Jak chronić się przed przeziębieniem i grypą? Jesienne napoje wzmacniające


Przepisy na domowe napoje na wzmocnienie organizmu, na odporność i na przeziębienie: napój z czarną rzodkwią, napój z warzyw korzeniowych, winko z cebuli, napój z czosnku i soku cytryny, napój z cebuli w sezonie grypowym, syrop z rzepy na zimno, syrop z rzepy na ciepło…

Chorobie lepiej zapobiegać niż ją leczyć – dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów i wykorzystać je już przed okresem przeziębień i gryp. Świeżo wyciśnięte soki warzywne mają działanie witaminizujące i wzmacniające organizm przy osłabieniu organizmu chłodem i wirusami. Jedna porcja domowego napoju to jedna szklanka soku zmieszanego z wodą w stosunku 1:1.
Napój z czarną rzodkwią na wzmocnienie odporności organizmu
Przeziebienie3 Składniki
¼ kg czarnej rzodkwi
¼ l przecierowego soku pomidorowego
¼ kg jabłek
½ letniej wody przegotowanej
sól, cukier lub miód do smaku
krojona natka pietruszki, koperek lub natka selera
Rzodkiew wymyć, wyszorować, obciąć końce, obrać i pokroić w cząstki. Jabłka wymyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Z jabłek i rzodkwi wycisnąć sok. Wymieszać go z sokiem z pomidorów i wodą, przyprawić.

Napój z warzyw korzeniowych na wzmocnienie organizmu
Składniki
½ kg marchwi 
¼ kg buraków
¼ kg bulw selera
Warzywa wymyć, wyszorować, opłukać i obrać. Wycisnąć z nich sok w sokowirówce i rozcieńczyć go wodą w stosunku 1:1. Warzywa można zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, wycisnąć z nich sok i wypić go po rozcieńczeniu wodą.

Winko z cebuli na
 odporność organizmu
Składniki
3 duże zdrowe cebule bez szczypioru
¾ l wina białego gronowego
2 łyżeczki miodu o delikatnym smaku (np. akacjowego)
Zdjąć łuski z cebuli, odciąć jej końce. Cebule posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czysty słoik wypłukać wewnątrz wrzątkiem (pokrywkę również). Przełożyć do niego cebulę, dodać miód i wino, składniki dokładnie wymieszać. Brzegi słoika i pokrywkę wytrzeć do sucha, szczelnie zamknąć. Zostawić na 2-4 doby w ciepłym i ciemnym miejscu. Winko z cebuli przefiltrować dokładnie przez czystą chusteczkę płócienną, zlać do czystej butelki i szczelnie zamknąć. Winko z cebuli pić trzy razy dziennie po 2 do 4 łyżek.

Napój z czosnku i soku cytryny na wzmocnienie odporności i na przeziębienie
Składniki
25 dużych świeżych ząbków polskiego czosnku
3 duże cytryny (lub 5 mniejszych)
1 l ostudzonej przegotowanej wody z kranu

Czosnek powinien być zdrowy, bez szczypioru, plam ani psujących się części. Zdjąć łuskę z ząbków, odkroić piętkę. Czosnek zmiażdżyć w prasce. Cytryny wymyć i wycisnąć z nich sok przez sitko, odrzucić pestki. Czystą butelkę wypłukać wewnątrz wrzątkiem, przelać do niej składniki. Szczelnie zamkniętą butelkę odstawić w ciemne miejsce. Po 2-3 dobach można pić kilka razy dziennie po kilka łyżek napoju. Aby usunąć zapach czosnku można żuć liście pietruszki lub selera.

Napój z cebuli w sezonie grypowym na odporność organizmu i na przeziębienie
Składniki
4 cebule
1 l przegotowanej wody

Zdjąć łuski z cebuli, odciąć jej końce. Cebule posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czysty słoik wypłukać wewnątrz wrzątkiem. Przełożyć do niego cebulę, zalać ostudzoną wodą. Po 12-24 godzinach przecedzić. Napój z cebuli pić przy osłabieniu organizmu i dla wzmocnienia odporności po jednej szklance napoju dziennie między posiłkami i przed snem. Kuracja trwa 2 tygodnie.

Syrop z rzepy na zimno na wzmocnienie i na przeziebienie
Składniki
średniej wielkości rzepy
½ kg cukru lub miód
4 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny

Rzepę wymyć i wyszorować, obrać. Zetrzeć na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok przez płócienną chustkę i przelać do czystego wyparzonego wcześniej słoika i wstawić do lodówki. Po 4-6 godzinach, kiedy opadnie osad i sok straci goryczkę, sok przecedzić przez płócienną chusteczkę i przelać do czystej i wyparzonej butelki. W ½ litra soku rozpuścić cukier lub miód, dodać kwasek lub sok z cytryny. Butelkę zamknąć i wstawić do lodówki. Pić przy osłabieniu organizmu i na wzmocnienie odporności 2-3 razy dziennie nie więcej niż 30-45 ml (2-3 łyżki). Syrop z rzepy szybko się psuje, dlatego lepiej nie przygotowywać większych ilości. Nadmiar syropu z rzepy można zamrażać w formie kostek.

Syrop z rzepy na ciepło na odporność i na przeziębienie
Składniki
średniej wielkości rzepy
½ kg cukru lub miód
sok z 1 cytryny

Rzepę wymyć i wyszorować, obrać, pokroić w plastry i włożyć do rondla. Dodać kilka łyżek wody i dotować 10 minut. Ciepłą masę przecedzić przez płócienną chusteczkę, płyn przelać do czystego i wyparzonego słoika. Odstawić na 6-10 godzin. Przecedzić, aby usunąć osad. Do ½ litra soku dodać ½ kg cukru i sok z cytryny. Całość podgrzewać powoli do temperatury 70°C. Mieszać, aby cukier rozpuścił się. Syrop z rzepy przelać do czystej i wyparzonej butelki. Przechowywać w lodówce. Pić przy osłabieniu organizmu i zapobiegawczo na wzmocnienie organizmu 2-3 razy dziennie nie więcej niż 2-3 łyżki. Nadmiar syropu z rzepy można zamrażać w formie kostek.

 

Artykuły powiązane:
Zapobieganie niebezpiecznym przemarznięciom i odmrożeniom cz. 1.
Zapobieganie niebezpiecznym przemarznięciom i odmrożeniom cz.2.
Jak chronić się przed przeziębieniem i grypą? Domowe lecznicze napoje.
Jak chronić się przed przeziębieniem i grypą? Kąpiele i inhalacje.
Jak chronić się przed przeziębieniem i grypą? Zmień nawyki!
Jak chronić się przed przeziębieniem i grypą? Jesienne napoje wzmacniające.
Opryszczka wargowa. Domowe sposoby na „zimno”.
Domowe sposoby na katar.
Domowe sposoby na kaszel.

 

Inne porady dotyczące dbania o zdrowie  w kategorii Lecznicze przepisy.

Dodaj do zakładek permalink.

Jedna odpowiedź na „Jak chronić się przed przeziębieniem i grypą? Jesienne napoje wzmacniające

  1. Tom mówi:

    Winko nawet z cebulą można przedawkować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *