Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok. Jak pić soki owocowe i warzywne?

Owoce_jezynySoki z owoców, jagód i warzyw posiadają cenne właściwości dietetyczne i lecznicze. Zwierają one wszystkie składniki odżywcze dostępne w świeżych owocach i warzywach. Soki i ich wartościowe składniki są absorbowane przez organizm w ciągu 15-30 minut. Na całkowite strawienie dań z warzyw i przyswojenie ich wartości odżywczych organizm potrzebuje kilku godzin. Soki warzywne zawierają więcej materiałów budulcowych, białka roślinnego i minerałów, niż soki z owoców. Soki owocowe są za to bogatsze w kwasy organiczne oraz węglowodany, łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę.

Dlaczego warto pić soki?
Owoce_egzotyczneSoki pełnią duża rolę odżywczą – są przydatne dla małych dzieci, osób starszych o słabej zdolności żucia i cierpiących na przewlekłe choroby przewodu pokarmowego.
Picie świeżych soków przyczynia się do pełniejszego trawienia tłuszczów, białek i węglowodanów. Soki zwiększają aktywność enzymów, które nie tylko poprawiają metabolizm, lecz pomagają także neutralizować toksyny i eliminować je z organizmu. Olejki lotne zawarte w wielu sokach mają działanie antybakteryjne.
Picie soków zwiększa odporność organizmu na różne choroby. Soki pozytywnie wpływają na prawidłową równowagę kwasowo-zasadową krwi, pomagają zmniejszyć poranne mdłości.

Szczególnie wartościowe są soki przygotowywane latem i jesienią, kiedy składniki są najbogatsze w witaminy, minerały, cukry i kwasy organiczne. Można je jednak zakonserwować i pić zimą i wiosną, kiedy nasza żywność jest uboga w wartościowe składniki.

Jak pić soki?

  1. Obecnie zaleca się spożywać 2 porcje owoców i 3 porcje warzyw dziennie. 200 ml soku owocowego lub warzywnego może zastąpić jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw. Jednak nie powinno się pić soków każdego dnia i pod żadnym pozorem nie należy całkowicie wymienić zalecanych porcji owoców i warzyw na sporządzony z nich sok.
  2. W celach odżywczych najlepiej jest pić soki oddzielnie, między posiłkami lub na 30-40 minut przed każdym posiłkiem. Pozytywny efekt soku wzmacnia stosowanie ich w postaci mieszanki kilku składników.
  3. Sok trzeba spożyć jak najszybciej po jego przyrządzeniu, już po 10 minutach zaczynają tracić utleniającą się witaminę C.
  4. Zaleca się pić je powoli mieszając ze śliną.

Soki powinno się spożywać z umiarem.

  1. Kwasy organiczne zawarte w dużych ilościach w sokach przyspieszają pracę gruczołów trawiennych, a pektyny i błonnik pobudzają jelita. Duża ilość wypitego soku może wywołać biegunkę.
  2. Sok, szczególnie owocowy, ze względu na wysoką naturalną zawartość cukrów stymuluje uwalnianie insuliny, która hamuje rozpad tkanki tłuszczowej i wspomaga jej przyrost. Osoby z nadwagą powinny zatem możliwie konsekwentnie powstrzymywać się od picia wysokokalorycznych soków i napojów z owoców i warzyw.
  3. 200 ml soku pomarańczowego zawiera 88 kcal, ta sama ilość czerwonego soku winogronowego nawet do 140 kcal. Jeden litr soku wypitego w ciągu dnia dostarcza nam tyle kalorii co główny posiłek! Jednak w przeciwieństwie do stałego pokarmu soki nie sycą na długo. Pół litra soku już po 20 minutach opuszcza żołądek i zaspokaja głód tylko na 30 minut.
  4. Spożywanie codziennie po pół litra soków przez rok dostarcza takiej samej ilości energii co spożycie 10 kilogramów tłuszczu. Choćby z tego względu, podobnie jak coca-cola, soki nie nadają się do gaszenia pragnienia! Aby zmniejszyć kaloryczność porcji soku należy wymieszać ją z wodą w proporcji 1 cześć soku i 3 trzy części wody.
  5. Picie czystych, nierozcieńczonych soków może prowadzić do odwodnienia organizmu.

Z jakich owoców i warzyw można uzyskać najwartościowszy sok?

  1. Aby uzyskać soki wysokiej jakości należy wykorzystywać tylko świeże i dojrzałe owoce, jagody i warzywa.
  2. Sok owocowy można otrzymać z jabłek, wiśni, truskawek, malin, śliwek, gruszek, brzoskwiń, moreli, jeżyn, żurawin, porzeczek, agrestu, pigwy, winogron, a także granatów, grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, limonek, mandarynek, marakui, papai, mango, kiwi.
  3. Z pośród warzyw na soki najlepiej nadają się pomidor, seler, pietruszka, marchew, dynia, burak, rzodkiewka, kapusta, cukinia, ogórek, papryka i inne.

Przeciwwskazania

W przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka i choroby wrzodowej nie powinno się pić kwaśnych soków z owoców i warzyw, a w cukrzycy należy zrezygnować ze słodkich soków owocowych i ograniczyć ilość wypijanych soków warzywnych.

Soki nie zastąpią leków, nie powinno się pokładać zbyt wiele nadziei na ich cudowną moc. W przypadku choroby należy skorzystać z pomocy lekarza. Jeśli nie ma przeciwwskazań można, po uzgodnieniu, stosować kuracje sokiem, by dodatkowo pomóc zwalczyć chorobę i wspierać system immunologiczny.

Artykuły powiązane:

Jak pić soki owocowe i warzywne? 
Przygotowujemy świeże soki z warzyw
Niesłodzone soki warzywne i owocowe usuną zaparcie. 
Przepisy na niskokaloryczne soki warzywne cz. 1. 
Przepisy na niskokaloryczne soki warzywne cz. 2. 
Przepisy na niskokaloryczne soki warzywne cz. 3.   
Przepisy na witaminizujące napoje z sokiem z liści i jabłka kalarepy
Niskokaloryczne soki warzywne z cytryną, jabłkiem i ziołami.
Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok. Napoje owocowe.

Przepisy na napoje warzywne, owocowe na stronie Napoje.  

Podobne wpisy

15 komentarzy

  1. soki pomidorowe przede wszystkim maja wiecej likopenu niz surowe pomidory (…) ale z kazdym sokiem nie mozna przesadzac to ma byc tylko dodatek do diety

  2. Staram się pić zdrowe soczki jak najczęściej. Nie smakują mi rozcieńczone, ale znalazłem sposób , po jakimś czasie popijam go czystą wodą. Pozdrawiam

  3. Jak pić dobre soki to tylko samemu wyciskane… soki mają wszystkie witaminy i enzymy. Od kiedy zacząłem pić soki zwłaszcza warzywne to zdrowie mi się poprawiło.

  4. Bardzo pomocny artykuł, picie czy jedzenie warzyw/owoców powinno odbywać się z głową. soki pije codziennie. W okresie jesienno-zimowym gdzie łatwo o wirusy to 2 razy. Rzeczywiście da się zobaczyć różnicę w przed i po. Wcześniej moja skóra była szara, pozbawiona koloru i byłam raczej leniwa. A teraz mam więcej sił i chęci do działań.

  5. Ja się posługuję wyciskarką która ma wiele zalet od jakości przez wielofunkcyjność, a kończąc na wyglądzie. Minusem jest cena choć biorąc pod uwagę samą tylko długość gwarancji to już ma ona uzasadnienie.

  6. Jestem mamą dwójki małych dzieci , jedno ma 6 lat, a drugie jeszcze karmię piersią. Chce wzbogacić swoją dietę o owoce i warzywa, a najbardziej odpowiadają mi one w formie soków. Zależy mi też, żeby mój starszy syn przyzwyczajał się do zdrowego jedzenia. Polecicie jakąś dobrą jakościowo wyciskarkę, która posłuży na wiele lat?

    1. Wybór jest duży, lecz ideału nie ma. Przy wyborze powinno się kierować łatwością utrzymania wysokiej higieny urządzenia, szczególnie, kiedy przygotowuje się soki dla dzieci.
      Redakcja Mama Dobra Rada

  7. A co z sokami ekologicznymi, np Rabenhorst? Nie mam póki co możliwości samodzielnego przyrządzania soków, więc ratuję się właśnie Rabenhorstem. Słyszałam, że jest najlepszy z tych wszystkich ekologicznych. Proszę o opinię.

    1. Tak, ma dobrą opinię, jednak sok multi trzeba pić z dużym umiarem. Wyniki testów wskazują, że zawiera on syntetyczne witaminy w zawyżonej dawce, i to wyższej niż podano na opakowaniu. Na pewno nie powinno się nim gasić pragnienia, pić max. 200 ml soku dziennie. Natomiast w 2012 r. firma miała w Niemczech proces o niewzbogacanie soków dietetycznych dla dzieci „dla wzmocnienia odporności” i „dla zdrowych kości” odpowiednią ilością wapnia i witaminy D.
      Pozdrawiam, Mama Dobra Rada

Skomentuj Mama Dobra Rada Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *