Temperatura pieczenia i czas pieczenia mięsa cielęcego i wołowego

Pieczenie wołowiny w rękawie do pieczenia lub w folii do pieczenia

 

Jak przygotować zdrową pieczeń z wołowiny i cielęciny? W jakiej temperaturze piec cielęcinę i wołowinę? Jak długo piec mięso w piekarniku? 

Przygotowanie wołowiny do pieczenia w piekarniku

Na pieczeń wołową wybiera się świeżą lecz skruszałą wołowinę lub mięso całkowicie rozmrożone.

  • Przed pieczeniem wyciąć z mięsa wołowego duże kawałki tłuszczu i błon, wypłukać pod chłodną bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Teraz można pokroić mięso na porcje. Kości nie usuwa się, ponieważ ich sok dodatnio wpływa na smak pieczeni wołowej.
  • Wymoczenie mięsa w marynacie w zamkniętym naczyniu w lodówce przed pieczeniem spowoduje, że mięso przeniknie jej smakiem i aromatem.
  • Jeśli brakuje czasu na marynowanie, wystarczy wetrzeć podstawowe dla wołowiny i cielęciny przyprawy: sól, pieprz, czosnek i majeranek, a chude mięso obłożyć kawałkami słoniny czy tłustego boczku lub posmarować smalcem.
  • W duży kawałek tłustej wołowiny koniecznie trzeba wetrzeć mieloną gorczycę, która zneutralizuje smak tłuszczu i doda ostrości.
  • Smak wołowiny podnosi wbicie w nią niedużych kawałków marchewki, czosnku, suszonych śliwek, skropienie cydrem czy białym wytrawnym winem.
  • Mięso wkłada się do rękawa do pieczenia, można je jeszcze obłożyć jabłkami, pomidorami, ananasem z puszki lub świeżymi ziołami.
  • Dopiero szczelnie zamknięty kawałek mięsa wołowego wkłada się do dobrze nagrzanego piekarnika i piecze na blasze na środkowym poziomie przy włączonych obu grzałkach. Włożenie mięsa do nierozgrzanego do podanej temperatury piekarnika powoduje wyciek soków i wysuszenie pieczeni wołowej.

Od czasu do czasu pieczoną wołowinę trzeba przekręcić. 

Pieczeń wołowa musi odpocząć w cieple, aby mięso pozostało wilgotne a soki równomiernie rozłożyły się. Duży kawałek wołowiny można zostawić na 20 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, a kawałki przełożyć do garnka, koniecznie przykryć i postawić w ciepłej kuchni.

Ze złotawego soku, który pozostaje w rękawie do pieczenia, przygotowuje się prosty, a smaczny sos do pieczeni z wołowiny dodając cebulę i zioła.

Temperatura pieczenia mięsa wołowego i cielęciny. Czas pieczenia mięsa wołowego i cielęcego


Pieczone kotlety wołowe, pieczeń z łopatki wołowej, pieczony mostek wołowy, pieczone ozory wołowe, pasztet pieczony w rękawie, pieczeń wołowa z polędwiczek, rozbratel pieczony w rękawie, pieczony rostbef wołowy, pieczony szponder wołowy, pieczona  szynka wołowa, pieczone żeberka wołowe

 


Czas pieczenia i temperatura pieczenia podane są dla wołowiny pieczonej w rękawie do pieczenia.

Jak długo piec kotlety wołowe i kotlety cielęce?
Kotlety wołowe i cielęce o grubości 1,5 cm-2 cm o łącznej wadze 1 kg piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia łopatki wołowej i łopatki cielęcej
Łopatkę wołową o wadze 50 dag pokrojoną na porcje w piecze się przez 30 minut w temperaturze piekarnika 190°C, natomiast kawałek mięsa o tej samej wadze  o 20 minut dłużej.

Jak długo piec mostek wołowy lub mostek cielęcy?
Mostek wołowy o wadze 50 dag podzielony na porcje w piecze się w temperaturze 200°C przez 25-30 minut, natomiast kawałek mostku wołowego w całości ważący pół kilograma potrzebuje dodatkowo 20 minut.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia ozora wołowego lub cielęcego
Przed pieczeniem ozór wołowy obgotować przez 5 minut i dokładnie wyszorować skórę. Piec w w temperaturze 180°C stopni przez 1,5 godziny.
Gotowane języki wołowe i cielęce piecze się przez 20 minut. Ugotowany i pokrojony w plastry ozór piecze się przez 20 minut w temperaturze piekarnika 180°C. Okres przechowywania w lodówce pieczonych ozorów wołowych wynosi 2-3 dni.

Jak długo piec nadziewany pasztet z wołowiny lub cielęciny?
Pasztet nadziewany o wadze 50 dag w plastrach piecze się w temperaturze 190°C przez 25-30 minut, a w całości o pół godziny dłużej.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia polędwiczki cielęcej bez kości
Polędwiczkę cielęcą o wadze 50 dag krojoną piecze się w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, natomiast polędwiczka cielęca w jednym kawałku potrzebuje dodatkowego kwadransa.

Jak długo piec rozbratel (rostbef) wołowy i cielęcy z kością?
Rozbratel/rostbef o wadze 50 dag podzielony na porcje w piecze się w temperaturze piekarnika 190°C przez 25 minut, natomiast w całości dłużej o 15 minut. Po upieczeniu wołowinę zostawić w piekarniku jeszcze przez kwadrans.

Jak długo piec szponder wołowy i cielęcy?
Szponder wołowy krojony na porcje piecze się w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, ten sam kawałek w całości piecze się przez 30-35 minut.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia szynki wołowej i cielęcej
Kawałek szynki wołowej o wadze 50 dag piec w temperaturze piekarnika 180°C stopni przez 90 minut. Udziec wołowy o wadze 1 kg piec w temperaturze 200°C przez 2 godziny. Duży kawałek szynki wołowej warto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C, a po 5-10 minutach obniżyć ją o 20°C.
Rada: Ponieważ z pieczeni wołowej wycieka dużo soku, przygotowaną do pieczenia szynkę zawinąć 2-3 razy w rękaw do pieczenia.

Jak długo piec żeberka wołowe i cielęce? 
Żeberka wołowe i cielęce podzielone na porcje piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, cały kawałek piecze się o 10 minut dużej.

 

Artykuły o podobnej tematyce:

Kuchenne S.O.S. Jak uratować pieczeń?

Temperatura pieczenia i czas pieczenia kurczaka, indyka, gęsi, kaczki, przepiórki i podrobów. Czym przyprawić mięso drobiowe?

Temperatura pieczenia i czas pieczenia mięsa wieprzowego: boczek, golonka, karkówka, łopatka, ozory, polędwica, prosiak, rolada, serca, schab, szynka, uszy, żeberka.

Rady jak marynować mięso zawarte są  w artykule Proste marynaty do mięsa pieczonego, grillowanego, smażonego.

Przepisy na marynaty do mięsa i podrobów oraz sosy znajdują się na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *