Gotujemy strączkowe. Fasolka szparagowa

Niskokaloryczne przekąski z fasolki szparagowej

Rady jak gotować i przyprawiać fasolkę szparagową. Przepisy na niskokaloryczne przekąski z gotowaną żółtą i zieloną fasolką szparagową
Gotowanie_fasolki_szparagowej_etap2
Wartości odżywcze i 
zdrowotne fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa jest najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa kiedy jest świeżo zerwana, młoda i cieńsza od ołówka.  Jest bogata w witaminy A, B1, B6, C, kwas foliowy. Zawiera duże ilości rzadko występującego cynku i miedzi, poza tym potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, krzem. Jest bogata w błonnik, jednocześnie zawiera najmniej węglowodanów spośród wszystkich gatunków fasoli, dlatego jest zalecana dla osób z nadwagą i dla cukrzyków (ma argininę, której działanie jest podobne do działania insuliny). Fasolka nie pochłania też tak dużo szkodliwych substancji z ziemi, wody i powietrza jak wiele zielonych warzyw. Zaleca się spożywanie fasolki szparagowej dla wzmocnienia odporności organizmu, wzmocnienia mięśnia sercowego, funkcji seksualnych u mężczyzn, w profilaktyce osłabienia wzroku. Poza tym zaleca się ją kobietom w okresie menopauzy (wahania poziomu hormonów i nastroju), w miażdżycy tętnic, przy nadciśnieniu tętniczym, niedokrwistości, anemii. Lecz w czasie zaostrzenia przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka, w przypadku wrzodów żołądka, zapalenia okrężnicy, zapalenia pęcherzyka żółciowego powinno się zrezygnować z jej spożywania. Fasolka szparagowa jest przeciwwskazana w diecie osób w podeszłym wieku, którzy mają problemy z pracą jelit.

Jak gotować fasolkę szparagową i jak ją przyprawiać? 
Zielona fasolka szparagowa jest bardziej krucha, natomiast żółta fasolka jest delikatniejsza w smaku (maślana), ale ma włókna, które trzeba usunąć. Gotowaną fasolkę powinno się jeść z umiarem, jako dodatek do zup, dań mięsnych i rybnych, ponieważ spożywana w nadmiarze jest trudna do strawienia i powoduje wzdęcia.
Spożycie surowej lub niedogotowanej fasolki fasolki szparagowej prowadzi do problemów trawiennych. Przed obróbką termiczną fasolkę szparagową trzeba oczyścić, dokładnie wymyć i obciąć jej oba końce. Jeśli jest już łykowata trzeba to łyko usunąć. Wkłada się ją nie pokrojoną do małej ilości osolonej wrzącej wody –  1 kg fasolki gotuje się w 4 l wody osolonej 2 łyżeczkami soli. Smak podnosi dodanie do wody łyżeczki cukru. Młodą i żółtą fasolkę szparagową gotuje się krócej (około 20 minut) niż starszą lub zieloną (około 30 minut). Czas odlicza się od momentu ponownego zagotowania się wody. Fasolka szparagowa jest ugotowana, kiedy widelec w nią miękko wchodzi. Nie powinno się jej rozgotowywać, dlatego warto skontrolować jej stan na kilka minut przed upływem czasu gotowania.
Po ugotowaniu wodę koniecznie wylewamy – nie nadaje się ona do spożycia. Fasolkę można (ale nie trzeba) zahartować zalewając ją zimną wodą.


Przepisy na:
– żółtą fasolkę szparagową z czosnkiem,
– zieloną fasolkę szparagową z boczkiem,
– zieloną fasolkę szparagową z pomidorami.

Żółta fasolka szparagowa z czosnkiem i cząbrem
Fasolka_szparagowa_czosnek_czaberSkładniki (4 porcje)
30 dag żółtej fasolki szparagowej
łyżka oleju do podgrzania
Sos
ząbek młodego czosnku
sól, cząber do smaku
4 łyżki oleju/oliwy
2 łyżki soku z cytryny 
Oczyszczoną fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 15-20 minut, aż będzie miękka. Wyłożyć na durszlak, wodę wylać.
Czosnek obrać, posiekać, zmieszać z olejem, sokiem z cytryny i cząbrem. Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju i rozprowadzić go na patelni. Wsypać ugotowaną fasolkę i podgrzewać przez minutę. Żółtą fasolkę szparagową podawać polaną sosem jako przekąskę lub do wołowiny z ziemniakami.

Zielona fasolka szparagowa z boczkiem i kwaśnym sosem
Zielona_fasolka_szparagowa_ryba_ziemniaki
Składniki (2 porcje)
40 dag zielonej fasolki szparagowej
2 plastry boczku
Sos
świeży koperek do smaku
łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy/oleju
sól
Oczyszczoną fasolkę wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 25 minut, aż będzie miękka. Wyłożyć na durszlak, wodę wylać. Boczek pokroić w kostkę, zarumienić na patelni bez tłuszczu. Ugotowaną zieloną fasolkę szparagową podawać polaną sosem i posypaną boczkiem jako przekąskę lub do ryby z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami.

Zielona fasolka szparagowa z pomidorami na ostro
Składniki (2-3 porcje)
2 małe cebule
duży ząbek czosnku
15 dag mięsistych pomidorów
30 dag zielonej fasolki szparagowej (po oczyszczeniu)
Sos
2 łyżki oliwy/oleju
sól, pieprz
szczypiorek, siekany
siekana świeża bazylia do smaku
Fasolkę wymyć, odciąć końce i wrzucić nie krojoną do wrzącej osolonej wody. Gotować, aż zmięknie. Cebule oczyścić, pokroić, oprószyć solą i pieprzem. Wlać łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię. Cebulę zeszklić na średnim ogniu. Czosnek obrać i posiekać. Umyć pomidory, pokroić w ćwiartki i dołożyć z czosnkiem do cebuli. Podgrzewać przez 1-2 minuty na przykrytej patelni. Miękką, ale nie rozgotowaną zieloną fasolkę wyłożyć na durszlak. Wymieszać w salaterce z usmażoną cebulą, pomidorami i czosnkiem. Polać sosem. Zieloną fasolkę szparagową podawać jako przekąskę lub z ryżem ugotowanym na sypko.


Porady jak kupować i przechowywać fasolkę szparagową aby była świeża i wartościowa zawarte są w artykule
 Przechowywanie żywności w domu. Warzywa (Lista D-G).

Przepis na fasolkę szparagową bez octu na zimę można znaleźć w artykule Przetwory warzywne bez octu. Cukinia, papryka i fasolka szparagowa na zimę.

Dodaj do zakładek permalink.

Jedna odpowiedź na „Gotujemy strączkowe. Fasolka szparagowa

  1. Anna mówi:

    Muszę serdecznie podziękować Pani za blogową działalność, śledzę Pani wpisy już od paru tygodni i wiele rad okazało się idealnych dla mnie i dla mojej rodziny. Oby tak dalej!
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *