Gotujemy warzywa bez błędów cz. 3

Rady jak gotować warzywa w wodzie i na parze


Jak gotować świeże i mrożone warzywa aby były smaczne? Jak dusić mrożone warzywa? Blanszowanie warzyw na parze. Czas gotowania warzyw świeżych i mrożonych: pomidory, por, rabarbar, rzodkiewka, rzepa, seler korzeniowy, seler naciowy, skorzonera, soczewica, szczaw, szparagi, szpinak, topinambur, ziemniaki…

Jak gotować mrożone warzywa?
Mrożone warzywa gotuje się w niewielkiej ilości wody – na każde 50 dag warzyw daje się 100 ml wody. Wodę najpierw trzeba posolić, doprowadzić do wrzenia. Nierozmrożone warzywa wkłada się ostrożnie do wrzątku, garnek przykrywa. Czas gotowania warzyw mrożonych liczy się od momentu ponownego zagotowania się wody. Ogień zmniejsza się do minimum tak, aby nie przerwać gotowania się wody, przyprawia, garnek szczelnie przykrywa, aby woda nie wyparowała. Warzywa mrożone gotowane w małej ilości wody lepiej zachowają swój kształt, kolor i użyteczne właściwości. Aby ugotowały się równomiernie powinny mieć podobną wielkość.


Gdy tylko warzywa będą gotowe, garnek zdejmuje się z gazu i ostrożnie wylewa całą wodę. Pozostawione w gorącej wodzie warzywa stają się rozgotowane i niesmaczne.
Dobra rada: nie powinno się spożywać mrożonych warzyw w postaci bryły lodu (już raz były rozmrożone), ani z datą produkcji dłuższą niż 6 miesięcy. 
Gotowane mrożone warzywa powinny być tylko dodatkiem a nie głównym składnikiem potrawy.
Jak dusić mrożone warzywa?
Lepiej nie smażyć warzyw, lecz dusić lub gotować na parze. Mrożone warzywa wkłada się na rozgrzaną patelnię, dodaje kilka łyżek wrzącej wody, minimum oleju i ulubione przyprawy. Warzywa dusi się w szczelnie zamkniętym pojemniku aż zmiękną, około 20-25 minut. Efektem końcowym jest zdrowy gulasz warzywny

Podany czas gotowania warzyw może odbiegać nieznacznie od rzeczywistego w zależności od wieku warzywa, stopnia twardości, zawartości skrobi i wielkości. Warzywa są gotowe, gdy są delikatne, ale nadal chrupiące – nie powinny być papkowate, chyba, że będą przecierane. Młode warzywa gotuje się krócej, ponieważ zawierają mniej twardego błonnika. Dla dzieci, seniorów i osób osłabionych chorobą warzywa gotuje się dłużej, często przeciera, aby były lekko strawne.

Gotując na parze musimy pamiętać o tym, że czas gotowania warzyw na parze rozpoczyna się, gdy woda zagotuje się i wytworzy parę.

Blanszowanie warzyw na parze
Blanszowanie warzyw na parze jest często stosowane w kuchni choć nie jest odpowiednie dla wszystkich warzyw. Potrzebny będzie garnek z pokrywką, do którego wlewa się czystą wodę na grubość 3-6 cm oraz metalowe sitko. Najpierw warzywa są czyszczone, myte, dzielone na porcje.

Wodę w garnku doprowadza się do wrzenia, następnie na wierzchu garnka kładzie się sitko z porcją warzyw rozłożonych cienką warstwą. Garnek przykrywa się pokrywką, aby wytworzyła się para. Warzywa blanszuje się na parze średnio 1,5 razy dłużej niż we wrzącej wodzie. Warzywa blanszowane na parze przekłada się do głębokiej miski z zimną wodą na 2-3 minuty, a następnie przekłada je na papierowy ręcznik do wyschnięcia.

Blanszując warzywa w sezonie można szybko stworzyć duże zapasy, zachowując przy tym niemal wszystkie ich użyteczne właściwości i smak. Blanszowanie warzyw stosuje się głównie przed zamrażaniem ich lub wkładaniem do słoików na zimę.

Czas gotowania warzyw w wodzie i na parze


Jak długo gotuje się pomidory?
Czas gotowania pomidorów wynosi 5-45 minut w zależności od przeznaczenia, wielkości i gęstości miąższu.
Pomidory najczęściej gotuje się w zupie. Przed dodaniem do zupy można je podsmażyć na oleju albo zrezygnować z podsmażania. Podsmażone pomidory po 2-3 minutach gotowania w zupie delikatnie wymieszają się z pozostałymi składnikami. Nie podsmażone pomidory gotuje się 5-7 minut, aż będą całkowicie miękkie.
Dobra rada: jeśli pomidory w zupie nie zostaną całkowicie ugotowane, zupa szybko skwaśnieje.
Pomidory na sos gotują się 3 kwadranse.
Dobra rada: ponieważ pomidory wydłużają czas gotowania innych składników potrawy, często gotowane są osobno.
Pomidory blanszuje się we wrzątku 1-3 minuty w zależności od grubości skórki.

Jak długo gotować por?
Pokrojony por gotuje się 2 minuty, całą białą część pora gotuje się w wodzie 12-15 minut. Przekrojony wzdłuż por ugotuje się na parze w ciągu kwadransa.

Jak długo gotuje się rabarbar?
Rabarbar jest używany do przyrządzania puree z rabarbaru, ciast słodkich i pikantnych, dżemu, kisielu, kompotu, sosu… Jeśli po ugotowaniu powinien być bardzo miękki, zdejmuje się skórkę z ogonków.

Rabarbar gotuje się w wodzie 10-15 minut w zależności od grubości i długości pokrojonych łodyg.

Dobra rada: do gotowania rabarbaru należy używać naczynia emaliowanego lub ze stali, aby rabarbar nie utleniał się i nie tracił koloru.

Ile gotuje się rzodkiew?
W wodzie rzodkiew gotuje się w całości 20-25 minut, pokrojona 10-15. Na parze odpowiednio 20 minut dłużej.

Jak długo gotuje się rzepa?
Rzepę wkłada się do zimnej wody.
Pokrojona w kostkę młoda rzepa gotuje się w wodzie około 8 minut, na parze nie dłużej niż kwadrans. Cała rzepa gotuje się w wodzie około 20 minut. Rzepę gotuje się na parze do godziny.

Jak długo gotować seler korzeniowy?
Seler wkłada się do zimnej wody. Cały seler gotuje się 30-40 minut, w zależność od wielkości bulwy. Z reguły pokrojony seler gotuje się 10 minut.
Seler blanszuje się we wrzątku 3-5 minut.

Ile gotować seler naciowy?
Łodygi selera gotuje się tylko 2-3 minuty, dlatego dodaje się go pod koniec gotowania zupy lub innej potrawy. Krótko gotowane łodygi selera są wystarczająco miękkie. Dłużej gotowane szybko rozpadają się. Na parze seler naciowy gotuje się najwyżej 2 razy dłużej.

Jak długo gotuje się skorzonera?
Korzenie skorzonery myje się dokładnie, uważając, aby ich nie złamać. Najsmaczniejsze są gotowane ze skórką, którą delikatnie zdejmuje się po ugotowaniu i ostudzeniu w zimnej wodzie. Korzenie można też obrać bezpośrednio przed gotowaniem i szybko zanurzyć w zakwaszonej wodzie, aby nie ściemniały na powietrzu.
Jeśli gotuje się całe korzenie skorzonery to powinny mieć podobną grubość. Skorzonerę gotuje się około 20-25 minut licząc od momentu ponownego wrzenia wody i podaje z sosem. Z rozgotowanej skorzonery przygotowuje się zupę puree.
Obrane i pokrojone korzenie skorzonery gotuje się kwadrans, odcedza i smaży na maśle 10-15 minut, podaje z ziemniakami, jajecznicą albo z czosnkiem.
Krótko gotowaną skorzonerę zalewa się śmietaną i zapieka w piekarniku przez 20 minut.

Jak długo gotować soczewicę?
W przeciwieństwie do wielu roślin strączkowych, soczewicy nie trzeba namaczać, wystarczy opłukać ją z drobnych resztek przed gotowaniem.
Czas gotowania soczewicy zależy od rodzaju i wynosi 20-40 minut. Na część soczewicy używa się 1,5-2 części wody. Aby była smaczna, wsypuje się ją do wrzącej wody, gotuje nie całkowicie przykrytą. Soczewicę soli się na 5-10 minut przed końcem gotowania (max. płaska łyżeczka soli na szklankę suchej soczewicy). Od czasu do czasu miesza podczas gotowania. Jeśli podczas gotowania doda się łyżkę oleju roślinnego, ziarna soczewicy staną się bardziej miękkie i aksamitne.
Dobra rada: soczewicę gotuje się w większym garnku, ponieważ w zależności od odmiany soczewica może zwiększyć swoją objętość nawet 3-krotnie.

Ile gotować zieloną soczewicę?
Zieloną soczewicę gotuje się 25-30 minut, w zupie 10 minut dłużej.

Jak długo gotuje się brązową soczewicę?
Brązową soczewicę gotuje się 30-40 minut.

Ile minut gotować czerwoną soczewicę i pomarańczową soczewicę?
Czas gotowania soczewicy pomarańczowej i czerwonej wynosi 15-20 minut.

Rozmaryn, seler i liście laurowe podkreślają smak soczewicy. Soczewicę można przygotować jako dodatek do dań mięsnych, jest doskonałą w różnych gulaszach warzywnych. Często przygotowuje się też przecier z soczewicy – łatwe i jednocześnie pożywne danie.

Jak długo gotować szczaw?
Szczaw jest gotowy, gdy tylko pod wpływem gorąca zmieni swój zielony kolor na blady. Młode liście szczawiu gotuje się 1-2 minuty, duże liście do 5 minut.
Podczas gotowania zupy szczawiowej szczaw wkłada się do garnka na 3-5 minut przed końcem gotowania. Szczaw można pokroić nożem na duże kawałki lub po prostu rozerwać liście rękami.
Mrożony szczaw gotuje się najwyżej 3 minuty.
Dobra rada: podczas dodawania przypraw należy wziąć pod uwagę, że duża ich ilość stłumi delikatny smak i aromat szczawiu.

Jak długo gotować szparagi?
Przed gotowaniem odłamuje się zdrewniałe końce szparagów. Białe szparagi trzeba obrać – inaczej będą włókniste.
Świeże szparagi gotuje się w lekko osolonej wodzie, w szerokim garnku, aby mogły leżeć podczas gotowania. Wtedy nie trzeba ich przykrywać. Można gotować je też w wąskim i wysokim garnku w pozycji pionowej pod pokrywką. Wtedy łodygi szparagów gotuje się w wiązkach związanych białą bawełnianą nicią lub pokrojone na kawałki długości 2,5-3 cm.

Młode zielone szparagi gotuje się max. 4-6 minut, a białe po obraniu 10-15 minut, licząc czas od ponownego zagotowania się wody w garnku. Im młodsze tym krócej gotują się. Dłużej gotowane tracą jędrność i chrupkość, rozpadają się. Można je posypać ziołami lub podać ze smażoną na maśle bułką tartą.

Zielone szparagi gotuje się na parze aż będą kruche, około 8 minut. Białych szparagów nie gotuje się na parze!

Szparagi blanszuje się we wrzącej wodzie tylko 1-2 minuty.

Mrożone szparagi gotuje się kwadrans.

Dobra rada: Wartość odżywcza nieobranych szparagów jest wyższa. Fioletowe szparagi zawierają dużo cukru, nie są wskazane dla diabetyków.

Jak długo gotować szpinak?
Świeży szpinak gotuje się 3-5 minut. Mrożony szpinak ugotuje się w ciągu 5-7 minut licząc czas od ponownego zagotowania wody.

Młody szpinak gotuje się na parze tylko 3 minuty. Szpinak blanszuje się we wrzącej wodzie 1-2 minuty.

Jak długo gotuje się mrożony szpinak?
Z mrożonego szpinaku przygotowuje się zupy, sosy i farsze do pieczeni. Opłukany szpinak zalewa się wrzątkiem i gotuje 5 minut, następnie odcedza wodę, a szpinak dodaje do bulionu, przyprawia i doprowadza do wrzenia. Po 7 minutach zupa jest gotowa. Trzeba posypać ją ziołami, dodać jaja na twardo i śmietanę.

Jak gotować topinambur?
Cały topinambur gotuje się pod przykryciem około 35 minut, krojony najwyżej 10 minut. Na parze topinambur ugotuje się w podobnym czasie.

Topinambur można gotować w całości lub po pokrojeniu aż będzie kruchy lub do miękkości. Aby zapobiec przebarwieniom bulwy zalewa się zimną wodą zmieszaną z niewielką ilością soku z cytryny.

Czas gotowania ziemniaków
Obrane ziemniaki gotuje się w posolonej wodzie – na 1 kg ziemniaków w garnku daje się płaską łyżeczkę soli. Sól, wysoka zawartość skrobi w ziemniakach i długi czas gotowania powodują, że ziemniaki są bardziej kruche. Jesienne i duże ziemniaki gotują się około 30-40 minut, młode ziemniaki gotują się 15 minut, a krojone ziemniaki 15-20 minut.
Mocno rozdrobnione ziemniaki ugotują się w zupie w ciągu 10-15 minut.
Ile gotować tłuczone ziemniaki?
Pokrojone ziemniaki na puree zalewa się zimną wodą, gotuje na średnim ogniu około 20 minut licząc czas od zagotowania się wody.
Jak długo gotuje się ziemniaki w mundurkach?
Oczyszczone i nieobrane ziemniaki wkłada się do zimnej wody, soli się w ilości pół łyżki na litr wody – wtedy skórka nie popęka.
Ziemniaki w mundurkach gotują się przez 20-40 minut, w zależności od wielkości bulw i twardości. Ziemniaki w mundurkach do sałatki gotuje się najkrócej. Natychmiast po ugotowaniu ziemniaki należy schłodzić w zimnej wodzie.
Ile czasu gotuje się ziemniaki na parze?
Krojone ziemniaki gotują się na parze od 15 do 20 minut, ziemniaki w całości 30-40 minut.

Artykuły powiązane:

Gotujemy warzywa bez błędów cz.1.
Gotujemy warzywa bez błędów cz. 2. 

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *