Temperatura i czas pieczenia mięsa cielęcego i wołowego

Pieczenie wołowiny w rękawie do pieczenia lub w folii do pieczenia

Jak przygotować zdrową pieczeń z wołowiny i cielęciny? W jakiej temperaturze piec cielęcinę i wołowinę? Jak długo piec mięso w piekarniku: pieczeń z łopatki wołowej, pieczone kotlety wołowe, pieczony mostek wołowy, pieczone ozory wołowe, pieczeń wołowa z polędwiczek, rozbratel pieczony w rękawie, pieczony rostbef wołowy, pieczona szynka wołowa, pieczony szponder wołowy, pieczone żeberka wołowe, pasztet z wołowiny pieczony w rękawie, …

Przygotowanie wołowiny do pieczenia w piekarniku

Na pieczeń wołową wybiera się świeżą lecz skruszałą wołowinę lub mięso całkowicie rozmrożone.

  • Przed pieczeniem wyciąć z mięsa wołowego duże kawałki tłuszczu i błon, wypłukać pod chłodną bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Teraz można pokroić mięso na porcje. Kości nie usuwa się, ponieważ ich sok dodatnio wpływa na smak pieczeni wołowej.
  • Wymoczenie mięsa w marynacie w zamkniętym naczyniu w lodówce przed pieczeniem spowoduje, że mięso przeniknie jej smakiem i aromatem.
  • Jeśli brakuje czasu na marynowanie, wystarczy wetrzeć podstawowe dla wołowiny i cielęciny przyprawy: sól, pieprz, czosnek i majeranek, a chude mięso obłożyć kawałkami słoniny czy tłustego boczku lub posmarować smalcem.
  • W duży kawałek tłustej wołowiny koniecznie trzeba wetrzeć mieloną gorczycę, która zneutralizuje smak tłuszczu i doda ostrości.
  • Smak wołowiny podnosi wbicie w nią niedużych kawałków marchewki, czosnku, suszonych śliwek, skropienie cydrem czy białym wytrawnym winem.
  • Mięso wkłada się do rękawa do pieczenia, można je jeszcze obłożyć jabłkami, pomidorami, ananasem z puszki lub świeżymi ziołami.
  • Dopiero szczelnie zamknięty kawałek mięsa wołowego wkłada się do dobrze nagrzanego piekarnika i piecze na blasze na środkowym poziomie przy włączonych obu grzałkach. Włożenie mięsa do nierozgrzanego do podanej temperatury piekarnika powoduje wyciek soków i wysuszenie pieczeni wołowej.

Od czasu do czasu pieczoną wołowinę trzeba przekręcić. 

Pieczeń wołowa musi odpocząć w cieple, aby mięso pozostało wilgotne a soki równomiernie rozłożyły się. Duży kawałek wołowiny można zostawić na 20 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, a kawałki przełożyć do garnka, koniecznie przykryć i postawić w ciepłej kuchni.

Ze złotawego soku, który pozostaje w rękawie do pieczenia, przygotowuje się prosty, a smaczny sos do pieczeni z wołowiny dodając cebulę i zioła.

Temperatura pieczenia mięsa wołowego i cielęciny. Czas pieczenia mięsa wołowego i cielęcego:

pieczone kotlety wołowe, pieczeń z łopatki wołowej, pieczony mostek wołowy, pieczone ozory wołowe, pasztet pieczony w rękawie, pieczeń wołowa z polędwiczek, rozbratel pieczony w rękawie, pieczony rostbef wołowy, pieczony szponder wołowy, pieczona  szynka wołowa, pieczone żeberka wołowe


Czas pieczenia i temperatura pieczenia podane są dla wołowiny pieczonej w rękawie do pieczenia. 

Dobra rada: nie powinno się piec w folii aluminiowej, na aluminiowych tackach i w aluminiowych naczyniach potraw kwaśnych i solonych, ponieważ istnieją podejrzenia, że aluminium w kontakcie z nimi może wywołać raka piersi, chorobę Alzheimera… 


Jak długo piec kotlety wołowe i kotlety cielęce?

Kotlety wołowe i cielęce o grubości 1,5 cm-2 cm o łącznej wadze 1 kg piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia łopatki wołowej i łopatki cielęcej
Łopatkę wołową o wadze 50 dag pokrojoną na porcje w piecze się przez 30 minut w temperaturze piekarnika 190°C, natomiast kawałek mięsa o tej samej wadze  o 20 minut dłużej.

Jak długo piec mostek wołowy lub mostek cielęcy?
Mostek wołowy o wadze 50 dag podzielony na porcje w piecze się w temperaturze 200°C przez 25-30 minut, natomiast kawałek mostku wołowego w całości ważący pół kilograma potrzebuje dodatkowo 20 minut.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia ozora wołowego lub cielęcego
Przed pieczeniem ozór wołowy obgotować przez 5 minut i dokładnie wyszorować skórę. Piec w temperaturze 180°C stopni przez 1,5 godziny.
Gotowane języki wołowe i cielęce piecze się przez 20 minut. Ugotowany i pokrojony w plastry ozór piecze się przez 20 minut w temperaturze piekarnika 180°C. Okres przechowywania w lodówce pieczonych ozorów wołowych wynosi 2-3 dni.

Jak długo piec nadziewany pasztet z wołowiny lub cielęciny?
Pasztet nadziewany o wadze 50 dag w plastrach piecze się w temperaturze 190°C przez 25-30 minut, a w całości o pół godziny dłużej.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia polędwiczki cielęcej bez kości
Polędwiczkę cielęcą o wadze 50 dag krojoną piecze się w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, natomiast polędwiczka cielęca w jednym kawałku potrzebuje dodatkowego kwadransa.

Jak długo piec rozbratel (rostbef) wołowy i cielęcy z kością?
Rozbratel/rostbef o wadze 50 dag podzielony na porcje w piecze się w temperaturze piekarnika 190°C przez 25 minut, natomiast w całości dłużej o 15 minut. Po upieczeniu wołowinę zostawić w piekarniku jeszcze przez kwadrans.

Jak długo piec szponder wołowy i cielęcy?
Szponder wołowy krojony na porcje piecze się w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, ten sam kawałek w całości piecze się przez 30-35 minut.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia szynki wołowej i cielęcej
Kawałek szynki wołowej o wadze 50 dag piec w temperaturze piekarnika 180°C stopni przez 90 minut. Udziec wołowy o wadze 1 kg piec w temperaturze 200°C przez 2 godziny. Duży kawałek szynki wołowej warto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C, a po 5-10 minutach obniżyć ją o 20°C.
Rada: Ponieważ z pieczeni wołowej wycieka dużo soku, przygotowaną do pieczenia szynkę zawinąć 2-3 razy w rękaw do pieczenia.

Jak długo piec żeberka wołowe i cielęce? 
Żeberka wołowe i cielęce podzielone na porcje piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, cały kawałek piecze się o 10 minut dużej.

Artykuły o podobnej tematyce:

Kuchenne S.O.S. Jak uratować pieczeń?

Temperatura pieczenia i czas pieczenia kurczaka, indyka, gęsi, kaczki, przepiórki i podrobów. Czym przyprawić mięso drobiowe?

Temperatura pieczenia i czas pieczenia mięsa wieprzowego: boczek, golonka, karkówka, łopatka, ozory, polędwica, prosiak, rolada, serca, schab, szynka, uszy, żeberka.

Rady jak marynować mięso zawarte są  w artykule Proste marynaty do mięsa pieczonego, grillowanego, smażonego.

Przepisy na marynaty do mięsa i podrobów oraz sosy znajdują się na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty.

 

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. generalnie jest zasada prosta — piekarnik—
    wieprzowina 1kg – 45min-1h
    wołowina 1 kg — 1h – 1,20h w zależności od rodzaju wołowiny
    indyk 1h 1,2h na 1kg

Skomentuj ikar4 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *