Łatwe dietetyczne desery z twarogiem

Dieta odchudzająca: szybki deser z twarogu


Przepisy na szybki deser dietetyczny: deser z twarogu, jogurtu i owoców jagodowych; deser z twarogu, owoców jagodowych i banana; deser z twarogu z jogurtem, brzoskwiniami, płatkami i orzechami; deser z twarogu z jabłkami i rodzynkami; deser z twarogu z jogurtem i morelą; deser z twarogu, maslanki i suszonych owoców, orzechów i migdałów…

Szybki deser twarogowy z jogurtem i owocami jagodowymi
Szybki_deser_mleczny_z_owocami_jagodowymiSkładniki (porcja)
15 dag naturalnego jogurtu 5%
6-8 łyżek chudego twarogu
mała garstka jagód
mała garstka truskawek
mała garstka malin
łyżeczka cukru waniliowego, domowego 
płynny miód akacjowy lub słodzik
cynamon
Owoce przebrać i wypłukać na sitku. Wszystkie składniki wymieszać blenderem.

Szybki deser z twarogu, owoców jagodowych i banana
Deser_twarog_jagody_banan_miodSkładniki (2 porcje) 
25 dag chudego twarogu
2 łyżki śmietany 12%

1,5 szklanki owoców jagodowych (truskawki, maliny, jagody, jeżyny)
mały banan, krojony w plasterki
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
biszkopty, herbatniki lub krakersy do posypania
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, miód i dokładnie wymieszać. Do pucharków nakładać twaróg łyżką dosypując owoce. Wierzch deseru posypać pokruszonymi ciastkami.

Szybki deser z twarogu, z jogurtem, brzoskwiniami, płatkami i orzechami
Deser_twarog_brzoskwinia_orzechySkładniki (2 porcje)
2 brzoskwinie
10 dag naturalnego jogurtu 5%
15 dag chudego twarogu
łyżka cukru waniliowego, domowego
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
ew. pół szklanki malin lub jeżyn

2 łyżeczki płatków owsianych
8 orzechów lub migdałów

Płatki i orzechy podprażyć na suchej teflonowej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Maliny opłukać delikatnie na sitku, odłożyć. Brzoskwinie wymyć i pokroić w kostkę i zalać połową soku z cytryny. Dokładnie wymieszać jogurt z cukrem waniliowym. Można dodać maliny. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z miodem i doprawić resztą soku z cytryny. Do pucharków nałożyć najpierw twaróg, następnie brzoskwinie, na nie wylać jogurt. Posypać płatkami i grubo siekanymi orzechami.

Szybki deser z twarogu z jabłkami i rodzynkami 

Deser_niskokaloryczny__twarog_jogurt_jablka_zurawina
Składniki (2 porcje)
2 łyżki rodzynków (można zastąpić żurawiną, krojonymi morelami) 
25 dag chudego twarogu
pół łyżki cukru waniliowego, domowego
4 pełne łyżki jogurtu 5%
2 łyżki miodu
2 łodyżki mięty
średnie twarde jabłko
1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Opłukać suszone owoce i zalać w  szklance wrząca wodą. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem waniliowym. Jogurt dokładnie wymieszać z łyżką miodu. Umyć liście mięty, osuszyć i pokroić. Jabłko wymyć, pokroić w drobną kostkę i posypać miętą. Wymieszać łyżkę miodu i soku z cytryny, polać nimi jabłka. Jabłka wymieszać z jogurtem, 3 częściami napęczniałych rodzynków (bez wody) i twarogiem. Do pucharków nałożyć warstwę masy twarogowej. Posypać pozostałymi rodzynkami.

Szybki deser z twarogu, z jogurtem i morelą

Derser_twarog_morele_herbatnikiSkładniki (3 porcje)
3 morele
30 dag chudego twarogu
10 dag naturalnego jogurtu 5%
1-2 łyżki płynnego miodu
sól
2 łyżki soku z cytryny
pomarańcza z pępkiem
garść ulubionych owoców jagodowych

łyżka miodu
6-8 dag herbatników (ciastek lub biszkoptów)

Owoce jagodowe opłukać na sitku, odłożyć. Morele umyć, pokroić w kostkę. Twarożek, jogurt, 2 łyżki miodu, sok z cytryny i szczyptę soli dobrze wymieszać mikserem. Wycisnąć sok z pomarańczy i dokładnie wymieszać z  miodem. Na dno pucharków położyć herbatniki i zalać je częścią soku. Przykryć twarogiem, następnie krojonymi owocami. Całość posypać owocami jagodowymi, pokruszonymi ciastkami i skropić resztą soku.

Szybki deser z twarogu i maślanki, z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i migdałów

Deser_twarog_suszone_owoce_orzechySkładniki (2 porcje)
banan
100 ml maślanki
30 dag chudego twarogu
3 dag mieszanki ulubionych suszonych owoców, orzechów i migdałów* 
ew. łyżka delikatnego płynnego miodu

Orzechy, migdały podprażyć na suchej teflonowej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Banana wymyć, sparzyć wrzątkiem skórkę, obrać i pokroić na 3 części. Suszone owoce i orzechy/migdały pokroić drobno. Można je wymieszać z miodem. Twaróg rozdrobnić widelcem i zmieszać z maślanką i bananem w blenderze. Połowę masy nałożyć do salaterki, posypać częścią owoców i orzechów. Przykryć resztą masy, na wierzch wysypać resztę mieszanki owoców i orzechów.
*Można wykorzystać mieszankę studencką.

 

 Przepisy na desery, ciasteczka i ciasta z twarogiem na stronie Desery i wypieki.


Podobne wpisy

5 komentarzy

    1. Można wykorzystać maliny, truskawki i jagody mrożone – przepłukać porcje owoców wodą, osuszyć na sitku i zostawić w deserze do rozmrożenia.

  1. Zaciekawiły mnie przepisy. Zastanawiam się czy mogę je wykorzystać w mojej diecie odchudzającej. Mam nadwagę, niestety też stan przedcukrzycowy.

    1. Te desery są idealne dla Pani, ale można wnieść kilka poprawek. Do słodzenia deseru muszą wystarczyć owoce, czasem mała łyżeczka miodu akacjowego, który (w niewielkich ilościach) mogą spożywać diabetycy. Z dodania słodkich herbatników i biszkoptów ze sklepu lepiej zrezygnować. Producenci często dosładzają twaróg i jogurt naturalny, dlatego warto sprawdzać zawartość cukru w produkcie.

Skomentuj Roma Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *