Przetwory z pigwy bez cukru

Jak przygotować dietetyczne przetwory z pigwy?

Przepisy na przetwory z pigwy bez cukru do słoików na zimę: nalewka z pigwy bez cukru na zatwardzenie i dla cukrzyka; sok z pigwy bez cukru i bez gotowania; sok z pigwy bez cukru na zimno, pasteryzowany; dżem z aronii i pigwy bez cukru dla cukrzyka i na obniżenie ciśnienia; dżem z jabłek i pigwy bez cukru gotowany metodą tradycyjną; dżem z jabłek, gruszek i pigwy bez cukru gotowany metodą tradycyjną; pigwa w plasterkach bez cukru i bez gotowania…
Owoce pigwy dojrzewają od września do listopada. Nawet dojrzałe mają twardą skórkę, gęsty miąższ, mało soku i cierpki smak, dlatego rzadko spożywa się je na surowo.
Za to można przygotować smaczne i wyjątkowo aromatyczne przetwory z pigwy. Gotowanie pigwy powoduje, że traci ona cierpkość i staje się słodsza.
Kompot, dżem, przecier, sok czy nalewka z pigwy poprawiają metabolizm.
Sok z pigwy jest bogatszy w cierpkie taniny i zawiera więcej pektyn oraz działających przeciwzapalnie i ściągająco tanin niż sok z jabłek czy sok z gruszek. Stosuje się go do zakwaszania napojów i potraw zamiast soku z cytryny czy octu oraz w celach terapeutycznych. Sok z pigwy, dżem z pigwy i przecier z pigwy spożywa się dla pobudzenia procesów trawiennych oraz dla wzmocnienia podczas przeziębienia.

Jak przygotować przetwory na zimę? 
Owoce pigwy muszą być dojrzałe, skórka powinna mieć żółty kolor. Do przetworów wybiera się duże owoce bez wgnieceń i przebarwień. W skórce pigwy znajduje się najwięcej składników odżywczych i aromatu, dlatego pigwy nie obiera się. Jeśli na skórce jest meszek (mają je młode owoce, nie w pełni dojrzałe), usuwa się go pocierając kuchennym ręcznikiem albo kawałkiem materiału z wełny, ponieważ meszek nadaje przetworom gorzki smak. Wymyte pigwy kroi się na ćwiartki, wycina gniazdo nasienne, ogonek i resztki kwiatu. Jeśli pokrojoną pigwę szybko wrzuci się do wody z sokiem z cytryny albo z kwaskiem cytrynowym (pełna łyżeczka kwasku na litr wody) czy z solą (płaska łyżka soli na litr wody), to jej miąższ nie ciemnieje pod wpływem działania tlenu.

Na kompot z pigwy i dżem z pigwy wykorzystuje się te odmiany, których owoce mają gładką skórkę i zwarty miąższ bez komórek kamiennych (tzw. sklereidów). Niektóre odmiany pigwy mają brązowe plamy w miąższu owocu – kompot z nich jest bez smaku.

Przetwory z pigwy przyprawia się cynamonem, anyżkiem, goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową. Pigwę w przetworach łączy się z jabłkami, gruszkami. Sok z aronii, soki z cytryny, sok z pomarańczy korzystnie zmieniają kolor przetworów z pigwy. Do przetworów z pigwy dodaje się jabłka, aby miały miękką, przyjemną konsystencję lub gruszki dla lepszego smaku. Ponieważ pigwa podczas długiego podgrzewania ciemnieje, przetwory z pigwy przygotowuje się z aronią czy z sokiem z pomarańczy, aby nadać im ładny czerwony odcień.

Przy przygotowywaniu przetworów z pigwy bez cukru szczególnie trzeba zadbać o higienę, wcześniej wygotować wymyte słoiki przez przynajmniej kwadrans a pasujące, wymyte pokrywki przez minutę. Do słoików przekłada się przetwory, wyciera dokładnie ich brzegi papierową serwetką, zamyka osuszonymi pokrywkami. Przetwory przygotowane na zimno koniecznie trzeba sterylizować we wrzącej wodzie, przygotowane bez gotowania pasteryzować w wodzie o temperaturze około 90°C.

Przepisy na przetwory z pigwy bez cukru do słoików na zimę 

Nalewka z pigwy bez cukru na zatwardzenie, dla cukrzyka 
Pigwy podzielić na ćwiartki, usunąć ziarna, pokroić w plastry, przesypać do słoika, całkowicie zalać czystą żytnią wódką 40 %. Słoik szczelnie zamknąć, wstawić do szafki na miesiąc. Od czasu do czasu lekko wstrząsnąć słoikiem. Nalewkę przefiltrować przez sitko wyłożone watą, przelać do ciemnej butelki, szczelnie zamknąć. Nalewka z pigwy bez cukru na zatwardzenie przyjmowana jest 3 razy dziennie po 10-50 kropli po posiłku. Dla ustabilizowania przemiany materii zażywa się łyżeczkę nalewki z pigwy raz dziennie. Nalewkę najlepiej rozcieńczyć czystą wodą.
Dobra rada: na zatwardzenie, na niestrawność, na wzdęcia jeszcze lepszy jest sok z pigwy bez cukru utrwalony alkoholem.  

Sok z pigwy bez cukru na zimno, pasteryzowany do słoików na zimę
Świeże pigwy wytrzeć, aby usunąć meszek, dokładnie wyszorować skórkę, wymyć i osuszyć. Pokroić, usunąć gniazda nasienne, zmielić i wycisnąć sok ręcznie przez wygotowaną bawełnianą pieluchę lub wycisnąć sok z pigwy w sokowirówce.
Świeży sok z pigwy trzeba koniecznie przecedzić przez sito wyłożone złożoną gazą lub watą. Przelać do słoików. Brzegi słoików dokładnie wytrzeć, słoiki przykryć suchymi pokrywkami, wstawić do garnka. Wlać chłodną wodę do wysokości 3/4 słoików. Wodę podgrzewać na średnim ogniu. Słoiki półlitrowe z sokiem z pigwy sterylizować w lekko gotującej się wodzie przez 15-20 minut, wyjąć z wody, szczelnie zamknąć. Słoiki postawić do góry dnem, okryć kocykiem i pozostawić całkowitego do ostudzenia. Sok z pigwy przygotowany na zimno przechowuje się w chłodnym i ciemnym miejscu.

Sok z pigwy bez cukru i bez gotowania do słoików na zimę
Sok przygotować wg opisu wyżej. Świeżo wyciśnięty i przecedzony sok pigwy ogrzewa się w garnku do temperatury 90°C, następnie przelewa do słoików, wyciera ich brzegi i szczelnie zamyka suchymi pokrywkami. Sok studzi się w słoikach postawionych do góry dnem i otulonych kocykiem. Niepasteryzowany sok z pigwy bez cukru i bez gotowania powinien być przechowywany w ciemnym i zimnym miejscu.
Dobra rada: sok z pigwy można pić po zmieszaniu z dowolnym sokiem owocowym lub warzywnym.

Jak przygotować dżem z pigwy bez cukru do słoików na zimę?
Ponieważ pigwy zawierają wyjątkowo dużo pektyn, przygotowuje się z nich dżemy i konfitury.  Aby dżem z pigwy był delikatny, kawałki pigwy blanszuje się przed jego gotowaniem. Blanszowanie ułatwia krojenie pigwy w cieńsze plasterki i zapobiega ciemnieniu miąższu. Dżem z pigwy można gotować raz i długo, wtedy miąższ jest miękki i jednorodny lub wielokrotnie doprowadzać do wrzenia bez mieszania, wtedy dżem zawiera kawałki pigwy.
W czasie gotowania pigwa traci część wartościowych składników odżywczych, głównie witaminy. Dlatego tradycyjny sposób gotowania dżemu z pigwy polegający na wielokrotnym krótkim podgrzewaniu owoców jest najkorzystniejszy dla zachowania wartościowych składników pigwy, choć jednocześnie czasochłonny. Gorący dżem wkłada się do wcześniej wygotowanych słoików, zostawiając 3 cm wolnej przestrzeni, ponieważ dżem z pigwy bogatej w pektyny lekko „pęcznieje” w słoiku. Dla osób z delikatnym żołądkiem przygotowuje się przecier z pigwytak jak dżem z pigwy. Ugotowane i przetarte przez sito owoce doprowadza się do wrzenia i szybko przekłada do słoików.
Tradycyjnie dżem z pigwy gotuje się bez nasion, ponieważ zawierają one trującą amigdalinę. Poza tym gotowane nasiona pigwy wytwarzają dużo żelu (przygotowuje się z nich kleik o właściwościach terapeutycznych). Mimo to niektórzy gotują nasiona osobno i dodają pod koniec gotowania dżemu z pigwy aby pogłębić jego smak i zapach…

Dżem z aronii, pomarańczy i pigwy bez cukru dla cukrzyka, na obniżenie ciśnienia
Składniki:
2 kg pigwy
sok z pomarańczy 
150-200 ml świeżo wyciśniętego soku z aronii
Dokładnie wymyte owoce zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać sok  i wodę. Dżem z pigwy gotuje się na małym ogniu przez godzinę, wrzący przekłada do słoików. Dżem z pigwy bez cukru przechowuje się w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dobra rada: sok można zastąpić wodą, dżem ma wtedy delikatny różowy kolor.

Dżem z jabłek i pigwy bez cukru gotowany metodą tradycyjną
Składniki:
2 kg pigwy
1 kg bardzo kwaśnych jabłek
woda lub sok z cytryny

Owoce wymyć, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne i twarde części. Z jabłek zdjąć cienko skórkę, owoce pokroić w cienkie plasterki. Wsypać do rondla z szerokim dnem, wymieszać, dodać kilka łyżek wody lub soku. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, szybko zdjąć z gazu, ostudzić. Doprowadzić do wrzenia jeszcze 2 razy tego samego dnia. Całkowicie ostudzone owoce przykryć i wstawić do lodówki. Podgrzewać je przez 3 dni po 3 razy w ciągu dnia. Ostatniego dnia wrzący dżem z pigwy i jabłek przełożyć do słoików, wytrzeć ich brzegi i zamknąć szczelnymi, suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, okryć kocykiem i powoli studzić. Dżem z pigwy i z jabłek bez cukru przechowuje się w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dobra rada: zamiast jabłek można dodać 2 kg gruszek.

Dżem z gruszek, jabłek i pigwy bez cukru gotowany metodą tradycyjną
Składniki:
1 kg pigwy
1 kg jabłek
1 kg gruszek
woda lub sok z pomarańczy
Owoce wymyć, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne i twarde części. Z gruszek i jabłek zdjąć cienko skórkę. Owoce pokroić w cienkie plasterki. Dżem z pigwy, z gruszek i z jabłek bez cukru gotować tak jak dżem z pigwy i z jabłek bez cukru.

Pigwa w plasterkach bez cukru i bez gotowania do słoików na zimę
Składniki:
3,5 kg pigwy
woda
Zetrzeć meszek z pigwy, owoce bardzo dokładnie wymyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm, które od razu trzeba wrzucać do zimnej wody z solą lub z sokiem z cytryny. Następnie wkłada się je do gorącej wody, blanszuje w temperaturze około 85°C-90°C przez kwadrans. Po tym czasie plastry pigwy wyjmuje się porcjami i wkłada do zimnej wody, aby je schłodzić. Osuszone na sicie przekłada się do słoików. Do słoików wlewa się wrzącą wodę bez cukru, brzegi słoików wyciera do sucha, nakłada suche pokrywki (nie dokręcać!).
Słoiki z plastrami pigwy wkłada się do rondla o szerokim dnie, wlewa ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików. Wodę podgrzewa się na średnim ogniu. Przetwory z pigwy bez cukru sterylizuje się w lekko wrzącej wodzie: słoiki półlitrowe przez kwadrans, litrowe przez 20 minut od momentu zagotowania się wody w rondlu. Po tym czasie słoiki trzeba wyjąć i natychmiast silnie dokręcić pokrywki. Słoiki studzi się postawione do góry dnem.
Pigwę w cienkich plasterkach bez cukru i bez gotowania wykorzystuje się do przygotowywania deserów i jako nadzienie do ciasta owocowego (np. do dietetycznej szarlotki zamiast jabłek).
Dobra rada: grube plastry pigwy blanszuje się bardzo długo.

Przepisy na dietetyczne przetwory z pigwowca japońskiego zebrane są w artykule Przetwory z pigwowca japońskiego bez cukru nie tylko dla cukrzyka.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory znajduje się w zakładce Przetwory. 
Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady.  


Podobne wpisy

6 komentarzy

    1. Pigwa zawiera dużo kwasów, które są naturalnymi konserwantami, dlatego można ją konserwować bez cukru. Podobnie jak wiele innych kwaśnych owoców. Bardzo ważne jest zachowanie higieny – buteleczki muszą być wygotowane, pokrywki wyparzone wrzątkiem i suche.

    1. Wytłoki razem ze skórkami i gniazdami dusi się do miękkości z wodą lub sokiem z cytryny albo pomarańczy, przeciera przez sito. Taki przecier najlepiej dodać do dżemu z jabłek, gruszek. Same wytłoki mają niewielkie wartości odżywcze, ale zawierają sporo wartościowej pektyny, dlatego przecier doskonale zagęści dżem owocowy.

Skomentuj Mytnik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *