Słodka i ostra papryka bez octu

Wkładamy paprykę bez octu do słoików na zimę


Przepisy na przetwory z papryki bez octu: słodka papryka bez octu w soku pomidorowym; słodka papryka faszerowana w pomidorach bez octu; sałatka z papryki i z pomidorów bez octu; pikantna sałatka z papryki i z pomidorów w oleju bez octu; czerwona ostra pasta z papryki bez octu i bez gotowania; zielona ostra pasta z papryki bez octu i bez gotowania…
Papryka w słoikach przygotowana na zimę dostarcza duże ilości karotenu i witaminy C, która nie ulega całkowitemu zniszczeniu podczas obróbki termicznej. Przetwory z papryki z dodatkiem czosnku są wyjątkowo bogatym źródłem cynku. Spośród słodkich odmian czerwona, pomarańczowa i żółta papryka najlepiej nadają się do przetworów domowych, zielona po pewnych czasie w słoiku lekko gorzknieje. Ostre odmiany papryki zawierają najwięcej witamin i soli mineralnych.
Słodka papryka bez octu w soku pomidorowym na zimę (do faszerowania) Składniki:
10 niedużych strąków słodkiej papryki seledynowej 
1,5 litra soku pomidorowego
płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej

mielony pieprz czarny do smaku
olej

Wybrać nieduże papryki o cieńszych ściankach. Dokładnie wymyć, wykroić zieloną część i środek nie przecinając miąższu.
Oczyszczone strąki zanurzyć we wrzącej wodzie na 10-15 minut. Ostudzone papryki przełożyć do słoików ostrożnie wkładając jeden strąk w drugi. Przygotować sok pomidorowy (wycisnąć w sokowirówce lub zmielić pomidory, przetrzeć przez sito). Sok gotować bez przykrycia przez 20 minut, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wrzącym zalać papryki w słoiku. Słodką paprykę bez octu w soku pomidorowym warto zapasteryzowac na zimę. Szczelnie zamknięte słoiki wstawić do rondla z ciepłą wodą, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie lekko falować, zmniejszyć gaz do minimum. Paprykę w słoikach podgrzewać jeszcze przez 15-20 minut. Tak przygotowane domowe przetwory z papryki bez octu wykorzystywać w zimie do faszerowania mięsem mielonym z ryżem/kaszą, kapustą kiszoną, surówką lub serem.

Słodka papryka faszerowana na zimę w pomidorach bez octu
Składniki
1 kg słodkiej papryki seledynowej
1 kg słodkiej papryki czerwonej
4 kg pomidorów
1 kg marchwi
2 średnie cebule
250 ml oleju (szklanka)
8 łyżek cukru
1,5 łyżki kamiennej soli niejodowanej
mielony pieprz czarny

Wybrać mniejsze strąki papryki z cieńszym miąższem, najlepiej ze szpiczastym końcem. Warzywa dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, marchew wyszorować. Papryki wydrążyć nie przecinając miąższu, włożyć do garnka z wrzącą wodą na 10-15 minut (papryka powinna być tylko miękka, nie rozpadająca się). Wyjąć z wrzątku, zalać zimną wodą. Kiedy ostygną wyjąć i osuszyć na sicie.
Pomidory pokroić i zmielić. Można przetrzeć przez sito. Masę doprowadzić do wrzenia, przyprawić łyżką soli i cukrem, gotować pod przykryciem na małym gazie przez 30-40 minut. Mieszać od czasu do czasu. Marchew oskrobać, dokładnie opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w niedużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, poddusić w oleju na małym gazie (nie smażyć). Po 5 minutach dodać tartą marchew, płaską łyżeczkę soli, wymieszać i przykryć pokrywką. Marchew i cebulę dusić na małym gazie przez 30 minut. Uduszoną marchew z cebulą lekko przestudzić, nałożyć łyżką do strąków papryk. Faszerowane papryki przełożyć do słoików o pojemności 1 l, zalać wrzącym sosem pomidorowym.
Szczelnie zamknięte słoiki wstawić do garnka z ciepłą wodą, podgrzewać na średnim gazie. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz. Faszerowaną paprykę w słoikach utrwalać jeszcze przez 10-15 minut.

Sałatka z papryki i z pomidorów bez octu na zimę
Składniki:
5 kg mięsistej  słodkiej papryki czerwonej i pomarańczowej
4 kg pomidorów
2 pory
1-1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
2-3 łyżki cukru
5 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu*
6 liści laurowych
3 łyżki oleju słonecznikowego
Dokładnie wymyć paprykę, pomidory, por, natkę, oczyścić z twardych i niejadalnych części. Pomidory pokroić w ćwiartki, zmielić, przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 minut. Białą część pora pokroić w cienkie pierścienie, natkę grubo posiekać, poddusić razem z porem na małym gazie na oleju (nie smażyć), dodać do pomidorów. Paprykę pokrojoną w paski dusić w kilku łyżkach wody z pozostałą ilością oleju. Gotujące się pomidory przyprawić solą, cukrem, pieprzem, papryczką, liściem laurowym. Połączyć składniki, wymieszać i gotować przez około 20-30 minut (papryka musi być całkowicie miękka). Czosnek zmiażdżyć, dodać do sałatki i gotować przez 5 minut. Wrzącą sałatkę z papryki i pomidorów przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem. Sałatkę z papryki i pomidorów bez octu przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli sałatka ma być dłużej przechowywana, trzeba utrwalić ją przez pasteryzację. Słoiki półlitrowe podgrzewa się przez 20 minut, litrowe przez 45 minut.
*W wersji na ostro można dodać 1/2 łyżeczki posiekanej ostrej czerwonej papryki.

Pikantna sałatka z papryki i z pomidorów w oleju bez octu na zimę
Składniki
1 kg twardych pomidorów
4 kg słodkiej papryki czerwonej 
4 strąki ostrej papryki
10 ząbków czosnku
kilka gałązek selera korzeniowego

120 ml oleju słonecznikowego (pół szklanki)
duża szczypta czarnego pieprzu
sól kamienna bez jodu do smaku
Pomidory, papryki i natkę dokładnie wymyć, czosnek obrać. Z pomidorów zdjąć skórkę. W tym celu lekko naciąć je na krzyż na końcu i włożyć do garnka z gotującą się wodą. Pomidory powinny być całkowicie zakryte wrzątkiem. Po kilku(nastu) minutach, kiedy skórka zmięknie i lekko zmarszczy się, wyjąć je na sito. Po ostudzeniu skórka z łatwością schodzi z pomidorów. Pomidory drobno pokroić. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Słodką paprykę dusić do miękkości wraz z posiekanymi liśćmi selera w niedużej ilości oleju. Dodać pomidory, ostrą papryczkę, przyprawić, zalać resztą oleju i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Czosnek zmiażdżyć, wmieszać do składników i całość gotować przez 3 minuty. Wrzącą sałatkę z papryki i pomidorów przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, zakręcić. Słoiki z sałatką bez octu postawić do góry dnem.

Czerwona ostra pasta z papryki bez octu i bez gotowania
Składniki
0,5 kg słodkiej czerwonej papryki
0,5 kg ostrej czerwonej papryki*
0,5 kg czosnku
3 łyżki oleju
łyżka soli kamiennej niejodowanej
Papryki dokładnie umyć w kilku wodach, osuszyć na sicie (ważne!). Usunąć zielone części, wydrążyć, pokroić na części, posolić i zmielić na gładką masę z olejem. Przełożyć do najmniejszych słoiczków, wierzch wyrównać łyżeczką. Na wierzch można wlać dodatkowo cienką warstwę oleju. W szczelnie zamkniętych słoiczkach pastę z papryki bez octu można przechować w lodówce przez wiele miesięcy. Ostrą pastę z papryki wykorzystywać w małych ilościach do przyprawiania sosów, zup, past warzywnych, wędlin, serów.
*Dobra rada: przy czyszczeniu i rozdrabnianiu ostrej papryki używać rękawiczek i uważać, aby nie przenieść jej soku do oczu i na błony śluzowe ust i nosa.

Zielona ostra pasta z papryki bez octu i bez gotowania
Składniki
pęczek natki pietruszki
pęczek natki selera naciowego
8 strączków zielonej ostrej papryki
łyżka nasion kopru włoskiego
łyżka zmielonych nasion kolendry
duża główka czosnku
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
olej (ile przyjmie)
Natki i ostre papryczki bardzo dokładnie umyć w kilku wodach, strzepnąć z nich wodę, osuszyć na sicie. Zieloną pastę z papryki bez octu przygotować tak jak czerwoną pastę paprykową bez octu i bez gotowania.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *