Przechowywanie żywności w domu. Owoce (A-H)


W jaki sposób wybierać zdrowe i świeże owoce? 

Po czym poznać świeże i dojrzałe owoce? Jak przechowywać owoce, aby pozostały świeże, smaczne i wartościowe? W jaki sposób przechowywać: arbuz (kawon), awokado, banan, borówki amerykańskie, cytryna, czereśnie, daktyle, durian, owoce dzikiego bzu czarnego, figi, granat, grejpfrut, gruszki, gruszka chińska (nashi), gujawa…
OwocePowinniśmy wybierać w pełni dojrzałe owoce do szybkiego spożycia, lub lekko niedojrzałe, jeśli chcemy wykorzystać je później. Należy unikać zarówno przejrzałych, odwodnionych jak i twardych owoców. Dojrzałe owoce o wodnistym miąższu (arbuz, cytryny, granaty, grejpfruty, melony, pomarańcze) powinny być ciężkie w stosunku do swojej wielkości – takie dostarczą nam dużo soku. Przechować można tylko zdrowe, bez plam, nieuszkodzone, nie pomarszczone, bez wgnieceń, otarć, pęknięć, pleśni. Delikatne owoce jagodowe powinno się spożywać jak najszybciej. Większość miękkich owoców (koniecznie niemyte) można przechować najwyżej przez 1-3 dni, ułożone cienką warstwą w chłodnym i suchym miejscu. Owoce egzotyczne muszą leżeć w temperaturze pokojowej – w lodówce zmarzną, stracą smak i aromat. Niektóre dojrzałe owoce jak awokado, banany, brzoskwinie, grejpfruty, gruszki, jabłka, kaki, kiwi, morele, pomarańcze powinny być przechowywane osobno, gdyż sąsiedztwo owoców i warzyw wydzielających etylen powoduje ich przejrzewanie lub szybkie psucie się.

Jak przechowywać ananasa?
Ananas Ananas_calypozostaje świeży przez tydzień jeśli jest przechowywany w suchym i chłodnym pomieszczeniu (koniecznie bez opakowania); w lodówce jest dla niego za zimno. Nawet przekrojony ananas pozostanie świeży przez 2 dni, jeśli położy się go powierzchnią cięcia na talerzu wysypanym cukrem. Łatwo ulega uszkodzeniu i psuciu, dlatego powinien być spożyty jak najszybciej. Po zamrożeniu ma konsystencję błota. Do krojenia na części do spożycia warto używać innego noża niż do zdejmowania skóry, ponieważ skórka ananasa zawiera uczulające enzymy drażniące błony śluzowe jamy ustnej.
Jak wybrać świeży i dojrzały ananas? Świeży dojrzały ananas jest bardzo aromatyczny, ma sztywne i soczyste liście, zielone z lekko sinym nalotem. Po pociągnięciu wychodzą tylko pojedyncze liście z samego szczytu. Jeśli odchodzą liście z niższych pięter „korony”, ananas jest przejrzały i może być w środku sfermentowany. Nie powinien mieć brązowych plam – psujący się ananas jest bardzo szkodliwy! Jeśli po opukaniu wydaje głuchy dźwięk, to znaczy, że wysechł w środku. Dojrzały ananas powinien mieć twardą skórę. Całkowicie zielona świadczy o tym, że jest niedojrzały. Jeśli zielone „łuski” mają brązowe brzegi, to znaczy, że już dojrzał. Miąższ ma złoto-żółtawy kolor, jeśli jest blady, to znaczy, że jest niedojrzały. Miąższ z  ciemnymi plamami trzeba wyrzucić. Ananas nie dojrzeje już po zbiorze, jednak może być słodszy, jeśli pozostawi się go na kilkanaście godzin w pozycji liśćmi do dołu.

Jak przechowywać arbuza? (inna nazwa kawon)
Arbuz
Dojrzały arbuz pachnie mocno. Ma matowy ciemny zielony odcień koloru skórki, żółtawy spód, zasuszoną łodygę, u której nasady mogą pojawić się drobne pęknięcia i twardą skórę, której nie można uszkodzić paznokciem. Uszkodzony arbuz traci swój smak, szybko kwaśnieje. Arbuz w całości może być przechowywany w temperaturze pokojowej, najlepiej w zacienionym miejscu, nawet przez 3 miesiące. Przechowywany w temperaturze poniżej 10°C całkowicie traci swój smak i kolor. Arbuz przekrojony i owinięty folią poleży w lodówce nie dłużej niż przez 1-2 dni, w temperaturze pokojowej trochę dłużej. Przed krojeniem arbuzy trzeba dokładnie wymyć, aby błoto z zarazkami nie dostało się na powierzchnię noża i do miąższu.
Jak wybrać dojrzałe arbuzy? Arbuz, który dojrzewał w naturalnych warunkach, na polu a nie w magazynach, ma jedną stronę lekko spłaszczoną, z kremowo-żółtym odcieniem skórki bez pasów (ta część leżała na ziemi). Większe arbuzy są słodsze niż owoce o małej wadze. Dojrzały arbuz po uderzeniu wydaje dźwięczny odgłos. Arbuz, który długo leżał lub jest niedojrzały, wydaje po uderzeniu głuchy dźwięk. Jeśli kupujemy przekrojone arbuzy, musimy zwrócić uwagę na to, aby jego miąższ nie był gąbczasty, zbyt miękki czy zbyt twardy.
Im większy kontrast między ciemnym kolorem pasów i jaśniejszym tłem skórki na powierzchni arbuza, tym lepiej. Żółty kolor pasków świadczy o tym, że arbuz był silnie nawożony azotem (podobnie żółty pasek między skórką a miąższem i kremowo-żółte włókna w miąższu). Woda do której wrzucimy kawałki jego miąższu powinna być przezroczysta, lecz jeśli arbuz był silnie nawożony azotem, woda zmieni kolor na różowo-czerwony.
Sezon na arbuzy zaczyna się u nas od drugiej połowy sierpnia i trwa do końca września.  
Dobra rada: Dla dzieci kupować arbuzy w całości. 

Jak przechowywać awokado?

AwokadoSkórka, w zależności od odmiany, jest zielona lub z ciemnym brązowym albo czarno-fioletowym odcieniem. Dojrzałe owoce przechowają się w temperaturze pokojowej ledwie przez 2 dni. Sąsiedztwo owoców i warzyw wytwarzających etylen (jabłko, gruszka, ananas, banany) powoduje szybkie dojrzewanie owocu. Dojrzałe awokado nie powinno leżeć  w ich towarzystwie, ponieważ psuje się. Po przekrojeniu miąższ awokado skropić sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Zostawić pestkę w niewykorzystanej części owocu (pestka awokado zawiera enzymy hamujące psucie się awokado), owinąć w folię i włożyć w ciemne i chłodne miejsce. Wtedy miąższ nie ciemnieje. Dojrzałe awokado nie nadaje się do przechowywania w lodówce, zamrażania ani konserwowania.

Po czym poznać dojrzałe awokado? Jeśli po oderwaniu zasuszonej części ogonka widoczny jest jasnozielony kolor, to znaczy, że awokado jest niedojrzałe. Jeśli miejsce jest brązowe, to awokado przejrzało. W dojrzałym awokado skórka mięknie, miąższ ma kremowy kolor, natomiast w przejrzałych owocach miąższ staje się brązowy. Dojrzały owoc awokado jest sprężysty i miękki jak śliwka. Ma skórkę nie napiętą, bez plam i delikatny miąższ o łagodnym orzechowo-maślanym smaku. Ciemne plamki w mocno dojrzałych owocach przed spożyciem trzeba koniecznie wyciąć. Lepiej wybrać niedojrzały owoc niż zbyt dojrzały, bo awokado dojrzeje w temperaturze pokojowej w ciągu 3-4 dni (np. owinięte papierem lub w torebce z jabłkiem).

Jak przechowywać banany?
Zielone banany można przechować w temperaturze pokojowej przez 10-14 dni (najlepiej powiesić je w jasnym, lecz nie słonecznym miejscu). W temperaturze pokojowej i w towarzystwie dojrzałego jabłka lub pomidora szybko uzyskają pełny smak. Dojrzałe banany poleżą w temperaturze pokojowej najwyżej przez kilka dni. Przechowywanie ich w lodówce wprawdzie hamuje proces dojrzewania, lecz skórka brązowieje, a miąższ traci aromat. Dojrzałe banany przechowywane z dojrzałymi owocami lub warzywami produkującymi etylen bardzo szybko stają się przejrzałe. Można je wtedy wykorzystać do wypieków – ciasto jest wilgotne i ma przyjemny aromat. Mrożone gubią smak i aromat. Aby zahamować dojrzewanie bananów można owinąć ich ogonki folią spożywczą i przechowywać z dala od innych owoców.
Jak rozpoznać dojrzałe banany? Banany wciąż dojrzewają po zbiorze. Niedojrzałe banany mogą po spożyciu wywołać bóle brzucha  i problemy trawienne, dlatego trzeba je odłożyć. Banan powinien być lekko miękki i mieć całkowicie żółtą skórkę z drobnymi brązowymi plamkami (zielonkawe zabarwienie może mieć tylko łodyga). Niektóre rodzaje bananów mają skórkę w różnych odcieniach różu i czerwieni.

Jak przechowywać borówki amerykańskie?
Dojrzałe owoce borówki są jędrne, w ciemnoniebieskim kolorze, matowe, podobnej wielkości. W lodówce jagody borówki przechowają się w płaskim suchym pojemniku nawet przez tydzień. Powinno się je umyć dopiero przed spożyciem. Przed zamrożeniem powinno się je dokładnie osuszyć. Owoce borówki łatwo dojrzewają w temperaturze pokojowej w papierowej torebce, jednak nie osiągną już pełnego aromatu i smaku. Dojrzałe jagody, lekko miękkie, bez wgnieceń i przebarwień, można przechowywać w temperaturze pokojowej nie dłużej niż przez 2 dni. Borówki amerykańskie można mrozić. Po zamrożeniu ich miąższ brunatnieje.

Jak przechowywać cytryny?
Najbardziej soczyste są cytryny o gładkiej, cienkiej skórce w żółtym kolorze. W temperaturze pokojowej szybko więdną. Cytryny przechowywane w chłodzie zachowują świeżość do 2 tygodni. Nie powinny leżeć blisko siebie (kiedy stykają się ze sobą szybko pleśnieją). W lodówce najlepsza jest dla nich najwyższa półka, gdzie jest najcieplej. Po umyciu cytryny można przechować przez kilka dni w słoju wypełnionym zimną wodą.

Jak przechowywać czereśnie?
Do przechowania nadają się tylko dobrze wybarwione czereśnie, jędrne z zielonymi sztywnymi ogonkami i lśniącą skórką, nie pobrudzone sokiem, bez plam, zaparzeń, zgnieceń i uszkodzeń. W chłodzie zdrowe czereśnie z ogonkami poleżą przez 7-10 dni (pod warunkiem, że nie były myte).

Jak przechowywać daktyle?
Najlepiej spożyć je na bieżąco, bo daktyle przechowane w lodówce, lub zamrożone tracą aromat. W chłodzie świeże daktyle poleżą przez 3-4 tygodnie, w lodówce można je przechować nie dłużej niż przez 10 dni, a zamrozić na 6 miesięcy.
Jak rozpoznać świeże daktyle? Świeże owoce są jędrne, soczyste, mają gładką skórkę, piękny aromat i smak miodu. Nie są tak słodkie jak suszone daktyle. Ich twardą skórę trzeba usunąć.

Jak przechowywać duriany?
Owoce durianu można trzymać w oryginalnym opakowaniu w chłodzie przez 3 tygodnie. Po otwarciu opakowania trzeba przechowywać je w chłodzie i spożyć w ciągu 2-3 dni. Napoczęte owoce durianu powinny być od razu spożyte – szybko utleniają się. Dojrzałe owoce mają żółty miąższ, sztywną łodygę i twarda skórę. Zapach i smak owoców durianu nie każdemu odpowiada.

Jak przechowywać owoce dzikiego bzu czarnego?
Owoce_dziki_bezJagody dzikiego czarnego bzu dojrzewają we wrześniu, są wtedy równomiernie wybarwione na ciemnofioletowy i czarny kolor. Łodyżki, na których są osadzone owoce mają kolor różowo-bordowy. Dziki bez czarny można przechować w lodówce rozłożony cienką warstwą tylko przez kilka dni. Drobne owoce szybko się psują, pleśnieją, dlatego powinno się je myć bezpośrednio przed użyciem. Owoce czarnego bzu można mrozić. Niedojrzałe zielone owoce, łodyżki i liście czarnego bzu są trujące.

Jak przechowywać figi?
Owoce figi dojrzewają tylko na drzewie, nigdy w temperaturze pokojowej. Świeże figi można przechować w lodówce najwyżej przez 2-5 dni. Jeśli leżą dłużej, to znaczy, że są niedojrzałe lub silnie konserwowane. Figę można zamrozić na okres 6 miesięcy. Przy wyborze suszonych fig unikać ciemnych, spleśniałych. Po otwarciu opakowania przechować w lodówce (w szczelnym opakowaniu, aby figa nie nasiąknęła zapachami innych produktów spożywczych). Po jakimś czasie możne pojawić się na nich naturalny nalot cukrowy, który nie wpływa na jakość owoców.
Jak rozpoznać dojrzałą figę? Dojrzałe owoce figi mają świeży zapach, są lekko miękkie i elastyczne w dotyku, mają czerwony miąższ i delikatną skórkę, którą można jeść. Niestety, figi które są do nas sprowadzane, są mocno sypane środkami konserwującymi. Figi, w zależności od odmiany, mają fioletową lub kremową skórkę. Figi zbierane w sierpniu i wrześniu są drobniejsze, ale słodsze niż figi z czerwca i lipca. Spożywanie niedojrzałych fig prowadzi do poważnych problemów z żołądkiem.

Jak przechowywać owoce granata?
Granat najlepiej przechować w chłodnym i suchym miejscu.  Powinno się wybierać dojrzałe owoce, bo granat wprawdzie poleży w temperaturze pokojowej, ale niewiele zyska na smaku i aromacie. Granat nie dojrzewa po zbiorach. Całe dojrzałe owoce poleżą w lodówce nawet przez kilka tygodni. Świeże nasiona można przechować w lodówce (w pojemniku z zimną wodą) najwyżej przez 2-3 dni. Nasiona i sok granata  można mrozić w woreczku lub pojemniku.
Jak rozpoznać, czy owoc granatu jest dojrzały i świeży? Świeży owoce granatu jest jędrny i ciężki, ma gładką, twardą i lekko błyszczącą skórę w kolorze żółto-brązowym albo czerwonym o pomarańczowym lub fioletowym odcieniu. Po opukaniu wydaje metaliczny dźwięk, gnieciony lekko trzeszczy w środku. Sok jest słodki i lekko cierpki. Dojrzały ma dobrze wybarwioną skórkę, przejrzały łatwo pęka. Niedojrzałe owoce są kwaśne i niesmaczne. W handlu są dostępne zarówno słodkie jak i kwaśne odmiany granatu. Kwaśne odmiany mają częściej duże owoce o skórzastej czerwonej skórce. Słodkie odmiany mają małe owoce o twardej brązowawej skórze przypominającej drewno. Powinno się unikać owoców o miękkich brązowych plamach na skórce, ponieważ są oznaka gnicia owoców.

Jak przechowywać grejpfruta?
Należy wybierać owoce o gładkiej lśniącej skórce, bez wgnieceń, plam i uszkodzeń. W temperaturze pokojowej grejpfruty poleżą do 2-3 tygodni. Długi transport im nie szkodzi – najlepiej smakują po kilku tygodniach przechowywania w temperaturze 10°C-15°C. Grejpfruty psują się w lodówce, ale ich cząstki można zamrozić.

Jak przechowywać gruszki?
Owoce gruszki powinny być dość twarde, aromatyczne. Kolor zależy od odmiany. Gruszki dojrzewają szybko w temperaturze  pokojowej, najlepiej w torebce papierowej. W pełni dojrzałe owoce są lekko miękkie przy ogonku i należy je spożyć najlepiej tego samego dnia. Są bardzo wrażliwe na zgniecenia. Gruszki nie powinny być przechowywane z jabłkami (są wrażliwe na etylen i psują się szybko).

Jak przechowywać gruszki chińskie, nashi?
Dojrzały owoc nashi ma gładką kremowo-żółtą skórkę (czasem z różowym odcieniem), twardy i ziarnisty miąższ, o kwaskowym smaku przypominającym jabłko i gruszkę. Po zakupie gotowy do spożycia, nashi nie dojrzewa. Nashi można przechować w chłodzie nawet przez wiele tygodni (każdy owoc musi być owinięty papierem).

Jak przechowywać gujawę?
Dojrzały owoc gujawy musi być szybko spożyty, w temperaturze pokojowej przechowa się zaledwie przez 2 dni, w lodówce trochę dłużej. Gujawa dojrzeje całkowicie w temperaturze pokojowej.  Dojrzały owoc gujawy jest aromatyczny, miękki, soczysty i nieco ziarnisty. Skórka dojrzałej gujawy ma żółty lub jasno-zielony kolor. Dojrzały owoc łatwo ulega zgnieceniu.

(przechowywanie owoców)

Rady jak prawidłowo przechowywać w lodówce i w zamrażarce inne owoce można przeczytać w cyklu artykułów Przechowywanie żywności w domu. Owoce.

Rady jak prawidłowo przechowywać w lodówce i w zamrażarce warzywa, mięso, jaja, resztki potraw, produkty spożywcze znajdują się w zakładce Przechowywanie żywności.

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Kupione rano banany bio ze zdrową jasną skórką już wieczorem miały brązowe plamki. Trzeba jeść, nie przechowają się jak kiedyś przez weekend.

Skomentuj mantra_89 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *