Letnie sałatki z bobem

Gotujemy warzywa strączkowe. Dietetyczna sałatka z bobu 


Rady jak gotować świeży bób. Przepisy na dietetyczne sałatki: sałatka z bobem, marchewką, pomidorem, salami i brązowym ryżem; sałatka z bobem, pieczarkami, boczkiem i kaszą gryczaną; sałatka z bobem, papryką, pomidorem, wędliną i makaronem
Sałatka z bobem to dobry pomysł na łatwy, szybki i pełnowartościowy obiad w gorące dni. Sezon na świeży bób jest krótki, trwa tylko 2 miesiące (lipiec-sierpień). Z 2 kg strąków można uzyskać tylko 50 dag świeżych ziaren bobu. Dlatego przy zakupie bobu w łupinach trzeba liczyć ok. 75 dag do 1 kg tego warzywa na dorosłą osobę. Świeże ziarna bobu powinny być twarde i bez plam.
Bob_ugotowane_ziarnaPo wyłuskaniu świeże ziarna bobu wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody, dolać 2 łyżki mleka, aby ziarna nie ściemniały. W wodzie gotuje się młode i małe ziarna bobu przez 5 minut, starsze przez 10 minut, na parze przez 15-20 minut. Bób jest ugotowany, kiedy po wyjęciu z wrzątku i ochłodzeniu go (można dmuchnąć lub skropić go zimną wodą) Swiezy_bob_surowyzmiękczona skórka pęka. Skórka zawiera wiele cennych składników, jednak może przysparzać problemy trawienne. Dlatego po ugotowaniu warto zdjąć ją (przez naciśnięcie) i spożyć tylko złocistozieloni miękkie ziarna.

Przepisy na letnie sałatki z bobem

 

Dietetyczna sałatka z bobem, marchewką, pomidorem, salami i brązowym ryżem 
Salatka_z_bobu_ryzu_marchewki_salami
Składniki (4 porcje)
8 plasterków salami
40-60 dag świeżych ziaren bobu 
20 dag ugotowanego brązowego ryżu
20 dag marchewki
mała czerwona cebula
10 dag pomidorków cherry
Sos
2-3 łyżki soku z cytryny
ew. szczypta cukru
sól, cząber do smaku
3-4 łyżki oleju rzepakowego
natka pietruszki, szczypiorek
Oczyszczone świeże ziarna bobu gotować przez 5-10 minut w osolonej wodzie, przełożyć na durszlak, ostudzić i zdjąć skórkę.
Umyć marchewkę, oskrobać lub obrać, zetrzeć grubej tarce. Cebulę obrać, drobno pokroić i oprószyć solą i pieprzem. Pomidorki przekroić na pół. Z soku z cytryny, 3 łyżek zimnej wody, soli, cząbru i oleju utrzeć sos. Natkę i szczypiorek opłukać, strzepnąć wodę i pokroić. W dużej salaterce delikatnie wymieszać ugotowany bób i pozostałe składniki, posypać pokrojoną w paski kiełbasą.

Dietetyczna sałatka z bobem, pieczarkami, boczkiem i kaszą gryczaną 
Salatka_z_kaszy_gryczanej_boczku_bobu_pieczarek
Składniki (4 porcje)
30 dag ugotowanej kaszy gryczanej
40 dag świeżego bobu (po oczyszczeniu)
4 plastry boczku
30 dag pieczarek
cebula
20-30 dag pomidorków cherry

Sos
4 łyżki oliwy/oleju
4 łyżki soku z cytryny
łyżka siekanego tymianku
sól, pieprz
Świeże ziarna bobu gotować przez 5-10 minut w osolonej wodzie, przełożyć na durszlak, ostudzić i zdjąć skórkę przez naciśnięcie. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przełożyć bez tłuszczu na talerzyk. Cebule obrać, drobno posiekać, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki wymyć, oczyścić ze skórki, pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z wytopionym tłuszczem (ewentualnie uzupełnić łyżką oleju), wsypać cebule i pieczarki, smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Pomidorki drobno posiekać.
Przygotować sos z oleju, soku z cytryny, tymianku, soli, pieprzu. Można dodać do niego 2 łyżki zimnej wody. Wymieszać ugotowany bób z pomidorami i sosem, kaszę z boczkiem, cebulą i pieczarkami.

Dietetyczna sałatka z bobem, papryką, pomidorem, wędliną i makaronem
Salatka_z_makaronu_bobu_papryki_pomidora_szynkiSkładniki (4 porcje)
czerwona papryka
cebula
ząbek czosnku
40 dag mięsistych pomidorów
1 kg świeżego bobu (po oczyszczeniu)
30 dag ugotowanego al dente makaronu rurki
4 plastry szynki lub polędwicy z indyka

Sos
5 łyżek oliwy/oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
5 łyżek soku z cytryny
świeża bazylia
cukier, pieprz, sól
Paprykę wymyć, oczyścić z zielonych części, pestek i żeberek. Pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory pokroić w grube plastry. Świeże ziarna bobu gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, przełożyć na durszlak, ostudzić i zdjąć skórkę.
Rozgrzać patelnię, nalać 3 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić paprykę i cebulę. Po 3 minutach dodać pomidory. Smażyć około 4 minuty. Wsypać czosnek, dodać koncentrat, pieprz, sól i podgrzewać przez 1-2 minuty mieszając. Szynkę pokroić w paski. Ugotowany bób i pozostałe składniki wymieszać. Na talerzu sałatkę posypać siekanymi listkami bazylii.

Przepisy na zdrowe sałatki można wybrać na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty. 

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *