Domowe przetwory z jeżyn bez cukru na zimę

Domowe przetwory bez cukru. Rady jak przygotować dietetyczne przetwory z jeżyn bez cukru, bez żelfixu i bez słodzików do słoików na zimę 


Przepisy na domowe przetwory z jeżyn do słoików na zimę: kompot z jeżyn bez cukru pasteryzowany; jeżyny bez cukru w soku własnym; sok z jeżyn bez cukru i bez gotowania; dietetyczny dżem jeżynowy bez cukru; dietetyczny dżem z jeżyn i jabłek z cynamonem bez cukru; przecier z jeżyn bez cukru…
Do przetworów z jeżyn bez cukru wybiera się tylko zdrowe i dojrzałe owoce. Przejrzałe lub niedojrzałe jeżyny popsują smak domowych przetworów. Jeżyny które dojrzewały na polanach w czasie suchego lata są mniej smaczne, a te rosnące w ogrodzie trzeba systematycznie podlewać, aby nabrały smaku i aromatu. Jeżyny wypłukać, usunąć listki, szypułki, drobne owady, następnie osuszyć na sicie. Słoiki wymyć, wygotować przez kwadrans w czystej wodzie. Sprawdzić pokrywki – muszą być szczelne, nie mogą być podrapane ani rdzewiejące. Wrzucić je do gotującej się wody na 30-60 sekund. Odłożyć do wyschnięcia.    

Dietetyczne przetwory z jeżyn bez cukru na zimę nie tylko dla cukrzyków

Kompot z jeżyn bez cukru pasteryzowany na zimę
Oczyszczone i osuszone jeżyny wsypać do słoików do wysokości 2/3, całkowicie zalać wrzącą wodą. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie je zamknąć suchymi pokrywkami, wstawić do rondla. Wlać do niego wodę o temperaturze 60-70°C do wysokości 3/4 słoików. Podgrzać wodę, kiedy zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Słoiki z jeżynami o pojemności 0,5 l pasteryzować przez 20 minut, litrowe przez 35 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć z wody, postawić do góry dnem do ostudzenia. Kompot z jeżyn bez cukru przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Dobra rada: jeżyny można zalać przecedzonym i gotującym się sokiem jabłkowym. 

Jeżyny bez cukru w soku własnym na zimę
Jeżyny bez cukru w soku własnym przygotowuje się podobnie jak kompot z jeżyn bez cukru, ale zalewa je wrzącym sokiem z jeżyn. Czas pasteryzacji jw.
Dobra rada: w litrowym słoiku mieści się 60 dag jeżyn.

Sok z jeżyn bez cukru bez gotowania, infekcja dróg oddechowych
Wyciśnięty sok z jeżyn przecedzić, podgrzać do temperatury 90-95°C i szybko rozlać do słoików, które powinny być gorące, aby nie ostudzić soku. Wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Odwrócić do góry dnem, szczelnie przykryć kocykiem i zostawić do ostudzenia. Sok z jeżyn bez cukru bez gotowania i bez pasteryzacji trzeba przechowywać w lodówce. Aby sok z jeżyn bez cukru bez gotowania można było przechować przez wiele miesięcy trzeba go pasteryzować: słoiki o pojemności 0,5 litra przez 20 minut, litrowe przez 35 minut.

Dietetyczny dżem jeżynowy bez cukru na zimę
Składniki
3 kg jeżyn
100 ml wody
sok z 2 cytryn
Połowę jeżyn lekko rozgnieść drewnianą pałką, zmielić blenderem, przetrzeć do garnka przez sito o drobnych oczkach. Jeśli nie ma blendera pod ręką, jeżyny zalać prawie wrzącą wodą na 3 minuty, przecedzić i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Do przetartych jeżyn dodać pozostałe i trochę wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszać. Dodać przecedzony sok z cytryn i stale mieszając gotować jeszcze 10 minut. Dżem bez cukru nie będzie gęsty. Wrzący dżem jeżynowy przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi i od razu szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Aby dietetyczny dżem jeżynowy mógł stać poza lodówką, słoiczki trzeba pasteryzować.
Dobra rada: zamiast soku z cytryny można użyć soku z pomarańczy.

Dietetyczny dżem z jeżyn, jabłek z cynamonem bez cukru na zimę
Składniki
2 kg jeżyn
0,5 kg jabłek
sok z 2 cytryn
kawałek kory cynamonu
Jabłka dodaje się po to, aby dżem z jeżyn był bardziej gęsty. Jeżyny zmielić, większą część przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Jeżyny umieścić w garnku, dodać 2-3 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do gotujących się jeżyn razem z sokiem z cytryn, wymieszać. Wrzucić niewielki kawałek kory cynamonu. Gotować przez kwadrans, wyjąć cynamon. Zdjąć pokrywkę i gotować do zagęszczenia się dżemu stale mieszając.
Wrzący dżem z jeżyn i jabłek przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, szybko zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, szczelnie przykryć kocykiem i zostawić do ostudzenia. Dietetyczny dżem z jeżyn i jabłek bez cukru przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Przecier z jeżyn bez cukru na zimę
Składniki
2 kg jeżyn
pomarańcza z pępkiem
cytryna
Jeżyny zmielić, przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Przełożyć do rondla, dodać przecedzony sok z pomarańczy i cytryny. Powoli doprowadzić do wrzenia mieszając. Zmniejszyć gaz, gotować przez 10 minut. Wrzący przecier z jeżyn bez cukru przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, szybko zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, szczelnie przykryć kocykiem i zostawić do ostudzenia lub krótko pasteryzować jak inne domowe przetwory z jeżyn.

Opis przygotowania domowych przetworów z jeżyn z cukrem oraz na terapeutyczne nalewki z jeżyn znajduje się w artykule Przepisy na domowe przetwory z jeżyn na zimę. 

O wartościach odżywczych i leczniczych jeżyn można przeczytać w artykule Jeżyny. Wartości odżywcze, lecznicze przepisy z jeżyn i przeciwwskazania. 

Rady jak mrozić jeżyny i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Dodaj do zakładek permalink.

7 odpowiedzi na „Domowe przetwory z jeżyn bez cukru na zimę

  1. Paula mówi:

    Zrobiłam dżem z jeżyn i jabłek bez cukru. Cynamon pasuje do całości i dżem wcale nie jest mdły. Ciekawy przepis dziękuję. Ale chciałabym teraz zastąpić jabłka gruszkami jaką przyprawę mogę dodać?

  2. Danuta Zejnar mówi:

    Mam jeszcze trochę czarnych porzeczek na krzakach mogę dodać je do jeżyn? Jeśli tak to czy najpierw wsypać jeżyny czy porzeczki? Bardzo dziękuję za odpowiedź

  3. Danuta Zejnar mówi:

    Chcę zrobić sok z jeżyn bez cukru w sokowniku. Mam wrzucic pokrojoną cytrynę razem z jeżynami?

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Lepiej wlać przecedzony sok z cytryny do części, w której zbiera się sok z jeżyn, wsypać jeżyny do górnej komory i postawić sokownik na gazie.

  4. Edyta mówi:

    W ubiegłym roku zrobiłam porzeczki bez cukru, nic się nie popsuło. W tym roku też skorzystam z przepisów, są super dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *