Kuchenne S.O.S. Jak uratować zupę i gulasz?

Jak uniknąć błędów podczas gotowania zupy?


Zupa grochowa, grochówka
Groch nie będzie osiadał a dnie garnka i przypalał się, jeśli do gotującej się potrawy doda się kromkę białego pieczywa.

Zupa ze śmietaną lub mlekiem

  1. Aby śmietana się nie ścięła, wlać do niej zupę i wymieszać. Śmietana dolewana do gorącej zupy zetnie się na pewno.
  2. Mleko zmieszać z niewielką ilością mąki, dodać ubijając lub miksując.

Rosół na kości

  1. Rosół nie będzie blady jeśli będzie gotowany z wcześniej usmażoną kością lub obranym małym buraczkiem.
  2. Aby rosół nie był mętny trzeba gotować go na małym gazie bez przykrycia. Można też wylać wodę po pierwszych 2 minutach gotowania kury i zalać ją świeżą wodą. Przyprawić na 30 minut przed zakończeniem gotowania.

Jak uratować zupę?

 

Pomidorowa zupa-krem jest mdła
Wymieszać koncentrat pomidorowy z odrobiną cukru. Na pół litra zupy wystarczy łyżka pasty pomidorowej.

Rosół jest zbyt jasny

  1. Do rosołu dodać miąższ pomidora lub trochę pasty pomidorowej.
  2. Włożyć do rosołu podsmażoną lub podpieczoną na ogniu cebulę. Wcześniej przekroić na pół.

Rosół na kościach jest mętny

  1. Do mętnego rosołu dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.
  2. Rosół pogotować jeszcze przez 10 minut z 3-4 skorupkami jaj.
  3. Mętny rosół można przelać przez filtr do kawy lub sitko o bardzo drobnych oczkach.

Zupa jest przesolona

  1. Zwiększyć objętość przesolonej zupy dodając wodę, niesolony wywar mięsny/warzywny (zgodnie z przepisem) lub śmietanę.
  2. Zbyt słoną zupę gotować 10 minut z pokrojonym w grube plastry surowym ziemniakiem, który pochłonie sól. Po tym czasie usunąć go.
  3. Przesoloną zupę gotować przez kwadrans z torebką ryżu. Kiedy ryż wchłonie sól, łatwo go usunąć.
  4. Do czystej zupy dodać gruby makaron i zostawić do w zupie.
  5. Dodać białko jaja. Po zakończeniu gotowania zupy łatwo je usunąć.
  6. Jeśli jest na to czas, ugotować porcję świeżej (niesolonej) zupy według tego samego przepisu i zmieszać obie zupy. Nadmiar można zamrozić.

Zbyt dużo tłuszczu w zupie

  1. Zebrać łyżką pływający tłuszcz.
  2. Na powierzchnię lekko ostudzonego wywaru położyć biały papierowy ręcznik kuchenny, który po wchłonięciu części tłuszczu trzeba wyrzucić.
  3. Chłodną zupę wstawić do lodówki i następnego dnia zebrać z powierzchni twardy tłuszcz.

Zupa-krem jest zbyt rzadka
Zbyt rzadką zupę kremową można zagęścić dodając porcjami masło i mąkę (wymieszane dokładnie w stosunku 1:1) i przyprawić.

Zupa jest zbyt gęsta
Gęstą zupę rozrzedzić bulionem, mlekiem lub śmietaną. Koniecznie przyprawić.

 Zupa pomidorowa jest mdła
Do mdłej pomidorowej dolać gorący bulion i zagotować. Następnie doprawić do smaku.

Zupa jest rzadka

  1. Dosypać powoli małą porcję kaszy manny i gotować stale mieszając.
  2. Zagęścić przez dodanie mąki zmieszanej z masłem (pół łyżki mąki i niepełna łyżka masła). Zupę zagotować mieszając.
  3. Do rzadkiej zupy dodać mąkę ziemniaczaną wcześniej dokładnie zmieszaną z zimną wodą (można przetrzeć ją przez sitko). Zupę zagotować stale mieszając.

Zupa-krem lub zupa na bazie śmietany jest zbyt rzadka

  1. Zagęścić gotowanym i rozdrobnionym/przetartym przez sitko żółtkiem jajka.
  2. Do gotującej się zbyt rzadkiej zupy dodać małymi porcjami roztrzepane surowe żółtko.

Zupa ziemniaczana jest za rzadka
Wsypać do ugotowanej zupy 1-2 łyżki płatków ziemniaczanych.

Jak uratować gulasz?

 

 Gulasz jest zbyt tłusty

  1. Naczynie z gulaszem zdjąć z ognia i odstawić. Cierpliwie zbierać łyżką pływający tłuszcz.
  2. Po 5 minutach, kiedy gulasz trochę ostygnie, położyć na jego powierzchnię biały papierowy ręcznik kuchenny, który pochłonie tłuszcz. Papier wyrzucić.
  3. Po ostudzeniu włożyć do lodówki i następnego dnia zdjąć warstwę utwardzonego w chłodzie tłuszczu.

Gulasz jest zbyt rzadki

  1. Do rzadkiego gulaszu dodać garść błyskawicznych płatków owsianych lub tłuczonych ziemniaków i zagotować ponownie. Doprawić.
  2. Wyjąć ugotowane mięso i warzywa. Pozostały płyn gotować bez przykrycia tak długo, aż zgęstnieje. Wmieszać mięso i warzywa, następnie przykryć i podgrzać na małym ogniu.

Gulasz jest przesolony

  1. Zalać go szklanką wody, dołożyć kilka surowych, obranych i pokrojonych w duże kostki ziemniaków i gotować razem 10 minut. Przed podaniem ziemniaki z gulaszu należy usunąć.
  2. Gotować przesoloną potrawę przez kilka minut z suchym chlebem lub obranym surowym ziemniakiem. Po pochłonięciu przez nie części soli należy je usunąć.

Gulasz jest przypalony
Garnek z pokrywką wstawić do zlewu z zimną wodą. Następnie zlać dobrą część potrawy do czystego garnka. Dokończyć gotowanie z kawałkiem chleba lub obraną z łusek cebulą, które pochłaniają zapach spalenizny. Przed podaniem usunąć chleb lub cebulę.

Informacje o przechowywaniu zup w lodówce i zamrażarce znajdują się w artykułach Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce?    

Dalsze rady w przypadku błędu podczas gotowania w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *