Domowe przetwory z jeżyn bez cukru na zimę

Rady jak przygotować przetwory z jeżyn bez cukru, bez żelfixu i bez słodzików do słoików na zimę 

Przepisy na przetwory z jeżyn do słoików na zimę: kompot jeżynowy bez cukru pasteryzowany; jeżyny bez cukru w soku własnym; sok z jeżyn bez cukru i bez gotowania; dietetyczny dżem jeżynowy bez cukru; dietetyczny dżem z jeżyn i jabłek z cynamonem bez cukru; przecier z jeżyn bez cukru…
Do przetworów z jeżyn bez cukru wybiera się tylko zdrowe i dojrzałe owoce. Przejrzałe lub niedojrzałe jeżyny popsują smak domowych przetworów. Jeżyny które dojrzewały na polanach w czasie suchego lata są mniej smaczne, a te rosnące w ogrodzie trzeba systematycznie podlewać, aby nabrały smaku i aromatu. Jeżyny wypłukać, usunąć listki, szypułki, drobne owady, następnie osuszyć na sicie. Słoiki wymyć, wygotować przez kwadrans w czystej wodzie. Sprawdzić pokrywki – muszą być szczelne, nie mogą być podrapane ani rdzewiejące. Wrzucić je do gotującej się wody na 30-60 sekund. Odłożyć do wyschnięcia.    

Dietetyczne przetwory z jeżyn bez cukru na zimę nie tylko dla cukrzyków

Kompot jeżynowy bez cukru pasteryzowany na zimę
Oczyszczone i osuszone jeżyny wsypać do słoików do wysokości 2/3, całkowicie zalać wrzącą wodą. Wytrzeć brzegi słoików, szczelnie je zamknąć suchymi pokrywkami, wstawić do rondla. Wlać do niego wodę o temperaturze 60-70°C do wysokości 3/4 słoików. Podgrzać wodę, kiedy zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Słoiki z jeżynami o pojemności 0,5 l pasteryzować przez 20 minut, litrowe przez 35 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć z wody, postawić do góry dnem do ostudzenia. Kompot z jeżyn bez cukru przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Dobra rada: jeżyny można zalać przecedzonym i gotującym się sokiem jabłkowym. 

Jeżyny bez cukru w soku własnym na zimę
Jeżyny bez cukru w soku własnym przygotowuje się podobnie jak kompot z jeżyn bez cukru, ale zalewa je wrzącym sokiem z jeżyn. Czas pasteryzacji jw.
Dobra rada: w litrowym słoiku mieści się 60 dag jeżyn.

Sok z jeżyn bez cukru bez gotowania, infekcja dróg oddechowych
Wyciśnięty sok z jeżyn przecedzić, podgrzać do temperatury 90-95°C i szybko rozlać do słoików, które powinny być gorące, aby nie ostudzić soku. Wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Odwrócić do góry dnem, szczelnie przykryć kocykiem i zostawić do ostudzenia. Sok z jeżyn bez cukru bez gotowania i bez pasteryzacji trzeba przechowywać w lodówce. Aby sok z jeżyn bez cukru bez gotowania można było przechować przez wiele miesięcy trzeba go pasteryzować: słoiki o pojemności 0,5 litra przez 20 minut, litrowe przez 35 minut.

Dietetyczny dżem jeżynowy bez cukru na zimę
Składniki
3 kg jeżyn
100 ml wody
sok z 2 cytryn
Połowę jeżyn lekko rozgnieść drewnianą pałką, zmielić blenderem, przetrzeć do garnka przez sito o drobnych oczkach. Jeśli nie ma blendera pod ręką, jeżyny zalać prawie wrzącą wodą na 3 minuty, przecedzić i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Do przetartych jeżyn dodać pozostałe i trochę wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszać. Dodać przecedzony sok z cytryn i stale mieszając gotować jeszcze 10 minut. Dżem bez cukru nie będzie gęsty. Wrzący dżem jeżynowy przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi i od razu szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Aby dietetyczny dżem jeżynowy mógł stać poza lodówką, słoiczki trzeba pasteryzować.
Dobra rada: zamiast soku z cytryny można użyć soku z pomarańczy.

Dietetyczny dżem z jeżyn, jabłek z cynamonem bez cukru na zimę
Składniki
2 kg jeżyn
0,5 kg jabłek
sok z 2 cytryn
kawałek kory cynamonu
Jabłka dodaje się po to, aby dżem z jeżyn był bardziej gęsty. Jeżyny zmielić, większą część przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Jeżyny umieścić w garnku, dodać 2-3 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do gotujących się jeżyn razem z sokiem z cytryn, wymieszać. Wrzucić niewielki kawałek kory cynamonu. Gotować przez kwadrans, wyjąć cynamon. Zdjąć pokrywkę i gotować do zagęszczenia się dżemu stale mieszając.
Wrzący dżem z jeżyn i jabłek przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, szybko zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, szczelnie przykryć kocykiem i zostawić do ostudzenia. Dietetyczny dżem z jeżyn i jabłek bez cukru przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Przecier z jeżyn bez cukru na zimę
Składniki
2 kg jeżyn
pomarańcza z pępkiem
cytryna
Jeżyny zmielić, przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Przełożyć do rondla, dodać przecedzony sok z pomarańczy i cytryny. Powoli doprowadzić do wrzenia mieszając. Zmniejszyć gaz, gotować przez 10 minut. Wrzący przecier z jeżyn bez cukru przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, szybko zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, szczelnie przykryć kocykiem i zostawić do ostudzenia lub krótko pasteryzować jak inne domowe przetwory z jeżyn.

Opis przygotowania domowych przetworów z jeżyn z cukrem oraz na terapeutyczne nalewki z jeżyn znajduje się w artykule Przepisy na domowe przetwory z jeżyn na zimę. 

O wartościach odżywczych i leczniczych jeżyn można przeczytać w artykule Jeżyny. Wartości odżywcze, lecznicze przepisy z jeżyn i przeciwwskazania. 

Rady jak mrozić jeżyny i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Podobne wpisy

8 komentarzy

  1. Zrobiłam dżem z jeżyn bez cukru, dodałam jeszcze trochę malin i aronii, zagęściłam gruszkami. Bingo! Dziękuję za ciekawe pomysły

  2. Zrobiłam dżem z jeżyn i jabłek bez cukru. Cynamon pasuje do całości i dżem wcale nie jest mdły. Ciekawy przepis dziękuję. Ale chciałabym teraz zastąpić jabłka gruszkami jaką przyprawę mogę dodać?

  3. Mam jeszcze trochę czarnych porzeczek na krzakach mogę dodać je do jeżyn? Jeśli tak to czy najpierw wsypać jeżyny czy porzeczki? Bardzo dziękuję za odpowiedź

  4. Chcę zrobić sok z jeżyn bez cukru w sokowniku. Mam wrzucic pokrojoną cytrynę razem z jeżynami?

    1. Lepiej wlać przecedzony sok z cytryny do części, w której zbiera się sok z jeżyn, wsypać jeżyny do górnej komory i postawić sokownik na gazie.

  5. W ubiegłym roku zrobiłam porzeczki bez cukru, nic się nie popsuło. W tym roku też skorzystam z przepisów, są super dziękuję!

Skomentuj Mama Dobra Rada Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *