Kompost z trawy

Rady jak przygotować kompost z trawy w ogrodzie ekologicznym

 

Dlaczego warto kompostować trawę w ogrodzie? Jak zrobić kompost z trawy? Jak naturalnie przyspieszyć rozkład kompostowanej trawy bez startera, aktywatora, szczepionki i innych preparatów do kompostu? Do czego wykorzystać kompost z trawy?

Dlaczego warto kompostować trawę w ogrodzie?

Ziemia ogrodowa kupowana w workach oferowana przez handel składa się w dużej części z ubogiego torfu, który obniża wartość gleby w ogrodzie, zakwasza ją. Jeśli torf raz wyschnie, nie gromadzi już wody. Do wzbogacenia gleby w ogrodzie lepiej nadaje się własny kompost, naturalny nawóz, który rozluźnia ciężką ziemię, napowietrza ją. Kompost z trawy jest wartościowy, doskonale nadaje się do nawiezienia grządki warzywnej, róż, drzew i krzewów ozdobnych, trawnika. Można go rozrzucić w sadzie pod drzewa i krzewy jako odżywczą i ochronną ściółkę.

Jak zrobić kompost z trawy? 
Skoszoną trawę powinno się rozrzucić na tydzień do przeschnięcia w osobnym miejscu, aby nie sklejała się i nie gniła w kompostowniku (trawa w prawie 90% składa się z wody!). Zwłaszcza jeśli noże kosiarki dawno nie były ostrzone, trawa zbija się w mokre kępy.
Aby powstał wartościowy kompost z trawy 3 części podsuszonej trawy miesza się z 1 częścią mieszanki z ziemi ogrodowej lub świeżego (około 5-cio miesięcznego) kompostu uniwersalnego, rozdrobnionych cienkich gałązek krzewów o długości max. 10 – 15 cm oraz odpadów z owoców, warzyw i resztek roślin z ogrodu (najlepiej motylkowych, aby dostarczyły azot). Gałązki są konieczne, aby napowietrzyć kompost i zapobiec gniciu trawy. Zbita trawa bez dodatku resztek roślinnych rozłoży się najwcześniej po 2 latach kompostowania, ponieważ bakterie i grzyby odpowiedzialne za kompostowanie resztek nie mając dostępu do tlenu powoli giną. Rozmnażają się za to organizmy nie potrzebujące tlenu do wzrostu: bakterie mlekowe (stąd kwaśny zapach kiszonki w kompoście), grzyby drożdżowe wytwarzające alkohol, cukry, masę białkową. Przy tym powstają gazy gnilne np. metan i siarkowodór pachnący zgniłymi jajami.

Jak naturalnie przyspieszyć rozkład kompostowanej trawy? Co dodać do kompostowanej trawy?
Gałązki i liście dostarczają węgiel przyspieszający rozkład roślinnych resztek. Przy bardzo dużej ilości trawy do kompostowania wiosną na 3 części podsuszonej trawy daje się 1 część suchych i rozdrobnionych liści zgrabionych przed zimą, zmieszanych z rozdrobnionymi cienkimi gałązkami i z kompostem, aby przyspieszyć proces rozkładu stosu trawy.

Zamiast napowietrzających stos gałązek można dorzucić niedużą ilość kory ogrodowej, rozdrobnionych suchych liści (uwaga: liście niektórych drzew hamują rozwój kompostu) lub wiórów z naturalnego drewna. Korę i wióry warto wymoczyć w gnojówce z pokrzyw albo w gnojówce z dzikiego bzu czarnego, co przyspieszy ich rozkład.
Stos trawy trzeba często wzruszać widłami, aby go napowietrzyć. Przynajmniej raz w miesiącu pryzmę z trawy skontrolować czy nie gnije albo nie wysycha, w razie potrzeby przerzucić, następnie nawodnić. Co 2 miesiące ułożony stos z trawy trzeba w całości przerzucić, następnie przykryć.

Ułożona do kompostowania trawa po zmieszaniu z resztkami roślinnymi i ziemią nie może wyschnąć, aby nie ustały procesy rozkładu. Jeśli powstaną suche miejsca w pryzmie, trzeba je natychmiast polać wodą lub wypełnić świeżą trawą. Trawę ułożoną do kompostowania przykrywa się cienką warstwą ziemi i zwilża wodą, aby zapobiec wysychaniu. Na zimę stos trawy musi pokryć grubsza warstwa ziemi, następnie warstwa liści, aby tworzący się kompost nie wychłodził się. Można ją dodatkowo „otulić” starymi workami czy starymi ubraniami.

Dobra rada: jeśli pryzma jest bardzo duża, na każdy 1 m³ tworzącego się kompostu z trawy dodaje się 3 kg mączki bazaltowej, którą posypuje się warstwy układanej trawy. Mączka jest doskonałym nawozem pochodzenia naturalnego, wspomaga rozwój mikroorganizmów tlenowych w kompoście co przyspiesza tworzenie się kompostu i jednocześnie niweluje przykry zapach zgnilizny kompostowanej trawy. 

Do czego wykorzystać kompost z trawy?
Trawa już po 2 miesiącach kompostowania nadaje się do wyłożenia pod koronami drzew, krzewów, wokół róż, jako odżywcza ściółka. Powinno się ją wyłożyć cienką warstwą, ledwie przykrywającą ziemię.
Dojrzały czyli gotowy kompost z trawy uzyskuje się po 8-12 miesiącach. Ma ciemny kolor, zapach ziemi, jest wilgotny jak wyciśnięta gąbka. Nie ma w nim już dżdżownic rozdrabniających resztki. Warto przykryć go warstwą suchej trawy (bez nasion) aby nie wysechł.
Kompost z trawy wykłada się wczesną wiosną pod rośliny ozdobne, kwiaty, krzewy i drzewa nie wymagające kwaśnego odczynu gleby, przekopuje z wierzchnią warstwą gleby o grubości max. 2-3 cm. Późną jesienią wykłada się na rabatę z różami, wokół młodych krzewów i drzew jako warstwę ochronną przed mrozem. Całkowicie rozłożony kompost z trawy dodaje się wiosna i latem do ziemi w grządce warzywnej. Kompost z trawy stosuje się pod warzywa liściaste (burak liściowy, pietruszka naciowa, seler naciowy, portulaka warzywna, sałata, cykoria, roszpunka, rukiew wodna, szpinak, rukola, rokietta siewna, rzeżucha ogrodowa…). Przed przykopaniem kompostu z trawy pod warzywa koniecznie trzeba usunąć z niego nierozłożone gałązki.

Rady jak przygotować swój kompost i wykorzystać go w ogrodzie ekologicznym znajdują się w cyklu artykułów Jak zrobić i wykorzystać kompost w ogrodzie ekologicznym?

Artykuły dotyczące planowania ogrodu warzywnego, ogrodu ozdobnego i sadu, dobrego sąsiedztwa roślin, korzystnego przedplonu i poplonu, zwalczania szkodników, przepisy na preparaty roślinne można znaleźć w zakładce Ogród.  

(jak zrobić i wykorzystać kompost)
Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *