Domowe przetwory warzywne bez octu. Słodka i ostra papryka

Papryka bez octu do słoików na zimę

 

Przepisy na domowe przetwory ze słodkiej i ostrej papryki bez octu: słodka papryka bez octu w soku pomidorowym, słodka papryka faszerowana w pomidorach bez octu, sałatka z papryki i z pomidorów bez octu, pikantna sałatka z papryki i z pomidorów w oleju bez octu, czerwona ostra pasta z papryki bez octu i zielona ostra pasta paprykowa bez octu i bez gotowania
Papryka w słoikach przygotowana na zimę dostarcza duże ilości karotenu i witaminy C, która nie ulega całkowitemu zniszczeniu podczas obróbki termicznej. Przetwory z papryki z dodatkiem czosnku są wyjątkowo bogatym źródłem cynku. Spośród słodkich odmian czerwona, pomarańczowa i żółta papryka najlepiej nadają się do przetworów domowych, zielona po pewnych czasie w słoiku lekko gorzknieje. Ostre odmiany papryki zawierają najwięcej witamin i soli mineralnych.
Słodka papryka bez octu w soku pomidorowym na zimę (do faszerowania) Składniki:
10 niedużych strąków słodkiej papryki seledynowej 
1,5 litra soku pomidorowego
płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej

mielony pieprz czarny do smaku
olej

Wybrać nieduże papryki o cieńszych ściankach. Dokładnie wymyć, wykroić zieloną część i środek nie przecinając miąższu.
Oczyszczone strąki zanurzyć we wrzącej wodzie na 10-15 minut. Ostudzone papryki przełożyć do słoików ostrożnie wkładając jeden strąk w drugi. Przygotować sok pomidorowy (wycisnąć w sokowirówce lub zmielić pomidory, przetrzeć przez sito). Sok gotować bez przykrycia przez 20 minut, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wrzącym zalać papryki w słoiku. Szczelnie zamknięte słoiki wstawić do rondla z ciepłą wodą, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie lekko falować, zmniejszyć gaz. Paprykę w słoikach podgrzewać jeszcze przez 15-20 minut. Tak przygotowane domowe przetwory z papryki bez octu wykorzystywać w zimie do faszerowania mięsem mielonym z ryżem/kaszą, kapustą kiszoną, surówką lub serem.
Słodka papryka faszerowana na zimę w pomidorach bez octu
Składniki
1 kg słodkiej papryki seledynowej
1 kg słodkiej papryki czerwonej
4 kg pomidorów
1 kg marchwi
2 średnie cebule
250 ml oleju (szklanka)
8 łyżek cukru
1,5 łyżki kamiennej soli niejodowanej
mielony pieprz czarny

Wybrać mniejsze strąki papryki z cieńszym miąższem, najlepiej ze szpiczastym końcem. Warzywa dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, marchew wyszorować. Papryki wydrążyć nie przecinając miąższu, włożyć do garnka z wrzącą wodą na 10-15 minut (papryka powinna być tylko miękka, nie rozpadająca się). Wyjąć z wrzątku, zalać zimną wodą. Kiedy ostygną wyjąć i osuszyć na sicie.
Pomidory pokroić i zmielić. Można przetrzeć przez sito. Masę doprowadzić do wrzenia, przyprawić łyżką soli i cukrem, gotować pod przykryciem na małym gazie przez 30-40 minut. Mieszać od czasu do czasu. Marchew oskrobać, dokładnie opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w niedużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, poddusić w oleju na małym gazie (nie smażyć). Po 5 minutach dodać tartą marchew, płaską łyżeczkę soli, wymieszać i przykryć pokrywką. Marchew i cebulę dusić na małym gazie przez 30 minut. Uduszoną marchew z cebulą lekko przestudzić, nałożyć łyżką do strąków papryk. Faszerowane papryki przełożyć do słoików o pojemności 1 l, zalać wrzącym sosem pomidorowym.
Szczelnie zamknięte słoiki wstawić do garnka z ciepłą wodą, podgrzewać na średnim gazie. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz. Faszerowana paprykę w słoikach utrwalać jeszcze przez 10-15 minut.

Sałatka z papryki i z pomidorów bez octu na zimę
Składniki:
5 kg mięsistej  słodkiej papryki czerwonej i pomarańczowej
4 kg pomidorów
2 pory
1-1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
2-3 łyżki cukru
5 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu*
6 liści laurowych
3 łyżki oleju słonecznikowego
Dokładnie wymyć paprykę, pomidory, por, natkę, oczyścić z twardych i niejadalnych części. Pomidory pokroić w ćwiartki, zmielić, przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 minut. Białą część pora pokroić w cienkie pierścienie, natkę grubo posiekać, poddusić razem z porem na małym gazie na oleju (nie smażyć), dodać do pomidorów. Paprykę pokrojoną w paski dusić w kilku łyżkach wody z pozostałą ilością oleju. Gotujące się pomidory przyprawić solą, cukrem, pieprzem, papryczką, liściem laurowym. Połączyć składniki, wymieszać i gotować przez około 20-30 minut (papryka musi być całkowicie miękka). Czosnek zmiażdżyć, dodać do sałatki i gotować przez 5 minut. Wrzącą sałatkę z papryki i pomidorów przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem. Sałatkę bez octu przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli sałatka z papryki i pomidorów ma być dłużej przechowywana, trzeba utrwalić ją w kąpieli wodnej: słoiki półlitrowe przez 20 minut, litrowe przez 45 minut.
*W wersji na ostro można dodać 1/2 łyżeczki posiekanej ostrej czerwonej papryki.

Pikantna sałatka z papryki i z pomidorów w oleju bez octu na zimę
Składniki
1 kg twardych pomidorów
4 kg słodkiej papryki czerwonej 
4 strąki ostrej papryki
10 ząbków czosnku
kilka gałązek selera korzeniowego

120 ml oleju słonecznikowego (pół szklanki)
duża szczypta czarnego pieprzu
sól kamienna bez jodu do smaku
Pomidory, papryki i natkę dokładnie wymyć, czosnek obrać. Z pomidorów zdjąć skórkę. W tym celu lekko naciąć je na krzyż na końcu i włożyć do garnka z gotującą się wodą. Pomidory powinny być całkowicie zakryte wrzątkiem. Po kilku(nastu) minutach, kiedy skórka zmięknie i lekko zmarszczy się, wyjąć je na sito. Po ostudzeniu skórka z łatwością schodzi z pomidorów. Pomidory drobno pokroić. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Słodką paprykę dusić do miękkości wraz z posiekanymi liśćmi selera w niedużej ilości oleju. Dodać pomidory, ostrą papryczkę, przyprawić, zalać resztą oleju i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Czosnek zmiażdżyć, wmieszać do składników i całość gotować przez 3 minuty. Wrzącą sałatkę z papryki i pomidorów przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, zakręcić. Słoiki z sałatką bez octu postawić do góry dnem.

Czerwona ostra pasta z papryki bez octu bez gotowania
Składniki
0,5 kg słodkiej czerwonej papryki
0,5 kg ostrej czerwonej papryki*
0,5 kg czosnku
3 łyżki oleju
łyżka soli kamiennej niejodowanej
Papryki dokładnie umyć w kilku wodach, osuszyć na sicie (ważne!). Usunąć zielone części, wydrążyć, pokroić na części, posolić i zmielić na gładką masę z olejem. Przełożyć do najmniejszych słoiczków, wierzch wyrównać łyżeczką. Na wierzch można wlać dodatkowo cienką warstwę oleju. W szczelnie zamkniętych słoiczkach pastę z papryki bez octu można przechować w lodówce przez wiele miesięcy. Ostrą pastę paprykową wykorzystywać w małych ilościach do przyprawiania sosów, zup, past warzywnych, wędlin, serów.
*Dobra rada: przy czyszczeniu i rozdrabnianiu ostrej papryki używać rękawiczek, uważać, aby nie przenieść jej soku na błony śluzowe.

Zielona ostra pasta paprykowa bez octu bez gotowania
Składniki
pęczek natki pietruszki
pęczek natki selera naciowego
8 strączków zielonej ostrej papryki
łyżka nasion kopru włoskiego
łyżka zmielonych nasion kolendry
duża główka czosnku
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
olej (ile przyjmie)
Natki i ostre papryczki bardzo dokładnie umyć w kilku wodach, strzepnąć z nich wodę, osuszyć na sicie. Zieloną pastę z papryki bez octu przygotować tak jak czerwoną pastę paprykową.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *