Domowe przetwory z czerwonej borówki na zimę

Borówka brusznica


Przepisy na domowe przetwory z borówki brusznicy na zimę: dżem z czerwonych borówek, dżem z czerwonych borówek, jabłek oraz gruszek, czerwone borówki w soku własnym bez cukru na zimno, czerwone borówki w soku własnym bez cukru na ciepło do słoików
Jagody borówki brusznicy (czerwone borówki) zbiera się jeszcze w październiku i listopadzie. Owoce można zbierać do okresu mrozów. Szykując domowe przetwory powinno się wybierać tylko dojrzałe i jednolicie wybarwione owoce czerwonej borówki. Na sok można wykorzystać jaśniejsze owoce. Koniecznie odrzucić popsute jagody borówki, liście i inne zanieczyszczenia, wsypać do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać. Płukać najlepiej w kilku wodach, następnie owoce przenieść na sito i osuszyć z wody. Przygotowane przetwory wkładać do słoików wcześniej wymytych i wygotowanych. Najlepiej wybierać małe słoiczki, aby po napoczęciu przetwory nie stały długo w lodówce.

Przepisy na domowe przetwory na zimę z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek na zimę
Składniki
1 kg owoców borówek (po oczyszczeniu)
200 ml wody lub świeżego soku z pomarańczy bez miąższu
20 dag cukru
ew. 2-3 listki świeżej mięty
Czyste czerwone borówki wrzucić do gotującej się wody i blanszować przez 1-2 minuty (czas liczyć od momentu zagotowania się wody). Przecedzić, wodę wykorzystać do przygotowania syropu. Zagotować wodę w rondlu, dodać cukier i podgrzewać mieszając. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, do wrzącego płynu wsypać jagody borówki, gotować przez 5 minut na średnim ogniu mieszając i zdejmując pianę. Płomień zmniejszyć, ew. dodać miętę, rondel przykryć i gotować owoce przez kwadrans. Gorącą masę (bez listków mięty) przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi, zakręcić szczelnie wygotowanymi, ale suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem. Dżem z czerwonych borówek przechowywać w zimnym, ciemnym i suchym miejscu. Jeśli chcemy mieć zapas przetworów na zimę, to słoiczki można włożyć do rondla z wodą i gotować je w niej przez kilka minut.

Dżem z czerwonych borówek, jabłek i gruszek na zimę
Składniki
1 kg owoców borówki (po oczyszczeniu)
25 dag słodkich jabłek (po oczyszczeniu)
25 dag słodkich gruszek (po oczyszczeniu)
sok z 1 pomarańczy z pępkiem
20 dag cukru
ew. duża szczypta cynamonu
Jagody czerwonej borówki przebrać, wypłukać w chłodnej wodzie. Przełożyć je na sito i przelać wrzącą wodą. Zdjąć skórkę z jabłek i gruszek, wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w plastry, przełożyć do rondla. Zalać świeżym sokiem z pomarańczy, podgrzewać na średnim ogniu mieszając, aż zmiękną. Dodać czerwone borówki, przykryć i gotować, aż owoce zeszklą się. Gorący dżem z borówek, jabłek i gruszek przełożyć do słoików, postępować jw.

Borówka brusznica w soku bez cukru na zimę, na ciepło
Składniki
2 l jagód borówki (po oczyszczeniu)
800 ml soku z jabłek lub 800 ml soku z czerwonych borówek
Jagody borówki przebrać, wypłukać w chłodnej wodzie. Przełożyć je na sito i przelać wrzącą wodą. Do garnka wlać sok z jabłek, dodać czerwone borówki i całość podgrzać, aż sok zacznie lekko falować. Owoce w soku natychmiast przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi słoików, szczelnie zakręcić wygotowanymi, suchymi pokrywkami.
Słoiki wstawić do rondla z ciepłą wodą (woda powinna sięgać do wysokości 3/4 słoika). Małe słoiki pasteryzować przez 5 minut, średnie przez 10 minut od momentu, kiedy woda w rondlu zacznie falować. Domowe przetwory na zimę z czerwonych borówek przechowywać w suchym i ciepłym miejscu.

Czerwone borówki w soku własnym bez cukru, na zimno
Przebrane, wymyte i osuszone na sicie czerwone borówki wsypywać do słoików warstwami o grubości 5-10 cm, każdą warstwę jagód rozgnieść drewnianą łyżką tak, aby wypłynął z nich sok. Słoik z czerwonymi borówkami w soku zamknąć i wstawić do lodówki. Przed podaniem jagody borówki posypać cukrem pudrem, wymieszać. Używać tylko dojrzałe, jednolicie wybarwione owoce. Zużyć szybko do napojów, deserów.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Informacje o zasadach higieny w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Rady jak mrozić borówki i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości i atrakcyjny wygląd można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *