Pieczone faworki fit

Chudy chrust czyli dietetyczne faworki z piekarnika nie tylko na tłusty czwartek


Rady jak
zrobić faworki bez oleju, bez spirytusu, bez octu, bez proszku, bez sody, bez drożdży. Przepisy na faworki pieczone w piekarniku: tradycyjny chrust na śmietanie; faworki bez tłuszczu, z kefirem, z żółtkami; szybkie faworki bez tłuszczu, z jogurtem naturalnym, z żółtkami; delikatny maślany chrust z piwem, bez cukru, bez jajek…
faworki_pieczone_przepis
Chrust czy faworki pieczone w piekarniku to mniej kaloryczne, chrupiące i smaczne ciasteczka. Wystarczająco puszyste faworki można upiec bez proszku do pieczenia, bez sody, bez drożdży, bez oleju. Przepisy na popularne ciasteczka karnawałowe różnią się czasem tylko detalami, jednak powinno się ściśle trzymać instrukcji.
Składniki ciasta na faworki pieczone w piekarniku
Ciasto na faworki pieczone w piekarniku wyrabia się tradycyjnie z białej mąki pszennej (typ 400, 450), żółtek jaj i produktów mlecznych: kwaśnej śmietany, kefiru lub jogurtu naturalnego. Ciasto można spulchnić dodając zamiast żółtka jasne piwo zmieszane z masłem albo mały kieliszek wódki z wanilią. Dzięki wódce są bardziej chrupiące. Można ją zastąpić sokiem z cytryny, ale efekt słabszy. Postne faworki przygotowane na cieście z wodą po upieczeniu są twarde.

Dobra rada: do ciasta na chrust dodaje się trochę cukru pudru, ale niesłodzone również jest smaczne. Poza tym faworki z ciasta bez cukru nie przypalają się tak szybko, a po upieczeniu są jaśniejsze i bardziej pulchne.
Jak przygotować ciasto dla pieczonych faworków?
Wszystkie składniki ciasta na faworki powinny być dobrze połączone, ciasto energicznie zagniata sie przez 3-5 minut. Jeśli klei się, trzeba dodać odrobinę mąki. Ciasto musi być gładkie i błyszczące, gęste i twarde a jednocześnie elastyczne.
Tradycyjnie ciasto na chrust długo wyrabia się ręcznie i na koniec uderza nim wielokrotnie o blat stołu jak piłką lub obija je wałkiem. Wtedy ciasto napowietrza się, jest bardziej zwarte, nie przykleja się do wałka. Ciasto z długo mieszanych składników mikserem jest wystarczające napowietrzone i chrust można przygotować bez obijania ciasta.
Przed rozwałkowaniem dzieli się je na 3-4 części, które jest łatwiej cienko rozwałkować na placki o grubości ok. 3-5 mmm. Chrust upieczony z cienko rozwałkowanego ciasta jest bardziej chrupiący, ale cieńszy niż 3 mm przypala się szybko i jest suchy. Placki kroi się na krótkie paski o szerokości ok. 3-4 cm i długości 8-10 cm, każdy nacina wzdłuż po środku. Paski można naciąć prosto lub lekko na ukos. Jeden koniec paska przekłada się przez nacięcie aby powstał charakterystyczny kształt, jak dla faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Jeśli pasek jest długi, robi się w nim dłuższe nacięcie a koniec przekłada kilkakrotnie.

Jak piec dietetyczne faworki w piekarniku?
Blachę natłuszcza się lekko, wykłada papierem. Ciasteczka rozkłada się na blasze blisko siebie – nie powinny sie stykać, ponieważ w czasie pieczenia lekko podrosną i mogą się posklejać.
Blachę wsuwa się na środkową szynę do dobrze nagrzanego piekarnika (temperatura 180°C-200°C, włączone obie grzałki). Faworki piecze sie bardzo krótko. Podczas pieczenia trzeba obserwować ciastka przez szybkę, ponieważ cienkie ciasto szybko wysusza się i przypala. Upieczone faworki mają złoty kolor. Brązowe są mniej smaczne. Gorące wysypuje się z blachy, zostawia do ostudzenia. Ciepłe faworki są jeszcze elastyczne, dopiero po schłodzeniu stają się chrupkie. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.

Najczęściej przed podaniem faworki obsypuje sie tylko cukrem pudrem, czasem z dodatkiem cynamonu. Ale można je pochlapać płynnym miodem i posypać mielonymi orzechami lub posmarować ulubionym owocowym dżemem. Do pieczonych faworków można podać rozgrzewający domowy grzaniec bez alkoholu (tu są przepisy). Pieczone faworki powinno sie serwować ciepłe, prosto z piekarnika – wtedy są najdelikatniejsze.

Przepisy na faworki z piekarnika 


Szybkie tradycyjne faworki pieczone w piekarniku; chrust 
maślany
Składniki:
20 dag mąki pszennej
4 dag zamrożonego masła
2 żółtka jaj kl. L
ew. 2 łyżeczki cukru waniliowego

3-5 łyżek gęstej śmietany 18%
duża szczypta soli

cukier puder do posypania
Włączyć obie grzałki piekarnika. Przesiać mąkę i wymieszać z solą i cukrem pudrem. Masło drobno posiekać nożem, dodać do mąki. Wymieszać i wgnieść palcami masło w mąkę. Dodać żółtka utarte z cukrem waniliowym, masę wymieszać mikserem. Dodać śmietanę, zagnieść dłońmi zwarte ale elastyczne ciasto. Ciasta nie powinno się odkładać „na później”. Pociąć na 4 części, każdą część rozwałkować na cienkie placki. Placki pociąć w romby lub paski. Blachę do pieczenia lekko natłuścić, wyłożyć papierem. Blachę z chrustem wsunąć na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piec około 15-20 minut. Faworki wyłożyć na półmisek, przed podaniem przesiać na nie cukier przez sitko. Mimo, że chrust zawiera w sobie trochę masła i śmietany, to i tak jest znacznie mniej kaloryczny niż tradycyjny, smażony na oleju czy na smalcu.
Dobra rada: jeśli śmietana nie jest kwaśna cukier można pominąć w tym przepisie na ciasto bez szkody dla smaku. 

Faworki z piekarnika; chrust bez tłuszczu, z kefirem, z żółtkami 
Składniki:
370 ml mąki 
100 ml kefiru naturalnego
3 żółtka jaj kl. L
łyżeczka soli
łyżka cukru waniliowego
płynny miód lub dżem
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wymieszać kefir z żółtkami i cukrem waniliowym. Przesiać mąkę z solą na stół, blat kuchni lub deskę. Utworzyć dołek w mące, wlać do niego płynne składniki. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, uderzać nią energicznie o stół posypany niewielką ilością mąki. Następnie włożyć do zamykanego pojemnika i do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie włączyć obie grzałki piekarnika. Zimne ciasto podzielić, każdy kawałek osobno cienko rozwałkować, pokroić w paski. Faworki ułożyć na blachę wyłożoną papierem, piec na średniej szynie przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Kiedy będą miały złoty odcień wyjąć, ostudzić. Na talerzu pochlapać miodem lub posmarować ulubionym dżemem.

Szybkie faworki z piekarnika; chrust bez tłuszczu, z jogurtem, z żółtkami
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
100 ml naturalnego jogurtu
3 żółtka jaj kl. L
sok z cytryny

szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
cukier puder do posypania
Wcześniej wyjąć jaja i jogurt z lodówki. Kiedy uzyskają temperaturę pokojową włączyć piekarnik.
Widelcem wymieszać jogurt, sok z cytryny, żółtka i sól. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać płynne składniki. Wyrabiać gładkie, jednorodne ciasto. Posypać stół niewielką ilością mąki, energicznie rzucić kilka razy ciastem o blat. Napowietrzone ciasto podzielić na kilka części, każdą cienko rozwałkować. Pociąć w paski, nadać im odpowiedni kształt. Faworki ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury do 180°C na środkowym poziomie. Po 15 minutach pieczenia chrust powinien mieć złoty kolor. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Delikatne maślane faworki pieczone w piekarniku; chrust z  piwem, bez cukru, bez jajek 
Składniki:
370 ml mąki pszennej 
20 dag mrożonego masła
150 ml jasnego piwa
szczypta soli
mielone orzechy i cynamon
Dzięki połączeniu piwa z masłem otrzymuje się ciasto o delikatnej konsystencji. Zamrożone masło posiekać drobno nożem lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Przesiać do niej mąkę, drewnianą łyżką albo pałką rozetrzeć masło z mąką, aż będą gładkie. Wlać piwo, zagnieść sprężyste ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-1,5 godz. Po tym czasie włączyć obie grzałki piekarnika. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na grubość 3-4 mm. Uformowane faworki rozłożyć luźno na blasze wyłożonej papierem, wsunąć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C- 190°C. Piec na środkowym poziomie do złotego koloru przez około kwadrans. Lekko ciepłe posypać cynamonem z mielonymi orzechami.

Przepisy na bezglutenowe faworki pieczone w piekarniku znajdują sie artykule Dietetyczny chrust bez glutenu dla alergików.

Rady jak upiec pączki w piekarniku i przepisy są zebrane w artykule Drożdżowe pączki bez smażenia

Spis przepisów na zdrowe wypieki znajduje sie na stronie Desery, wypieki.

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Skusiłam się na pieczone faworki tradycyjne bo aż tak bardzo nie zależy mi na diecie . Warto było bo są bardzo smaczne. Wyszły grubsze ale nie zostawiają ciężaru w żołądku jak faworki smażone w oleju. Zrobię je jeszcze raz, pięknie pachną

Skomentuj Kiwi_88 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *