Witaminizujące napoje ze świeżych owoców cz.1

Przepisy na letnie niskokaloryczne koktajle owocowe

Przepisy kulinarne na niskokaloryczne koktajle owocowe: koktajl z malin i pomarańczy, koktajl z agrestu, koktajl z jabłka i pomarańczy, koktajl z jeżyn i wiśni, koktajl z brzoskwiń i jabłka, koktajl z czarnych porzeczek i wiśni

Niskokaloryczny koktajl z malin i pomarańczy
 Napoj_maliny_pomarancza_melisa
Składniki (4 porcje)
2 szklanki malin
pomarańcza
woda do uzupełnienia
ew. 4 listki świeżej melisy, siekane
Pomarańczę wymyć w gorącej wodzie, wycisnąć sok. Maliny zgnieść lub zmielić blenderem, zalać wodą, wymieszać dokładnie. Przecedzić przez sito, przetrzeć. Składniki połączyć, koktajl owocowy przelać do szklanek.

Niskokaloryczny koktajl z truskawek
Napoj_truskawka_cytryna_mietaSkładniki (3 porcje)
szklanka truskawek
sok z połowy cytryny
3 listki świeżej mięty, posiekane
woda do uzupełnienia
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki, zmielić lub zgnieść widelcem. Zalać połową wody i przecedzić przez sitko. Pozostałą masę zalać resztą wody, pozostałe pestki odrzucić. Składniki połączyć i wymieszać. Koktajl owocowy rozlać do szklanek.


Niskokaloryczny koktajl z agrestu, jabłka i pomarańczy

Składniki (3 porcje)
szklanka agrestu
duże jabłko
pomarańcza
woda do uzupełnienia
Agrest opłukać, usunąć owady i liście. Jabłko wymyć dokładnie, usunąć gniazdo nasienne,pokroić w ósemki. Owoce zmiażdżyć lub zmielić blenderem, zalać połową wody, odstawić. Pomarańczę wyszorować, zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut. Pognieść w dłoniach, wycisnąć sok. Wodę z jabłkiem i agrestem przecedzić. Masę zalać drugą częścią wody, przecedzić. Składniki połączyć, koktajl owocowy przelać do szklanek.

Niskokaloryczny koktajl owocowy z jeżyn i wiśni
Napoj_jezyny_wisnia_tymianek
Składniki (4 porcje)
pełna szklanka jeżyn
garść wiśni
woda do uzupełnienia
ew. kilka listków świeżego tymianku
Jeżyny opłukać, zdjąć szypułki, zmielić lub zgnieść widelcem. Zalać połową wody i przecedzić przez sitko. Pozostałą masę zalać resztą wody, pozostałe pestki odrzucić. Wiśnie opłukać, wydrylować, wsypać do szklanek. Zalać wodą z sokiem z jeżyn.

Rada: Tymianek może zdominować smak napoju, dlatego trzeba go stosować z dużym umiarem.

Niskokaloryczny koktajl owocowy z brzoskwiń i jabłka
Składniki (4 porcje)
4 duże soczyste brzoskwinie
jabłko
łyżka soku z cytryny
woda do uzupełnienia
ew. 2 listki mięty, siekane
Owoce wymyć dokładnie. Brzoskwinie i jabłko (ze skórką) pokroić w ósemki, zmielić blenderem. Zalać polową wody, przecedzić przez sito, lekko przetrzeć. Pozostałą masę zalać resztą wody, przecedzić. Składniki połączyć, koktajl owocowy wlać do szklanek.

Niskokaloryczny koktajl owocowy z czarnych porzeczek i wiśni
Napoj_czarna_porzeczka_wisnia_pomaranczaSkładniki (4 porcje)
szklanka czarnych porzeczek
pół szklanki wiśni
pomarańcza
woda do uzupełnienia
Owoce wymyć, odrzucić szypułki i liście. Porzeczki zgnieść lub zmielić blenderem, zalać połową wody, wymieszać i przecedzić przez sito. Pozostałą masę zalać resztą wody, wymieszać, przecedzić. Wiśnie wydrylować, wsypać do szklanek. Wycisnąć sok z pomarańczy, zalać nim wiśnie. Do szklanek wlać wodę z sokiem z porzeczek.

 

Artykuły powiązane:
Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok. Napoje owocowe.
Witaminizujące napoje ze świeżych owoców cz.2. 
Witaminizujące napoje zimą. Chłodzące napoje owocowe.
Bezalkoholowe chłodzące napoje z owocami.

Przepisy na napoje z owocami, soki owocowe na stronie Napoje.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *