Domowe przetwory ze śliwek bez cukru

Łatwe przetwory ze śliwek bez cukru na zimę

 

Przepisy na domowe przetwory ze śliwek bez cukru pasteryzowane i bez pasteryzacji: duszone śliwki bez cukru, śliwki duszone w soku bez cukru, dżem ze śliwek bez cukru, mus ze śliwek bez cukru, sok śliwkowy z miąższem bez cukru do słoików na zimę
Październik to najlepszy czas do przygotowania przetworów ze śliwek. Jeśli wybierzemy zdrowe, dojrzałe śliwki słodkich odmian, to możemy je włożyć do słoików bez dodawania cukru. Aby domowe przetwory bez cukru nie popsuły się, trzeba pamiętać o zachowaniu szczególnej czystości podczas przygotowań i pracy.
Słoiki trzeba wcześniej wymyć, wypłukać i wygotować przez kilka(naście) minut. Brzeg słoika nie może być wyszczerbiony, szkło nie może być uszkodzone. Pokrywki nie mogą być wygięte, podrapane ani rdzewiejące. Trzeba je wymyć, wrzucić do wrzącej wody na nie dłużej niż 30-60 sekund. Po tym czasie wyjąć drewnianą łyżką, aby nie podrapać ich wewnętrznej ochronnej warstwy. Do słoików wkłada się bardzo gorące przetwory (ich temperatura nie powinna spaść poniżej 90°C). Słoik wypełnia się maksymalnie do wysokości 3 cm poniżej brzegu. Przed zamknięciem brzeg słoika trzeba koniecznie wytrzeć do sucha, podobnie pokrywka powinna mieć suche brzegi. Szczelnie zamknięty słoik stawia się do góry dnem. W trakcie stygnięcia wierzch pokrywki twist-off staje się wklęsły. Tak przygotowane domowe przetwory można przechowywać w lodówce lub w ciemnej zimnej piwnicy.

Jak pasteryzować domowe przetwory ze śliwek bez cukru?
Przetwory zachowują swoje wartości przez 6-9 miesięcy. Najdłużej można cieszyć się nimi, kiedy podda się je pasteryzacji. Dlatego jeśli słoiki mają postać do lata, najlepiej utrwalić je przez krótkie gotowanie. Do rondla o szerokim dnie włożyć złożoną pieluchę lub płócienny ręcznik, luźno ustawić słoiki. Wlać wodę o temperaturze podobnej do temperatury przetworów w słoikach (max. do 2/3-3/4 wysokości słoików). Rondel można przykryć. Wodę podgrzewać na średnim gazie. Kiedy woda w rondlu zacznie falować, gaz zmniejszyć. Wierzch pokrywki twist-off z gorącymi przetworami będzie wypukły. Czas podgrzewania słoików z przetworami ze śliwek zależy od ich wielkości i jest podany przy przepisie. Po tym czasie ostrożnie wyjąć je z wrzątku i postawić do góry dnem na stole pokrytym ręcznikiem. Po całkowitym ostudzeniu słoiki z pasteryzowanymi domowymi przetworami ze śliwek bez cukru ustawić w ciemnym miejscu.

Duszone śliwki bez cukru pasteryzowane
Słodkie, dojrzałe śliwki dokładnie wymyć, usunąć ogonki, przekroić na pół i usunąć pestki. Przełożyć do emaliowanego rondla, dodać 2-3 łyżki wody, na średnim gazie doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu dusić pod przykryciem przez 25 minut. Mieszać drewnianą łyżką. Wrzące przełożyć do słoików, wypełniając je do wysokości 2 cm od brzegów. Duszone śliwki bez cukru na zimę pasteryzować w słoiku półlitrowym przez 15 minut.
Dobra rada: śliwki bez cukru można dusić z ulubioną przyprawą (kawałkiem kory cynamonu, goździkiem), które trzeba wyjąć przed włożeniem przetworów do słoika.

Śliwki duszone w soku bez cukru bez pasteryzacji
Składniki:
2 kg słodkich śliwek
250-300 ml świeżego soku z cytryny, pomarańczy, jabłek lub gruszek
Zdrowe, słodkie, dojrzałe śliwki dokładnie wymyć, osuszyć, usunąć ogonki, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przełożyć do emaliowanego rondla, dodać świeży sok. Na średnim gazie doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości stale mieszając drewnianą łyżką. Gotujące się śliwki przełożyć do słoików do wysokości 2 cm od ich brzegów. Szczelnie zamknięte słoiki postawić do góry dnem do ostygnięcia. Przechować na zimę w chłodnej piwnicy.

Dżem ze śliwek bez cukru na zimę bez pasteryzacji – przepis tradycyjny
W pełni dojrzałe śliwki odłożyć po zebraniu na 2 dni. Umyć, usunąć ogonki, przeciąć na pół i usunąć pestki. Przełożyć do rondla o grubym dnie, przykryć pokrywką, podgrzewać na małym gazie co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Kiedy śliwki pokryją się własnym sokiem, zdjąć pokrywkę i nadal podgrzewać na małym ogniu przez około godzinę. Zdjąć z ognia, przykryć gazą, odstawić na 8-10 godzin. Ponownie podgrzać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając drewnianą łyżką i odstawić na kilka godzin. Jeśli dżem jest zbyt rzadki czynność powtórzyć po raz trzeci. Dżem powinien mieć ciemny, czekoladowy kolor. Jest gotowy, gdy masa zredukuje swoją wagę trzykrotnie. Masę przetrzeć przez sito, następnie powoli podgrzewać. Wrzący dżem ze śliwek bez cukru szybko przełożyć do słoików. Słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Odstawić na zimę do piwnicy.
Dobra rada: im mniej śliwek w rondlu, tym krótszy czas przygotowywania dżemu.

Mus ze śliwek bez cukru na zimę pasteryzowany
Składniki
2 kg 50 dag śliwek
250 ml wody lub świeżego soku
Wybrać wyłącznie dojrzałe, słodkie śliwki ze skórką lekko pomarszczoną przy ogonku i pestką odchodzącą od miąższu. Wymyć, usunąć ogonki, przeciąć na pół wzdłuż, usunąć pestki. Umieścić w szerokim rondlu, dodać trochę wody lub soku, przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Gotować przez 10 minut od momentu zawrzenia. Mieszać drewnianą łyżką lub wstrząsać rondlem, aby śliwki nie przypaliły się. Ciepłe śliwki przetrzeć przez sito. Mus doprowadzić do wrzenia, szybko przełożyć do słoików. Zamknięte słoiki wstawić do garnka z ciepłą wodą, podgrzewać na średnim ogniu, aż woda zagotuje się. Mus ze śliwek utrwalać w słoikach półlitrowych przez 10 minut, w słoikach litrowych przez 15 minut. Po wyjęciu z wody postawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Z 2,5 kg wydrylowanych śliwek otrzyma się około 2 l musu.
Dobra rada: pyszny mus ze śliwek można uzyskać dodając świeży sok jabłkowy, gruszkowy, z pomarańczy lub z cytryny zamiast wody.

Sok śliwkowy z miąższem bez cukru na zimę pasteryzowany
Na sok wybiera się wyłącznie słodkie odmiany śliwek. Zdrowe, dojrzałe owoce dokładnie wymyć, usunąć pestki. Przełożyć do rondla, ogrzewać na małym gazie, aż puszczą sok. Wyjąć z rozgrzanego rondla, lekko ostudzić i przetrzeć przez sito. Przecier ze śliwek przełożyć do rondla, połączyć z sokiem ze śliwek i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotujący się sok śliwkowy z miąższem bez cukru przelać do słoików. Szczelnie je zamknąć, od razu wstawić do rondla z gorącą wodą i podgrzewać. Utrwalać w gotującej się wodzie: półlitrowe słoiki przez 10 minut, litrowe przez 15 minut.
Z 10 kg śliwek otrzyma się 5 l soku.

Przepisy na całe śliwki bez cukru lub w połówkach można znaleźć w artykule Śliwki bez cukru na zimę.

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory znajdują się na stronie Przetwory.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *