Dietetyczny sok z truskawek

Robimy zdrowy sok z truskawek do słoików na zimę


Rady jak zrobić sok z truskawek. Przepisy na sok z truskawek bez cukru lub z małą ilością cukru do słoików na zimę: pasteryzowany sok z truskawek bez cukru lub z małą ilością cukru bez gotowania; niepasteryzowany 
sok z truskawek z przecierem z malin bez gotowania; sok z truskawek z sokiem z wiśni bez cukru, bez gotowania i bez pasteryzacji; pasteryzowany sok z truskawek z sokiem z czarnej porzeczki bez gotowania; pasteryzowany sok truskawkowy z sokiem jabłkowym bez gotowania, dla dzieci na zimę…
Sok z truskawek przygotowany bez gotowania do słoików na zimę jest bogaty w witaminę C i mikroelementy, podaje się go kobietom w ciąży, dzieciom (jeśli nie mają alergii), osobom cierpiącym na nadciśnienie, choroby przewodu pokarmowego, w profilaktyce chorób nowotworowych, dla oczyszczenia organizmu z soli metali ciężkich. Sok z truskawek bez cukru przygotowuje się dla cukrzyków. Wartościowym i smacznym dodatkiem do przetworów z truskawek są czarne porzeczki, maliny, wiśnie, jabłka. Podnoszą one wartość odżywczą i terapeutyczną przetworów z truskawek.

Jak przygotować sok z truskawek? 
Do przygotowania soku z truskawek wybiera się małe, dojrzałe soczyste truskawki w jasnym kolorze, o delikatnym smaku i delikatnym aromacie. Niedojrzałe, uszkodzone przez ślimaki, zgniłe owoce trzeba odrzucić. Truskawki rosną nisko nad ziemią, mogą być silnie zanieczyszczone piaskiem, ziemią, ściółką, a nawet obornikiem, dlatego trzeba je bardzo starannie wymyć. Kilka razy zanurzyć w misce z wodą, aby zanieczyszczenia odkleiły się od owoców, następnie wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dopiero z czystych truskawek zdejmuje się szypułki. Sok z truskawek można wycisnąć przez prasę, w sokowirówce lub ręcznie. Jeśli nie ma urządzenia do wyciskania soku, truskawki trzeba dokładnie rozgnieść drewnianym tłuczkiem, zlać wytworzony sok przez sito o drobnych oczkach. Z pozostałej masy można zrobić mniej intensywny sok truskawkowy rozcieńczony wodą. Do 5 kg pulpy wlać litr wody, przegotowanej i ochłodzonej do 40°C, przykryć i zostawić na około 5 godzin. Po tym czasie zlać rozcieńczony sok. Wcześniej wymyć słoiki i pokrywki, słoiki gotować w czystej wodzie przynajmniej przez kwadrans, pokrywki przez minutę. Nie wycierać! Jeśli słoiki i pokrywki nie będą dobrze wysterylizowane, sok szybko stanie się mętny, zacznie fermentować albo pleśnieć. Niegotowane przetwory z truskawek koniecznie trzeba utrwalić przez pasteryzację (opis poniżej).
Dobra rada: sok z truskawek przygotowany w słoikach na zimę powinno się przechowywać w ciemnym miejscu, w przeciwnym razie sok straci piękny kolor. Maksymalny czas przechowywania domowego soku z truskawek wynosi 10-12 miesięcy.

Przepisy na sok z truskawek bez cukru lub z małą ilością cukru

 

Sok z truskawek bez gotowania, pasteryzowany na zimę
Wyciśnięty sok z truskawek można przygotować bez cukru lub z niedużą ilością cukru (wystarczy pełna łyżka cukru pudru na litr soku z truskawek). Sok z truskawek podgrzać do temperatury 90°C, szybko przelać do podgrzanych słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Ponieważ sok z truskawek nie jest gotowany, trzeba utrwalić go przez pasteryzację. Gorące słoiki z sokiem wstawić do rondla, wlać wodę o temperaturze około 60°C do wysokości 3/4 słoików, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy woda w rondlu zacznie falować zmniejszyć gaz. Sok truskawkowy w małych słoikach pasteryzować przez 10 minut, w półlitrowych słoikach pasteryzować przez kwadrans, w litrowych przez pół godziny.

Sok z truskawek z przecierem z malin bez gotowania i bez pasteryzacji, na przeziębienie, gorączkę, wzmocnienie podczas chorób górnych dróg oddechowych
Składniki:
3 kg truskawek
2 kg malin
10 dag cukru
Maliny delikatnie opłukać czystą wodą, przesypać na cedzak, włożyć do osolonej wody na kilka minut. Jeśli zawierają larwy, powinny wypłynąć. Usunąć larwy łyżką, maliny zanurzać jeszcze nawet 2 razy. Maliny przetrzeć przez sito, przecier dodać do soku z truskawek, wsypać cukier, wymieszać. Sok truskawkowy z przecierem z malin przelać do ogrzanych słoików, słoiki wstawić do wysokiego garnka, przykryć pokrywkami. Do garnka wlać chłodną wodę do wysokości 3/4 słoików, garnek przykryć. Wodę w garnku podgrzewać, kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i lekko gotować jeszcze przez 40-50 minut. Słoiki ostrożnie wyjąć, dokręcić, postawić do góry dnem i okryć kocykiem. Tak przygotowany sok z truskawek z malinami jest bogaty w witaminę C i zachowuje swoje właściwości terapeutyczne (maliny zawierają naturalne antybiotyki).

Sok z truskawek z sokiem z wiśni bez cukru i bez gotowania na zimę, na wzmocnienie 
Składniki:
6 kg truskawek
3,5 kg wiśni
Wybrać ciemne, słodkie i soczyste odmiany wiśni, dokładnie wymyć, usunąć szypułki. Wiśnie rozgnieść drewnianym tłuczkiem w emaliowanej misce, zlać sok. Wycisnąć sok z truskawek. Połączyć soki, wlać do emaliowanego garnka, podgrzewać powoli do temperatury 90°C. Gorący sok szybko przelać do ogrzanych słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, okryć kocykiem, studzić przez dobę. Sok przechowywać w ciemnym, zimnym i suchym miejscu. Sok z truskawek z sokiem z wiśni bez cukru i bez gotowania podaje się w stanach wyczerpania zarówno fizycznego jak i umysłowego.
Dobra rada: ponieważ sok nie jest gotowany ani pasteryzowany trzeba szczególnie zadbać o higienę podczas przygotowywania go. 

Sok truskawkowy z sokiem z czarnej porzeczki bez gotowania, pasteryzowany na zimę
Składniki:
3 kg truskawek
1 kg czarnych porzeczek
max. pół szklanki cukru
200 ml wody
Przed wyciśnięciem soku porzeczki trzeba dokładnie wymyć, następnie zdjąć z szypułek. Porzeczki rozgnieść drewnianą łyżką, przełożyć do garnka, zalać wodą i podgrzewać na małym gazie przez 3-5 minut.
Ostudzone porzeczki przełożyć na sito wyłożone kilkoma warstwami gazy, ręcznie wycisnąć sok. Sok z truskawek i sok z porzeczek wlać do emaliowanego garnka, wsypać cukier, podgrzać do temperatury 90°C. Mieszać, aby cukier rozpuścił się całkowicie. Sok podgrzewać krótko, nie dopuścić do zagotowania. Szybko przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Pasteryzować jak sok z truskawek bez gotowania w zależności od wielkości słoików przez 12-25 minut. Sok truskawkowy z sokiem z czarnej porzeczki przygotowany bez gotowania zawiera wyjątkowo dużo witaminy C, jest zalecany w osłabieniu w okresie grypowym.

Pasteryzowany sok truskawkowy z sokiem jabłkowym bez gotowania, dla dzieci na zimę
Składniki:
3 kg truskawek
2 kg jabłek
5-7 dag cukru
Wybrać słodkie i soczyste jabłka. Wycisnąć sok z truskawek i jabłek. Zmieszać sok z truskawek i sok z jabłek, posłodzić, przelać do emaliowanego garnka, mieszając podgrzać do temperatury 90°C. Gorący sok szybko przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Pasteryzować jak sok z truskawek bez gotowania. Delikatny sok truskawkowy z sokiem jabłkowym jest szczególnie polecany dla dzieci.

Przepisy na dietetyczny dżem z truskawek i inne przetwory z truskawek bez cukru lub z miodem zebrane są w artykule Dietetyczne przetwory z truskawek.  

Przepisy na dietetyczny kompot z truskawek bez cukru lub z małą ilością cukru można przeczytać w artykule Zdrowy kompot z truskawek.

Przepisy na domowe przetwory z truskawek z małą ilością cukru znajdują się w artykule Domowe przetwory z truskawek.

Rady jak mrozić jeżyny i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Dodaj do zakładek permalink.

2 odpowiedzi na „Dietetyczny sok z truskawek

  1. Lidka mówi:

    Wycisnęłam sok z truskawek i połączyłam z syropem z malin zasypanych cukrem. Nie gotowałam, ale długo podgrzewałam w słoiczkach zgodnie z radami… Trochę się boję bo zmieniłam przepis, ale bardzo chciałam wypróbować nowy sposób na zachowanie więcej witaminy c w przetworach

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Jeśli owoce były czyste, słoiki i pokrywki wygotowane a sok długo ogrzewany w kąpieli wodnej to na pewno nie popsuje się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *