Pierwsze przeciery dla niemowląt karmionych piersią w 8. – 9. miesiącu życia


Kulinarne przepisy na pierwsze stałe posiłki dla niemowląt karmionych piersią 

Dopiero po upływie kolejnego miesiąca stałe posiłki można urozmaicić produktami zbożowymi podawanymi z owocami. Dopiero po jakimś czasie, nie wcześniej niż w 9.-10. miesiącu życia, można do produktów zbożowych dodać mleko.
Popołudniowe karmienie piersią trzeba powoli zastępować bezmleczną papką zbożowo-owocową.

Pierwszy przecier zbożowo-owocowy, przepis podstawowy (8. miesiąc)

Składniki
100 ml wody
2 płaskie łyżki błyskawicznych owsianych płatków
10 dag puree ze słodkiego jabłka lub miękkiej gruszki
Zamiast płatków owsianych można użyć 3 płaskie łyżki błyskawicznych płatków pszennych orkiszowych lub 3 płaskie łyżki kaszki manny (ponieważ zawierają gluten, ich wprowadzenie trzeba skonsultować z lekarzem).
Płatki wsypywać do zimnej wody, a kaszkę mannę do wrzątku, pamiętając o stałym mieszaniu. Gotować 3 minuty licząc od momentu zagotowania. Jabłko wymyć, obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, udusić w niewielkiej ilości wody i przetrzeć. Dodać do kaszki. Przed podaniem sprawdzić temperaturę posiłku.

Posiłek powinien zawierać tylko jeden gatunek zboża. Wprowadzenie niewielkich ilości zboża zawierającego gluten w czasie kiedy dziecko jest jeszcze karmione mlekiem matki, zmniejsza o 50% ryzyko wystąpienia nietolerancji glutenu. Płatki owsiane, kukurydziane oraz ogólnie dostępne w handlu, nie oznaczone np. znakiem przekreślonego kłosa mąki z bezglutenowych zbóż (kukurydziana, ryżowa, gryczana), mogą być zanieczyszczone glutenem.

Później warto wykorzystać inne dojrzałe lekkostrawne owoce sezonowe, takie jak banan, brzoskwinia, morela, arbuz, jagody. Powinno się unikać podawania drobnych owoców z pestkami (np. porzeczek), którymi dziecko może się udławić. Posiłek powinien zawierać tylko jeden gatunek owoców. Nowe składniki trzeba wprowadzać stopniowo obserwując rekcje organizmu dziecka.

Wprowadzane od 7. miesiąca pierwsze przecierowe i jednoskładnikowe soczki owocowe z jabłka lub marchewki można zastąpić soczkami z malin, gruszek, śliwek, winogron, jagód. Zawsze trzeba zacząć od podania 1-2 łyżeczek soczku z jednego nowego składnika. Po kilku dniach, jeśli dziecko go toleruje, można podać kolejny, zawsze przecierany i z jednego składnika. Jednak należy jeszcze wstrzymać się z podaniem soków z cytrusów (np. pomarańczowym), truskawek, dzikiej róży, które wywołują silne reakcje alergiczne. Oczywiście powinno się kontynuować karmienie piersią na każde żądanie dziecka.

Ziemniaki i marchew, a także jabłko, jagody i niedojrzałe banany mogą czasem spowodować zaparcie. Zamiast warzywa czy owocu wywołującego je można podać przez kilka dni przeciery z dojrzałych owoców: gruszki, moreli, bananów lub śliwki. Kiwi, choć również korzystne działa na rozluźnienie stolca, niestety często wywołuje uczulenie i podrażnienie skóry pośladków. Zaparcie powodują też często podawana kaszka manna i kleik ryżowy. Trzeba również zwiększyć porcje wody, herbatki ziołowej i oleju. Herbatki z granulatów przeznaczonych specjalnie dla niemowląt są najczęściej dosładzane, dlatego zaleca się podawanie ich z umiarem.

Dopiero po miesiącu od wprowadzenia papki zbożowo-owocowej można próbować przyzwyczaić dziecko do nowego posiłku przygotowanego z pasteryzowanego pełnego mleka krowiego i produktów zbożowych. Mleko krowie powinno zostać koniecznie rozcieńczone wodą (30% przegotowanej wody z kranu i 70% pełnego mleka). Pełne mleko dostarcza potrzebny niemowlęciu tłuszcz. Mleko pasteryzowane jest bardziej wartościowe od mleka UHT. Dzieciom zagrożonym alergią mleko powinno się wprowadzać po konsultacji z lekarzem i obserwować je pod kątem reakcji organizmu. Posiłek mleczno-zbożowy zastępuje jedno karmienie piersią wczesnym wieczorem.

Pierwsza papka mleczno-zbożowa, przepis podstawowy (9.-10. miesiąc)

Składniki
140 ml pełnego mleka pasteryzowanego (3,5%)
60 ml przegotowanej wody z kranu
2 płaskie łyżki błyskawicznych owsianych płatków pełnoziarnistych
deser
2 płaskie łyżki rozgniecionych podduszonych jabłek

Płatki wsypywać do zimnej wody, pamiętając o stałym mieszaniu. Gotować 3 minuty licząc od momentu zagotowania. Rozgnieść, dodać ciepły przecier owocowy. Przed podaniem sprawdzić temperaturę posiłku.

Trzeci stały posiłek można z czasem urozmaicić wprowadzając zamiast błyskawicznych płatków owsianych 3 duże łyżki błyskawicznych płatków pszennych orkiszowych lub kaszki manny – płatki wsypywać do zimnej wody, a kaszkę mannę do wrzątku. Zarówno kaszka manna jak i pszenne płatki zawierają gluten!

Niemowlę potrzebuje w 1. roku trochę tłuszczu – niewielka ilość pełnego mleko zaspokoi zapotrzebowanie. Nie powinno się jeszcze podawać twarogu, budyniu ani fermentowanych produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka, maślanki), ponieważ zbyt silne obciążają nerki.

Nie wolno nigdy zmuszać dziecka do zjedzenia i wypicia wszystkiego, co zostało przygotowane. Nadmiar potrawy można przechować do następnego dnia w wyparzonym i szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce. Przed podaniem wystarczy włożyć słoiczek do gorącej wody, aby podgrzać potrawę. Dalsze karmienie piersią dziecka wzmacnia jego odporność.

Od 9. miesiąca wystarczy drobno kroić lub rozgniatać warzywa widelcem, żeby maluch ćwiczył gryzienie i żucie. Można też podać ugotowane warzywa do rączki. Urozmaicając skład przecieru mięsno-warzywnego można podać niemowlęciu  w następnej kolejności, pojedynczo i w odstępach po sobie, niewielkie ilości cukinii i jarmużu, po jakimś czasie zastąpić je w jednym posiłku odrobiną fasolki szparagowej bez włókien, brokuła, kalafiora lub kalarepki.
(c.d.n.)

 Artykuły powiązane:
Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt karmionych piersią w 7. miesiącu życia
Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt w 10.-12. miesiącu życia przygotowane w domu
Dieta karmiącej mamy. Co pić w czasie laktacji?
Dieta karmiącej mamy. Jak zdrowo odżywiać się w czasie karmienia piersią?
Dieta karmiącej mamy. Które można produkty jeść i których trzeba unikać w czasie karmienia piersią?

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. fajny artykuł ja się staram robić tylko w domu a nie te kupowane, w ogóle kopiliśmy sobie robota … dobrze się w nim takie rzeczy przygotowuje

Skomentuj Morelka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *