Nie wszystkie napoje pomagają na zatwardzenie…

Które napoje pomagają na zatwardzenie a których trzeba unikać?

Dla normalnej perystaltyki jelit potrzebne są płyny. Jednak popularne napoje nie pomagają na zatwardzenie. Przy zatwardzeniu trzeba pić ich dużo, nawet 2-3 l w ciągu dnia, głównie wodę, także gazowaną wodę mineralną, niesłodzone herbatki ziołowe, niesłodzone świeże soki warzywne i owocowe nieklarowane (poza jabłkowym, winogronowym, śliwkowym). Bakterie kwasu mlekowego w naturalnym jogurcie, serwatce, kefirze i zsiadłym mleku wspierają florę jelitową i trawienie, dlatego powinno się spożywać je (w umiarkowanych ilościach) zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo na zatwardzenie. Fermentowane mleczne napoje powinny być jednak bardzo świeże, najwyżej 1-2 dniowe.
Świeża naturalna kawa pobudza jelita do działania, lecz nie powinno się przesadzić z jej ilością, gdyż jednocześnie podrażnia delikatne ścianki jelit.

Które napoje nie pomogą na zatwardzenie?

Mocna kawa, mocna czarna herbata i alkohol często działają silnie moczopędnie, mogą odwodnić organizm i wysuszać masę kałową. Jeśli w pewnych sytuacjach nie można się bez nich obyć, powinno się zrekompensować skutki ich spożycia popijając  je czystą wodą, najlepiej mineralną.
Przy zaparciach należy unikać picia mleka (szczególnie gotowanego), które zawiera kazeinę, nierozpuszczalne białko powodujące zaparcia. Powinno się szczególnie unikać tłustego mleka i śmietany. Przyczyną zaparć u dzieci może być także alergia na białka mleka krowiego.
Także kakao przygotowane z wodą, gorąca czekolada, czerwone wino, napoje izotoniczne, mrożona herbata, słodzone soki z kartonów, kolorowe napoje gazowane typu coca-cola zwalniają procesy trawienne, utrudniają wypróżnienie się wywołując zatwardzenie.

Świeży sok jabłkowy i winogronowy powodują często silne wzdęcia zatrzymujące masę kałową w jelicie. Lekkie zatwardzenie powoduje świeży sok z wiśni i brzoskwiń.  Przy zaparciach powinno się także unikać soków z cierpkich gruszek, pigwy, czerwonych borówek, czarnych jagód, malin, dyni ponieważ zawierają dużo pektyn zagęszczających stolec. Z tego samego powodu osoby cierpiące na zaparcia nie powinny pić naparów z liści malin, poziomki, borówki czernicy, babki lancetowatej, szałwii, majeranku.

Także picie lepkich syropów i słodkich kompotów nie jest dobrym sposobem na zatwardzenie.

Czerwone wino zawiera garbniki powodujące zatwardzenie, dlatego warto zastąpić je wytrawnym białym winem, pobudzającym procesy trawienne. Piwo w temperaturze nie niższej niż 10°C wspomaga procesy trawienne (najlepsze jest letnie), natomiast silnie oziębione opóźnia je, powodując problemy z wypróżnianiem się.

Artykuły powiązane:

Przepisy na świeże soki owocowe i warzywne na stronie Napoje.

Podobne wpisy

7 komentarzy

  1. Zawsze piłem słodzone i smakowe jogurty ale teraz mam nową dietę. Muszę pić fermentowane napoje z mleka, chciałbym urozmaicić smak bo nie przepadam za nimi. Co mogę dodać do naturalnego jogurtu kefiru albo maślanki, żeby było i zdrowo i smacznie?

    1. Przegotowany sok z marchwi (też soczki dla dzieci oferowane przez handel) ma działanie zatwardzające. Natomiast świeżo wyciśnięty sok z marchwi rozluźnia stolec i jest stosowany na zaparcie.

  2. We Włoszech pije się wino codziennie. Z tego wynika, że wszyscy Włosi cierpią na zatwardzenie ;))

Skomentuj Bogumiła A. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *