Dietetyczne ciasto rabarbarowe

Dietetyczne ciasto z rabarbarem z małą ilością cukru


Przepisy na łatwe ciasto z rabarbarem pieczone bez proszku do pieczenia, bez sody i bez drożdży: ucierane ciasto z rabarbarem; tradycyjne ciasto rabarbarowe z kwaśną śmietaną na półkruchym spodzie;  ciasto z rabarbarem, z budyniem waniliowym i z kruszonką; dietetyczne ciasto rabarbarowe z twarogiem i maślanką; dietetyczne ciasto z rabarbarem na spodzie bez jaj i bez cukru…
Ciasto z rabarbarem z małą ilością cukru jest delikatne, soczyste, ma chrupiący spód i kremowe, lekko kwaśne nadzienie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej upiec je wcześniej, kroić i serwować na zimno np. z lodami lub zimną kwaśną śmietaną. Aby zredukować ilość cukru w cieście wykorzystuję czerwony rabarbar, który jest słodszy i delikatniejszy. Część kwaśnego rabarbaru można zastąpić słodkimi owocami jagodowymi (maliny, truskawki) lub domowym dżemem. 

Ucierane ciasto z rabarbarem
Składniki:
40 dag łodyg rabarbaru
4 żółtka 
4 białka
4  łyżki cukru
szczypta soli 

7 dag miękkiego masła 
15 dag mąki pszennej
cukier puder do posypania ciasta

masło do formy
okrągła forma ⌀ 24 cm, ew. papier do pieczenia
Rabarbar wymyć, zdjąć cienko skórki, pokroić na kawałki o długości 3 cm. Formę natłuścić, można wyłożyć papierem. Włączyć obie grzałki piekarnika.
Przygotować ciasto ucierane. Koniecznie przesiać mąkę. W misce ubić żółtka z 3 łyżkami cukru na puszysty puch. Wciąż ubijając dodawać miękkie masło, aż wszystkie składniki dobrze połączą się. Mąkę przesiać na masę porcjami, wmieszać ją łyżką. W suchym, wysokim naczyniu ubić pianę z białek, usztywnić szczyptą soli. Pianę nakładać łyżką, ostrożnie wmieszać porcjami do masy.
Masę wylać do formy, na wierzchu równomiernie rozłożyć kawałki rabarbaru, część lekko wgnieść w ciasto. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 2. szynę od dołu. Po 35-40 minutach pieczenia ciasta zrobić próbę patyczkiem.
Upieczone ciasto rabarbarowe wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie na kratce. Pokroić, można podawać z zimną kwaśną śmietaną. Ucierane ciasto z rabarbarem jest łatwe w przygotowaniu, miękkie i soczyste.

Tradycyjne ciasto rabarbarowe z kwaśną śmietaną na półkruchym spodzie
Składniki ciasta na spód:
25 dag mąki pszennej krupczatki 
12 dag zimnego masła
łyżka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej zmielonego)
jajko (kl. M)
2 łyżki kwaśnej śmietany
ew. 1-2 łyżki bardzo zimnej wody

Składniki masy:
10 dag masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
białko
200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki pszennej

1 kg rabarbaru
łyżka cukru pudru
białko

okrągła forma ⌀ 22 cm, ew. papier do pieczenia

Rabarbar wymyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki o długości 1 cm. Wsypać do miski, posypać cukrem pudrem, wymieszać i wstawić do lodówki. Oddzielić żółtka i białka jajek, jedno białko wstawić do lodówki.
Mąkę koniecznie przesiać przez sito. Zimne masło pokroić w kostkę, wsypać do mąki i posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Jeśli ciasto kruszy się podczas wyrabiania dodać łyżkę bardzo zimnej wody. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Jeśli brakuje czasu, ciasto można szybciej schłodzić w zamrażalniku.
Włączyć obie grzałki piekarnika.
Przygotować masę do ciasta rabarbarowego. Miękkie masło z cukrem pudrem ubić na pianę. Delikatnie ubijając dodawać pojedynczo żółtka, następnie kwaśną śmietanę. Na masę wysypać przez sitko mąkę, delikatnie i krótko wmieszać ją łyżką.
Rabarbar położyć na sicie, aby spłynął sok.
Formę na ciasto lekko natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, cienko rozwałkować lub zetrzeć na tarce i wysypać na dno formy, szybko wylepić brzegi na wysokość ok. 3 cm. Formę z ciastem najlepiej wstawić do lodówki.
Zimne białko ubić na pianę, usztywnić niedużą ilością cukru. Odsączony rabarbar delikatnie wymieszać z pianą z białka, wyłożyć na chłodne ciasto.
Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Ciasto z rabarbarem piec na środkowej szynie przez 3 kwadranse. Nasze babcie piekły smaczne choć bardzo kaloryczne ciasto rabarbarowe, ale w  tym tradycyjnym przepisie została lekko zredukowana ilość masła i cukru.
Dobra rada: do ciasta półkruchego można użyć mieszanki 20 dag krupczatki i 5 dag skrobi ziemniaczanej, aby upieczone ciasto było bardziej kruche. 

Ciasto rabarbarowe z budyniem waniliowym i kruszonką
Składniki na dietetyczne ciasto ucierane:
10 dag miękkiego masła
płaska łyżka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego (można go zmielić)
2 jaja kl. M
3 – 4 pełne łyżki śmietany 18%
18 dag mąki pszennej 

Składniki kremu:
opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 
400 ml mleka
1-2 łyżki śmietany 18%

Składniki na kruszonkę:
15 dag mąki pszennej
płaska łyżka cukru pudru
małe opakowanie cukru waniliowego
12 dag zimnego masła
cynamon do smaku
ew. cukier puder do posypania ciasta

6-8 czerwonych łodyg świeżego rabarbaru
łyżka cukru pudru

forma ⌀ 28 cm
tłuszcz do formy lub papier do pieczenia

Składniki na ciasto wyjąć z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Rabarbar wymyć, obrać, pokroić na kawałki o długości 1-2 cm, wsypać do miski, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na przynajmniej pół godziny. W tym czasie ugotować mleko z proszkiem na budyń, odstawić.
Przygotować ciasto na spód. Oddzielić żółtka i białka. Ważna jest kolejność ubijania składników. Najpierw ubić masło z cukrami na biały puch, następnie dodając pojedynczo żółtka ubijać nadal. Składniki masy muszą dobrze połączyć się. Ubić białka na pianę. W masę wmieszać śmietanę, następnie pianę, na całość przesiać mąkę. Aby ciasto po upieczeniu było puszyste, masę krótko miesza się z mąką (wystarczy żeby nie była sucha). Wyrobione ciasto nałożyć na formę wyłożoną papierem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Podpiekać przez kwadrans na środkowej szynie. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukry i cynamon, rozetrzeć w palcach z kawałkami masła.
Wysypać rabarbar na sito, aby oddzielić sok. Przygotować masę. Do jeszcze ciepłego budyniu dodać śmietanę, wymieszać, nałożyć go na spód ciasta. Rozłożyć na nim kawałki rabarbaru, następnie kruszonkę. Piec w temperaturze 180°C około 30 – 35 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Ciasto rabarbarowe na miękkim spodzie z ciasta ucieranego wstawić do lodówki, aby budyń dobrze stężał. Zimne ciasto  z budyniem łatwiej pokroić.

Dietetyczne ciasto rabarbarowe z twarogiem i z maślanką
Składniki na ciasto:
15 dag mąki pszennej typ 750 lub 850
6 dag masła
pełna łyżka cukru
jajo

Składniki na masę:
50 dag chudego twarogu
0,2 l maślanki
łyżka cukru
łyżka cukru waniliowego

8 dag mąki pszennej tortowej
2 jaja
40 dag czerwonych łodyg rabarbaru
pełna łyżeczka cukru pudru do rabarbaru

forma ⌀ 28 cm

Rabarbar wymyć, zdjąć skórkę, pokroić na cienkie plasterki. Wsypać do miski, posypać cukrem, lekko wymieszać i odstawić.
Miękkie masło ubić z cukrem, wmieszać jajo. Mąkę przesiać na masę. Ugnieść ciasto, przykryć folią i wstawić do lodówki na min. godzinę (jeśli nie ma tyle czasu ciasto włożyć do zamrażalnika).
Włączyć obie grzałki piekarnika. Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę, podpiec na średniej szynie w temperaturze 180°C przez około kwadrans – ciasto nie powinno błyszczeć tłuszczem.
Rabarbar przełożyć na sitko, aby spłynął sok. Twaróg przecisnąć przez praskę albo zmielić, wymieszać z maślanką. Oddzielić żółtka od białek, żółtka dobrze ubić z cukrami, dodać do twarogu.
Ubić pianę z białek, dodać ją do masy twarogowej, nałożyć na podpieczony spód ciasta. Na masę wyłożyć kawałki rabarbaru, lekko je wcisnąć łyżką.
Formę szybko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na środkową szynę. Piec około 40 minut, aż masa twarogowa stężeje.
Ciasto studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzone przykryć i przenieść do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Dietetyczne ciasto rabarbarowe z twarogiem i maślanką podawać najlepiej następnego dnia.

Dietetyczne ciasto z rabarbarem na spodzie bez jaj i bez cukru
Składniki na ciasto kruche bez jaj i bez cukru:
5 dag masła
200 ml mąki
max. 4 łyżki wody

Składniki na masę:
3 łodygi czerwonego rabarbaru
jajko
2 łyżki śmietany 12% tłuszczu
2 łyżki cukru
forma ⌀ 20 cm

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z lodówki wyjąć masło, jaja i śmietanę. Formę natłuścić i wyłożyć papierem.
Najpierw przygotować ciasto kruche bez jaj na spód. Przesiać mąkę, dodać masło i rozetrzeć z mąką w palcach, dodać wodę. Dno formy wyłożyć okruchami ciasta, przygnieść je do dna, zrobić niskie brzegi z boków. Formę z ciastem przykryć i włożyć do lodówki na kwadrans.
Ciasto rabarbarowe można przygotować z surowym lub obgotowanym rabarbarem. 
A. Łodygi rabarbaru wymyć, odciąć resztki liści, zdjąć skórkę, pokroić w cieniutkie plasterki i wysypać je na spód ciasta w formie.
B. Obrane i pokrojone na kawałki łodygi rabarbaru wrzucić do wrzącej wody i obgotować 2 minuty. Przecedzić na sicie (płynu nie wylewać, można dodać do niego owoce i ugotować kompot). Ostudzony rabarbar wyłożyć na ciasto w formie.
Włączyć obie grzałki piekarnika. Przygotować masę. Jaja ubić z cukrem, aż cukier całkowicie sie rozpuści. Wymieszać ze śmietaną. Rabarbar zalać mieszanką jaj i śmietany. Dietetyczne ciasto z rabarbarem piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na średniej szynie przez około 30 minut. Studzić w formie.

Spis przepisów kulinarnych na dietetyczne ciasta znajduje sie w zakładce Desery, wypieki.  

Przepisy na dżem, sok, syrop, kompot z rabarbarem można znaleźć w artykule „Domowe przetwory z rabarbarem na zimę”. 

Przepisy na domowe terapeutyczne preparaty z rabarbaru można przeczytać w artykule „Właściwości lecznicze rabarbaru ogrodowego”.  

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *