Łatwe desery dla zakochanych

Desery na romantyczne spotkanie


Kulinarne przepisy na proste desery:  włoski mrożony deser z bakaliami, figi w białej czekoladzie, deser z gruszką, jogurtem i migdałami, deser z lodami zakochanych, gorąca czekolada na ostro


Włoski mrożony deser 

Składniki (2 porcje)
2 suszone morele
2 łyżeczki suszonych żurawin
1 łyżeczka rodzynków
2 łyżeczki orzechów nerkowca
1 łyżeczka ciemnego rumu lub soku z cytryny
2-4 ciastka o korzennym smaku (mogą być pierniki bez polewy)
ćwierć litra lodów waniliowych
2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady

Suszone owoce zalać wrzątkiem (woda powinna je tylko przykryć). Orzechy wrzucić na rozgrzaną i suchą patelnię teflonową, podgrzewać na małym ogniu potrząsając patelnią od czasu do czasu (szybko przypalają się). Kiedy zezłocą się, zdjąć patelnię z ognia. Owoce wyjąć z wody, osączyć. Pokroić drobno orzechy, ciastka i owoce, wymieszać je i skropić rumem lub sokiem z cytryny. Lody wymieszać z rozdrobnioną mieszanką i wstawić w pojemniku do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć, nałożyć łyżką porcje do pucharków i posypać siekaną czekoladą. Atrakcyjny i szybki deser na Walentynki.

Figi w białej czekoladzie
Składniki (2 porcje)
10 suszonych fig
¼ szklanki drobno mielonych orzechów
pół tabliczki białej czekolady
1 łyżka chudego mleka

Figi zalać wrzątkiem, zostawić, aż zmiękną i napuchną. Osuszyć. Czekoladę połamać, można posiekać nożem. Zagotować wodę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając.* Na półmisek położyć pergamin, wysypać na niego mielone orzechy. Rondel zdjąć z ognia i trzymając figi za ogonki zanurzyć je w płynnej czekoladzie. Po wyjęciu owoców nadmiar czekolady spłynie. Figi układać na warstwie mielonych orzechów. Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby czekolada stężała. W białej lub gorzkiej czekoladzie można zanurzyć też inne, ulubione świeże owoce. Przepis na deser można zmodyfikować używając ulubionych świeżych owoców (pomarańczy, mandarynek, truskawek).
*Rozdrobnioną czekoladę przełożyć do metalowej miseczki, a tę włożyć do rondla wypełnionego gorącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości miseczki). Dodać odrobinę mleka i mieszać. Po rozpuszczeniu się czekolady, zdjąć naczynie z ognia.

Deser z gruszką, jogurtem i migdałami
Składnik (2 porcje)
2 duże miękkie słodkie gruszki (lub 4 mniejsze)
1 szklanka soku jabłkowego
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków migdałowych

Gruszki wymyć dokładnie, obrać. Przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Do małego rondelka wlać soki, dodać laskę cynamonu i pół laski wanilii. Zagotować i szybko dołożyć plasterki gruszki. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Przełożyć na talerze. Pozostały płyn gotować 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia, aby zgęstniał. Ostudzić lekko, wyjąć przyprawy i polać nim gruszki. Jogurt wymieszać z płatkami, położyć 2 łyżki na gruszki. Ciepły, łatwy deser do przygotowania na Walentynki.

Deser z lodami zakochanych
Składnik (2 porcje)
30 dag mlecznych lodów
5 dag gorzkiej czekolady
ulubione owoce 
40 g bitej śmietany do dekoracji

Czekoladę zetrzeć na tarce lub połamać i posiekać drobno nożem. Owoce wymyć, zdjąć skórkę, pokroić w plasterki, podzielić na całe cząstki.
Na dno pucharka położyć warstwę lodów i posypać czekoladą. Następnie rozłożyć kawałki twardszych owoców, na to warstwę lodów, posypać czekoladą i dodać inne owoce. Można zrobić drugą podobną warstwę dodając drobne owoce jagodowe. Wierzch ozdobić bitą śmietaną posypaną czekoladą.

Gorąca czekolada na ostro
Składniki (2 porcje)
½ litra mleka
5 dag gorzkiej czekolady
bita śmietana
szczypta suszonej ostrej papryki

Wlać mleko do rondelka, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać pokruszoną ciemną czekoladę. Mieszać powoli, aż się całkowicie rozpuści. Wlać czekoladę do filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać mieloną ostrą papryką.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *