Koktajle alkoholowe w zimowe dni


Przepisy kulinarne na:
– kruszon z jabłek, soku malin, wiśni i pomarańczy,
– grzane wino białe,
– grzane wino czerwone,
– poncz.
Kruszon to delikatny mieszany napój z soków owocowych i białego wina lub szampana. Smakuje również bez dodatku alkoholu z gazowaną wodą mineralną.

Kruszon z jabłek, soku malin, wiśni i pomarańczy
Składniki (3 porcje)
2 soczyste słodkie jabłka np. Champion
średnia cytryna
2 pomarańcze z pępkiem
szklanka domowego soku z malin
szklanka domowego soku z wiśni
szklanka mocnej herbaty owocowej lub miętowej
0,75 l wina stołowego z jabłek lub szampana
ew. 1/2 szklanki koniaku dla zaostrzenia smaku
waza, chochelka
szklanki z uszkiem, łyżeczki
Owoce dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, wytrzeć. Jabłka obrać ze skórki tak, aby była ona cienka i nie przerwana. Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w równe plasterki o grubości najwyżej 0,5 cm. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Z cytryny i drugiej pomarańczy zdjąć skórkę, pokroić je w nierozpadające się plasterki. Do wazy wlać herbatę, włożyć plasterki owoców, wlać soki i koniak. Na wierzch położyć skórkę jabłek. Wazę przykryć i odstawić na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć skórki jabłek, wlać wino i ostrożnie zamieszać, aby plasterki pomarańczy nie rozpadły się. Jeśli używamy herbaty owocowej, na wierzch położyć świeżą miętę. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. Kruszon z jabłek i soków serwować w wazie w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony. Kruszon nalewa się do szklanek z uszkiem i podaje z łyżeczką.

Kruszon trzeba wcześniej przygotować, aby mógł przejść smakiem i aromatem składników. Alkohol, wyłącznie białe wino czy szampan dodaje się na krótko przed serwowaniem napoju. Zamiast alkoholu można wlać niesmakową gazowaną wodę mineralną i poczęstować napojem dzieci.
Warto zamrozić część napoju lub sok w pojemnikach na kostki i wykorzystać je do schładzania trunku w kieliszkach. Jeszcze ciekawiej byłoby wrzucić do szklanek z napojem zamrożone cząstki owoców. Czystymi kostkami lodu napój można zbyt rozcieńczyć.

Grzane wino, czyli grzaniec przygotowuje się z czerwonym winem lub białym winem wytrawnym, ew. półwytrawnym. Czasem, dla wzmocnienia smaku, dodaje się trochę rumu, amaretto lub likieru owocowego. Alkoholu wykorzystywanego do przygotowania grzańca nigdy nie powinno się zagotować! Alkohol powinien mieć temperaturę niższą niż 80°C, inaczej zarówno alkohol jak i przyprawy staną się gorzkie.

Grzane wino białe, delikatne
Składniki (4 porcje)
0,75 l młodego niesłodkiego białego wina (Riesling lub Silvaner)
300 ml soku z białych winogron
sok z 2 słodkich pomarańczy z pępkiem
mała szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
ew. 4-8 łyżek rumu dla zaostrzenia smaku

ew. 2 łyżeczki miodu akacjowego do smaku

Do garnka wlać białe wino, soki, dodać przyprawy i podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy na powierzchni płynu pojawi się biała piana, garnek zdjąć z ognia i zostawić przykryty na 10-15 minut. Po tym czasie wyłowić cynamon. Można dodać miód do smaku i dokładnie wymieszać, ewentualnie tylko lekko pogrzać. Do ciepłego napoju dodać rum, od razu przelać do szklanek z uszkiem i podawać. Grzane wino białe jest delikatniejsze od czerwonego wina i preferowane przez wiele kobiet.

Czerwone wino grzane 
Składniki
0,75 l wytrawnego wina czerwonego (Regent lub Spätburgunder/Pinot Noir)
szklanka soku wiśniowego
pół szklanki soku jabłkowego
pół szklanki soku pomarańczowego
cytryna (sok)
mała gwiazdka anyżu
laska wanilii

Do garnka wlać czerwone wino wytrawne, soki, dodać przyprawy i podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy na powierzchni płynu pojawi się biała piana, garnek zdjąć z ognia i zostawić przykryty na 10-15 minut. Po tym czasie wyłowić przyprawy, laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać nasionka, wrzucić do napoju. Wlać soki, ewentualnie lekko pogrzać. Można dodać miód do smaku i dokładnie wymieszać. Od razu przelać do szklanek z uszkiem i podawać.

Bazą do przygotowania ponczu jest niesłodkie wino lub czarna herbata z dodatkiem rumu, arraku lub koniaku.
Alkoholu wykorzystywanego do przygotowania ponczu nigdy nie powinno się gotować, lecz powoli podgrzewać do temperatury nie wyższej niż 75°C, aby napój nie zgorzkniał.

Poncz
Składniki (6 porcji)
0,7 l białego wina wytrawnego 
2 l świeżo wyciśniętego soku jabłkowego (mętnego)
2 cytryny (sok)
2 pomarańcze z pępkiem (sok)
4 słodkie jabłka
3 plastry ananasa z puszki lub pokrojony w kostkę owoc kaki bez skórki
świeży korzeń imbiru o długości 2-3 cm
3 gwiazdki anyżu
szczypta mielonego cynamonu
ew. miód akacjowy do smaku
kapsułka do parzenia herbaty

waza, chochelka
szklanki z uszkiem, łyżeczki

Owoce wymyć w ciepłej wodzie. Sok z cytryn wlać do miski. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm i od razu wrzucić do soku z cytryn, aby nie zmienił koloru. Wymieszać. Do garnka wlać sok z jabłek, dodać 3/4 pokrojonych jabłek, obrany i przekrojony na pół imbir. Gwiazdki anyżu włożyć do kapsułki, zamknąć i włożyć do soku. Składniki podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu, nie mieszać. Sok zostawić na małym ogniu na nie dłużej niż 5 minut od chwili zagotowania się. Po tym czasie garnek odstawić. Po 10 minutach wyłowić przyprawy, dodać sok z pomarańczy, pozostałe surowe jabłka i na koniec białe wino wytrawne. Wymieszać, ewentualnie posłodzić miodem. Plastry ananasa pokroić i wrzucić do napoju. Gorący poncz postawić na stole w wazie. Przelewać małą chochelką do szklanek z uszkiem.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *