Kuchenne S.O.S. Jak uratować pieczeń?

Podstawowe błędy podczas pieczenia mięsa


Rady jak uratować pieczeń: sucha pieczeń, twarda pieczeń, pieczeń przesolona, pieczeń zbyt pieprzna, pieczeń przypalona, pieczeń niedopieczona, pieczeń surowa wewnątrz, pieczeń rozpada się…
Podstawowe błędy popełniane podczas przygotowywania pieczeni to:

– nieuważne przeczytanie przepisu,
– przyprawianie mięsa dowolnymi przyprawami,
– zmiana temperatury i czasu pieczenia,
– pieczenie nierozmrożonego mięsa,
– włożenie mięsa do chłodnego piekarnika,
– niezabezpieczenie mięsa przed wysychaniem podczas pieczenia,
– nie przewracanie dużego kawałka mięsa podczas pieczenia.


Po upieczeniu mięso  powinno „odpocząć” przez 20-30 minut w cieple. Duży kawałek pieczeni zostawiamy w otwartym piekarniku, mniejsze w zamkniętym naczyniu w ciepłej kuchni.

Przed podaniem mięso kroi się w poprzek włókien.

Co zrobić, kiedy mięso jest zbyt suche, twarde lub zbyt mocno przyprawione?

Przesolona pieczeń,  pieczeń zbyt pieprzna

  1. Przesoloną pieczeń posmarować miodem. Pieczona z warstwą miodu ma wspaniale pachnącą, choć niezbyt zdrową skórkę.
  2. Przesoloną pieczeń lub zbyt pieprzną pokroić i dusić przez 10 minut z rozgotowanymi śliwkami.  Jeśli zależy nam na pieczeni w całości, podać ją wraz z gotowanym przez kwadrans śliwkami.

Twarda pieczeń

  1. Do twardej pieczeni dodać czystą wódkę (łyżkę na 1 kg mięsa) i dusić.
  2. Do twardej pieczeni  przygotowanej w winie można dodać koniak. Następnie pokroić pieczeń w cienkie plasterki i pozostawić ją w sosie, aż mięso zmięknie.
  3. Jeśli te sposoby zawiodą, zbyt twardą pieczeń zmielić w maszynce do mięsa i wykorzystać do kotletów mielonych z cebulą i ziołami.

Sucha pieczeń

  1. Zbyt suchą pieczeń pokroić w plasterki i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Następnie wymieszać bulion z kurczaka i masło w równych częściach, polać nim kurczaka. Odstawić na 10 minut w piecu w temperaturze 120°C, aż mięso wchłonie sos i zmięknie.
  2. Dobrym sposobem na suchą pieczeń jest położenie jej na sicie nad parą z gotującej się wody lub bulionu w garnku na przynajmniej kwadrans. Przykryć szczelnie pokrywką. Dużą pieczeń trzeba pokroić w plastry.

Jak uratować pieczeń przypaloną lub niedopieczoną pieczeń, pieczeń surową wewnątrz?

Przypalona pieczeń

Przypaloną warstwę pieczeni odciąć nożem, następnie podsmażyć jasne miejsca na patelni. Po usunięciu warstwy spalenizny pieczeń można pokroić w plasterki i podać ją z sosem.

 Pieczeń niedopieczona, pieczeń surowa wewnątrz 

  1. Niedopieczoną pieczeń / surową pieczeń można pokroić w plasterki i podsmażyć w gorącym sosie z pieczeni na dużym ogniu.
  2. Plastry niedopieczonej pieczeni / surowej pieczeni można również powoli dusić w lekko gotującym się własnym sosie.
  3. Oddzielić niedopieczone mięso od kości, włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią aluminiową* i dopiec w piekarniku.
  4. Kawałki niedopieczonej pieczeni / surowej pieczeni można również delikatnie podsmażyć na maśle na patelni.

Dobrze wysmażona i chrupiąca skórka nadaje pieczeni smakowity wygląd. 

Aromatyczną, chrupiącą skórkę można uzyskać bez panierki. Jest zdrowsza i nie zawiera dużo kalorii.

  1. Dlatego, jeśli skórka pieczeni nie jest chrupiąca warto posmarować ją zimną wodą z solą lub piwem, następnie piec 5-10 minut w najwyższej temperaturze. 
  2. Jeśli skórka pieczeni jest zbyt twarda, pomoże obrócenie pieczeni i moczenie jej przez 10 minut w sosie z pieczeni (można dodać wódkę), aż zewnętrzna warstwa zmięknie.

 

Co zrobić, kiedy pieczone mięso trudno nałożyć na talerz?

Pieczone mięso mielone przylega do blachy
Zdrapać mielone mięso pieczone i ułożyć na półmisku/talerzu polewając smacznym sosem (np. sosem pomidorowym).

Pieczeń rozpada się podczas krojenia
Rozpadającą się pieczeń owinąć w folię aluminiową* na 5 minut. Wtedy można go łatwiej kroić.

* Naukowcy podejrzewają, że używane do pieczenia, grillowania aluminium może wywoływać raka piersi i chorobę Alzheimera, dlatego powinno się unikać stosowania folii aluminiowej, tacek i naczyń z aluminium do przygotowania solonych i kwaśnych potraw. 

Rady jak piec mięso drobiowe są zebrane w artykule Temperatura i czas pieczenia kurczaka, indyka, gęsi, kaczki, przepiórki i podrobów. Czym przyprawić mięso drobiowe?

Rady jak piec wieprzowinę można znaleźć w artykule Temperatura i czas pieczenia mięsa wieprzowego.

Rady jak piec cielęcinę i wołowinę są zebrane w artykule Temperatura i czas pieczenia mięsa cielęcego i wołowego.

Przepisy na marynaty do mięsa oraz rady jak uniknąć błędów podczas marynowania mięsa można przeczytać w artykule Proste marynaty do mięsa pieczonego, grillowanego, smażonego.

Rady jak przechowywać potrawy z mięsa w lodówce i zamrażarce znajdują się w artykule Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Produkty A-M. 

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *