyskamy ze schłodzonego białka, nie zanieczyszczonego żółtkiem. Naczynie powinno być wysokie, suche, najlepiej schłodzone. Dodanie pod koniec ubijania piany z białek trochę cukru sprawi, że mocno zesztywnieje. Tak ubita piana z białek jaj doskonale napowietrza ciasto i powoduje, że ciasto wyrasta bez drożdży i bez proszku do pieczenia.
  2. Piana powinna być nałożona na przygotowaną masę na ciasto, delikatnie, stopniowo i krótko wmieszana w nią.
  3. Formę z ciastem należy szybko wstawić do dobrze nagrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika. Najlepiej na kratę umieszczoną na środkowej szynie.
  4. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko brązowieje, warto przykryć formę odpowiednio wyciętym papierem do pieczenia, który uchroni ciasto przed spaleniem. Papier nie powinien leżeć na cieście.
  5. Jednak piekarnika nie powinno się otwierać wcześniej, niż po upływie 25-30 minut od chwili włożenia do niego surowego ciasta, ponieważ piekarnik wychładza się i ciasto opada.
  6. Na kilka minut przed upływem czasu pieczenia warto zrobić próbę patyczka, tzn. wkłuć drewniany patyczek do szaszłyków do samego spodu ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. Jeśli na drewienku są mokre grudki ciasta, należy przedłużyć czas pieczenia.

Dietetyczny biszkopt z jabłkami, ciasto bez tłuszczu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia
biszkopt_z_jablkamiSkładniki
4 jaja
3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
1-2 łyżki domowego cukru waniliowego lub słodzik
60 dag twardych jabłek
½ łyżeczki cynamonu
ew. łyżka cukru pudru do posypania

masło do formy
papier do pieczenia
forma do keksu lub tortownica o przekroju 22 cm

Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek, białka wstawić do lodówki. Włączyć piekarnik. Formę posmarować masłem, wyłożyć papierem. Jabłka umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, posypać cynamonem. Żółtka utrzeć z cukrem na puch o kremowym kolorze. Zimne białka ubić na sztywną pianę, położyć na masę z żółtek. Na to przesiać mąkę z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać. Większą część ciasta wylać do formy, wsypać jabłka, ostrożnie wymieszać widelcem (jabłka powinny być równomiernie rozłożone w formie). Jabłka zalać resztą ciasta. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C* (obie grzałki) i piec przez 45 minut na średniej szynie. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem. Dietetyczny biszkopt jest bardzo soczysty.
Jeśli jabłka są słodkie, można zrezygnować z cukru pudru.
*Biszkopty piecze się właściwie w temperaturze 160°C, ale w moim piekarniku lepiej wychodzą w wyższej temperaturze.

Dietetyczny sernik bez spodu, z tradycyjną masą
Składniki
1 kg chudego lub półtłustego sera twarogowego
4 duże jaja
10 dag masła
mniej niż ½ szklanki cukru
1/3 szklanki oleju 
3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej
strąk wanilii
2-3 łyżki ulubionych suszonych owoców

masło, papier do pieczenia, folia aluminiowa, forma okrągła (24 cm-26 cm)

Ser, masło, jaja wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem surowej masy twarogowej. Wszystkie składniki przed użyciem powinny mieć temperaturę pokojową. Owoce wypłukać, zalać wrzącą wodą na 15 minut, przecedzić, osuszyć i pokroić. Formę wysmarować masłem lub olejem, wyłożyć papierem (jeśli nie jest szczelna powinna być wyłożona folią aluminiową*). Jaja wymyć, oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki w zamkniętym słoiczku. Włączyć piekarnik. Ser zmielić 3 razy. Miękkie masło pokroić i rozetrzeć z olejem. Dodać żółtka, cukier i utrzeć na białą masę. Strąk wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka, dodać do masy. Ucierając masę dodawać małymi porcjami ser i owoce otoczone skrobią ziemniaczaną. Na całość przesiać skrobię i wmieszać ją. Z zimnych białek ubić pianę (jw.). Wyłożyć ją na masę serową, połączyć krótko mieszając. Masę szybko przełożyć do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (obie grzałki). Piec na środkowej szynie przez 50-60 min. Upieczony dietetyczny sernik studzić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, gdyż łatwo opada. Ostudzony sernik, owinięty folią aluminiową na talerzu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na noc). Schłodzony jest smaczniejszy i łatwiej się kroi.
Rady: Ciasta na sernik nie napowietrzać długo, a po wymieszaniu masy całość szybko wstawić do piekarnika – wtedy sernik nie wyrośnie nadmiernie i po upieczeniu mocno nie opadnie.
Sernika nie powinno się piec w wysokich temperaturach – wtedy wysusza się i przypala.

Łatwy dietetyczny sernik bez spodu, dla początkujących z wiaderka
Składniki
1 kg sera twarogowego z wiaderka
4 żółtka dużych jaj 
0,5 l letniego mleka
2 pełne łyżki cukru
łyżka domowego cukru waniliowego

3 łyżki oleju roślinnego
2 opakowania dobrej jakości budyniu w proszku (60 g każde) 
ew. 10 dag wiórków kokosowych

folia aluminiowa, papier do pieczenia,  forma okrągła (24 cm-26 cm)

Formę szczelnie wyłożyć jednym kawałkiem folii po brzegi. Jaja wymyć, oddzielić białka od żółtek. Białka w zamkniętym pojemniku wstawić do lodówki albo zamrozić (wykorzystać do innego ciasta). Włączyć piekarnik. Do mleka wsypać budyń z cukrem, dokładnie wymieszać. Dodać olej, żółtka i ziarna wanilii, wymieszać łyżką. Miksując na niższych obrotach dodawać porcjami ser (można wsypać wiórki, ale podniosą wartość kaloryczną sernika). Masę szybko przelać do formy (jest ciężka i płynna), wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (włączone obie grzałki). Piec na kratce na środkowej szynie. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C-190°C, piec jeszcze przez 45 min. Jeśli wierzch sernika szybko brązowieje, przykryć go odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia, jednak piekarnika nie wolno otwierać przed upływem 25 minut od chwili włożenia surowej masy. Upieczone ciasto studzić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Szybko wyjęte z piekarnika opada. Całkowicie ostudzone przykryć folią aluminiową i ostrożnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Masa w lodówce stężeje. Sernik w  folii nie wchłonie zapachów z lodówki. Dobry przepis dla początkujących lub kiedy nie ma czasu na mielenie twarogu.
Rada: Ważny jest wybór sera – nie każdy ser w wiaderku nadaje się do pieczenia. Nie powinno się wybierać serków z zagęstnikami, homogenizowanych – te  wykorzystuje się do „serników na zimno”. Trzeba czytać skład masy i wybrać tą, w której jest twaróg, a nie zagęszczone skrobią mleko. Smaczny sernik wychodzi z mielonym twarogiem sernikowym z Piątnicy i twarożkiem kanapkowo-sernikowym „Mój ulubiony”.

Dietetyczny keks, ciasto bez tłuszczu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia

Keks_bez_tluszczuSkładniki
5 jaj (klasa M)
2 płaskie łyżki  cukru 
20 dag mąki pszennej uniwersalnej (na zdjęciu keks z mąki orkiszowej, drobnej)
15 dag orzechów laskowych i włoskich
10 dag suszonej żurawiny (nie kandyzowanej)
½ łyżeczki suszonego imbiru
ew. strąk wanilii

masło do smarowania formy
papier do pieczenia
forma 20 cm x 8 cm

Jaja wymyć, oddzielić białka i żółtka. Białka wstawić do lodówki. Orzechy i żurawinę opłukać, osuszyć, pokroić i oprószyć mąką. Włączyć piekarnik. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Żółtka utrzeć do białości z 3 częściami cukru, imbirem i ziarnami wanilii. Na masę przesiać mąkę, dodać bakalie i energicznie wymieszać. Białka ubić dodając pod koniec pozostały cukier. Na masę wyłożyć sztywną pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i szybko wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (obie grzałki). Piec 50-60 minut. Pamiętać o próbie patyczka. Dietetyczny keks jest słodki dzięki dodaniu suszonych owoców.

*Naukowcy podejrzewają, że aluminium może wywoływać raka piersi i chorobę Alzheimera, dlatego powinno się unikać stosowania folii aluminiowej, tacek i naczyń z aluminium do przygotowania potraw, szczególnie solonych i kwaśnych. 

Przepisy kulinarne na ciasta, ciasteczka bez proszku do pieczenia, bez drożdży, bez sody i bez uczulających składników  zebrane są na stronie Desery i wypieki.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *