Domowe wypieki. Jak piec ciasteczka? Część 2.

Jak przygotować ciasto na ciasteczka…


Ważne! Mąkę przesiewa się przez sito
wraz z innymi suchymi składnikami, które mogą zbić się w grudki (proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem pudrem, kakao itp.). Ciasteczka upieczone z przesianej mąki i innych suchych składników są pulchne i kruche.
Do mąki dodaje się stopniowo pozostałe składniki, a ciasto na ciasteczka zagniata się (mikserem lub ręcznie), aż będzie gładkie. Surowe ciasto na kruche ciasteczka trzeba rozwałkować na równej powierzchni lekko posypanej cukrem lub niewielką ilością mąki. Jeśli mąki będzie dużo, oblepi ona ciasto i ciasteczka będą zbyt suche.
Ciasto na ciasteczka łatwiej rozwałkować między 2 arkuszami papieru lub 2 grubszymi przezroczystymi foliami (można rozciąć duży worek do zamrażania). Nie naciskać mocno.
Łatwiej wycina się ciasteczka z rozwałkowanego ciasta, kiedy brzegi foremek z figurkami zanurzy się w mące lub cukrze. Z rozwałkowanego ciasta można wycinać drobne kształty bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem.

Ciasteczka z kruchego ciasta wymagają więcej pracy…

Na klasyczne kruche ciasto bierze się mąkę, masło i cukier w stałym stosunku wagowym 3:2:1. Kruche ciasteczka udają się też z mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru. Składniki uzupełnia się o mielone orzechy, migdały czy kakao. Z ich ilością można poeksperymentować, oczywiście w granicach rozsądku.
Kruche ciasteczka są smaczniejsze, jeśli doda się do ciasta same żółtka jaj (i to oszczędnie). Całe jajo powoduje wprawdzie, że ciasto lepiej wiąże, jednak po upieczeniu jest suche. Kruche ciasteczka można upiec tez bez jajek, jednak wtedy trzeba dodać trochę więcej tłuszczu.
Surowego ciasta na kruche ciasteczka nie powinno się ugniatać rękami, aby nie ogrzać zawartego w nim tłuszczu. Tłuszcz nie może przesiąknąć ciasta, bo tłuste ciasteczka spalą się. Surowe ciasto najlepiej wyrabiać mikserem.

Ciasto na kruche ciasteczka wyrabia się krótko, aż płatki masła staną się niewidoczne. Zbyt długo ugniatane ciasto będzie zbyt kruche, ciasteczka rozpadną się. Wyrobione surowe ciasto kruche odkłada na 2-3 godziny, aby „odpoczęło” w lodówce. Trzeba (najlepiej podzielone na mniejsze porcje) owinąć je w folię, inaczej przejmie niechciane zapachy.

Aby rozwałkować surowe ciasto kruche i wyciąć z niego ciasteczka trzeba mieć więcej doświadczenia i czasu. Najlepiej wyjmować z lodówki pojedyncze mniejsze porcje zimnego ciasta zamiast całości. Podczas wałkowania powierzchnię tylko lekko oprószyć mąką, aby ciasto na ciasteczka nie przyjęło za dużo mąki. Inaczej zmieni się struktura i smak kruchych ciastek. Rozwałkować je zimnym wałkiem lub szklaną butelką z zimną wodą (włożyć na 20-30 minut do zamrażalnika). Ponieważ surowe ciasto klei się, najlepiej rozwałkować je między foliami. Jeśli jednak ciasto na ciasteczka jest zbyt klejące, trzeba je owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 30 minut.

Wycinać gęsto kształty nożem lub foremką zanurzoną w mące lub cukrze. Surowe ciasto, nawet po uformowaniu ciasteczek powinno pozostać zimne, inaczej kruche ciasteczka przypalą się.

Masło nadaje kruchym ciasteczkom niepowtarzalny aromat i smak. Jednak ugniatanie surowego ciasta na ciasteczka z zimnym i twardym masłem nie jest łatwe, dlatego początkujący mogą najpierw piec ciasteczka z margaryną do pieczenia ciast. Ciasto na ciasteczka z margaryną łatwiej wyrabia się i łatwiej formuje się z niego ciasteczka.

Aby zaoszczędzić czas, surowe kruche ciasto można przygotować i zamrozić wcześniej.

Kruche ciasteczka są bardzo kaloryczne, trzeba zachować umiar w jedzeniu ich.

 

 

Rady jak przygotować składniki ciasta na ciasteczka znajdują się w artykule Domowe wypieki. Pieczemy ciasteczka cz. 1. 

Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia ciasteczek? Jak przechowywać ciasteczka? Odpowiedzi są w artykule Domowe wypieki. Pieczemy ciasteczka cz. 3. 

 

 

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *