Wypieki bez drożdży i proszku do pieczenia. Dietetyczne biszkopty


Kulinarne przepisy na fit ciasta bez drożdży, bez proszku do pieczenia, bez sody:
– dietetyczny biszkopt z owocami sezonowymi,
– dietetyczny biszkopt z białym serem
 dla osób z wrażliwym układem trawiennym,
dietetyczny biszkopt kukurydziany, ciasto bezglutenowe dla dzieci.

Bialko_jaja_pianaBiszkopt_mieszanie_ciasta


Dietetyczny biszkopt z rabarbarem i truskawkami, biszkopt bez tłuszczu

Biszkopt_z_rabarbarem_i_truskawkamiSkładniki
4 świeże jaja (kl. M)
3 pełne łyżki mąki pszennej typ 450
20 dag czerwonych łodyg rabarbaru
10 truskawek
łyżka cukru
łyżka domowego cukru waniliowego
ew. łyżka drobno zmielonych migdałów do posypania
forma keksowa lub tortownica o przekroju 22 cm
papier do pieczenia, masło do formy

Łodygi rabarbaru i truskawki wymyć osobno. Z rabarbaru zdjąć cienką skórkę, odrzucić końcówki, a łodygę pokroić na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Włączyć piekarnik. Formę natłuścić i wyłożyć przyciętym papierem. Jaja wymyć, żółtka wbić do miski, białka do szklanki (białka wstawić do lodówki). Żółtka utrzeć z większą częścią cukru na puch. W suchym wysokim naczyniu utrzeć schłodzone białka z resztą cukru na sztywną pianę i wyłożyć na utarte żółtka. Do miski stopniowo przesiewać mąkę, dodać cukier waniliowy, całość powoli mieszać. Połowę ciasta wlać do formy, dodać pokrojony rabarbar i tylko lekko wymieszać. Wlać resztę ciasta. Z truskawek zdjąć szypułki, przekroić na pół, ułożyć na wierzchu ciasta. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C* na środkową szynę i piec przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć ostrożnie z formy razem z papierem i ostudzić. Przed podaniem fit ciasto bez tłuszczu można posypać cukrem pudrem lub skropić miodem akacjowym.
*Biszkopt piecze się zazwyczaj w temperaturze 160°C, jednak ten najlepiej wychodzi w wyższej temperaturze.

Dietetyczny biszkopt z białym serem, morelami i orzechamidla osób z wrażliwym układem trawiennym
Biszkopt_z_serem_i_morelami Składniki na ciasto
3 świeże jaja
białko jaja

3 pełne łyżki mąki pszennej typ 450
1-2 płaskie łyżki cukru
Składniki na masę
15 dag chudego twarogu
żółtko
3 dag miękkiego masła
6-8 moreli suszonych w słońcu
12 orzechów laskowych

mała keksówka
papier do pieczenia
masło do formy

Masa serowa
Morele opłukać, zalać niewielką ilością gorącej wody. Twaróg dobrze rozetrzeć widelcem lub zmielić razem z masłem. Jajko wymyć i rozbić. Białko wstawić w szklance do lodówki, a żółtko utrzeć z łyżeczką cukru i dodać do roztartego twarogu. Pokroić osuszone morele i orzechy, masę zamieszać. Włączyć piekarnik.
Ciasto
Do formy włożyć przycięty papier. Jaja wymyć, białka wbić do szklanki, żółtka do miski. Żółtka utrzeć z łyżką cukru do białości. Mąkę przesiewać stopniowo do żółtek powoli mieszając. Białka utrzeć z pozostałym cukrem na sztywną pianę i lekko wmieszać. Ciasto wylać do formy.
Masę serową delikatnie nakładać łyżeczką na ciasto. Formę szybko wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na środkową szynę i piec przez 45 minut.
Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby masa serowa nie opadła.

Dietetyczny biszkopt kukurydziany, ciasto bezglutenowe bez tłuszczu
Składniki
5 jajek
6 dag mąki kukurydzianej
4 dag skrobi kukurydzianej
6 dag cukru pudru
4-5 łyżek wody
łyżka cukru waniliowego (domowego)
forma, papier do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i wstawić do lodówki. Pozostałe składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Włączyć piekarnik. Ubić białka na pianę, dodać trochę cukru dla usztywnienia. Żółtka ubić z wodą i cukrami na puszystą masę. Dodać porcjami przesianą mąkę kukurydzianą i skrobię kukurydzianą, na końcu na masę nałożyć pianę z białek i delikatnie ją wmieszać. Masę biszkoptową przelać do lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Szybko włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika na średni poziom. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut (próba patyczka). Ostudzić na kratce po wyjęciu z formy. Bezglutenowy biszkopt kukurydziany bez proszku do pieczenia, bez sody nie wyrasta, jest bardziej sypki i cięższy niż biszkopt pieczony na mące pszennej, ale jego skład jest idealny dla dzieci i osób z alergią pokarmową. Smak można poprawić nakładając owoce lub dietetyczny krem.

Inne przepisy na dietetyczne wypieki bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody można znaleźć na stronie Desery i Wypieki.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *