Kuchenne S.O.S. Jak uratować ryż i makaron?

Porady dotyczące sposobów na uniknięcie błędów podczas gotowania ryżu i gotowania makaronu

 

RYŻ

Jak uratować potrawę z ryżem?


Przypalony ryż
Zdjąć szybko garnek z ognia i ostrożnie przełożyć niespaloną część ryżu do innego naczynia (nie mieszać!). Na ryżu położyć grubą kromkę chleba lub dużą piętkę, naczynie przykryć na 5 minut. Ryż gotować w czystym garnku w nowym wrzątku. Chleb wyjąć, a ryż przyprawić ziołami.
Zapach spalenizny zobojętni dodanie białego wina lub przypraw.

Sklejony ryż
Niestety zostanie już w takiej formie. Można przygotować z niego nadziewane smażone kulki lub kotlety.

Jak uniknąć błędów podczas gotowania ryżu?

 

  1. Ryż gotować w dużej ilości wody lub wywaru (na pół szklanki ryżu nawet 3 szklanki wrzątku), aby nie przypalił się.
  2. Po wsypaniu ryżu do wody zamieszać. Po ponownym zagotowaniu wody zdjąć pokrywkę. Ryż gotować na małym gazie zgodnie z podanym przez producenta czasem (15-45 minut) często mieszając.
  3. Ryż wylać na sito, odstawić do ocieknięcia. Bez przykrycia lepiej odparuje.
  4. Ryż można przygotować metodą pęcznienia pod przykryciem. Wtedy 1 część ryżu wsypuje się do 2 części wrzącej wody lub wywaru. Po zagotowaniu ryżu zmniejszyć gaz do minimum. Ryż gotować bez mieszania, aż wchłonie wodę. Garnek z ryżem można wstawić do większego z gotującą się wodą i tak zostawić do napęcznienia.
  5. Jako dodatek do potrawy wystarczy 6-8 dag, jako danie główne 8-10 dag, do zupy 2-3 dag suchego ryżu na osobę.

MAKARON

Jak uratować potrawę z makaronem?

 

Ugotowany makaron skleja się
Sklejony makaron ponownie zalać wrzątkiem lub podgrzać w durszlaku nad parą. Makaron natychmiast wymieszać z sosem.

Makaron był gotowany zbyt długo

Makaron przełożyć na sito i natychmiast przelać zimną wodą. Następnie podsmażyć go z odrobiną masła. Zupełnie rozklejony makaron można dodać do zapiekanki.

Makaron jest zbyt zimny
Odcedzić zimny makaron w durszlaku i zanurzyć we wrzącej wodzie na 1-2 minuty.

 

Jak uniknąć błędów podczas gotowania makaronu?

  1. Makaron potrzebuje dużo miejsca w garnku, dlatego powinno się wybierać duże garnki. Wtedy też makaron nie sklei się i nie wykipi.
  2. Na 10 dag makaronu potrzeba litr wrzącej wody z łyżką soli. Nie dodawać oleju jeśli chcemy podać makaron z sosem, ponieważ tłusty makaron nie połączy się z sosem. Spaghetti najpierw zanurzyć we wrzątku jednym końcem, a kiedy zmięknie można go łatwo w całości włożyć do wody.
  3. Podczas gotowania makaronu woda powinna tylko lekko wrzeć. Aby makaron nie skleił się, trzeba go lekko mieszać od czasu do czasu.
  4. Sos musi być przygotowany przed ugotowaniem makaronu. Odgrzewany makaron traci na wyglądzie i smaku.
  5. Na minutę przed upływem czasu gotowania makaronu spróbować go – dobrze ugotowany makaron w środku powinien al dente, czyli jędrny, nie rozpadający się w ustach. Jest jest zbyt twardy, makaron gotować jeszcze przez chwilę.

Po przecedzeniu nie zalewać makaronu zimną wodą. Po pierwsze wypłukuje się w ten sposób skrobię i sos nie przykleja się do makaronu, po drugie makaron oziębia się niepotrzebnie. Zimną wodą można zalać makaron, który jest składnikiem sałatki na zimno.
Wody z makaronu nie wylewać w całości. Podgrzaną można zalać oziębiony makaron – ogrzeje się on bez sklejania. Niedużą ilością wody z makaronu można zagęścić zbyt rzadki sos. Dodać do sosu 2-3 łyżki wody i zagotować mieszając.

Lazania, lasagne
Zdarza się, że po zapieczeniu górny płat lazanii jest suchy. Aby temu zapobiec, płaty makaronu przed zapiekaniem trzeba zmiękczyć. Wystarczy je włożyć do wrzątku na 2-3 minuty, po wyjęciu włożyć do naczynia do zapiekania przekładając farszem.

Dalsze rady w przypadku błędu podczas gotowania w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.

Rady jak przechowywać resztki ugotowanego makaronu, ryżu i innych posiłków w artykułach Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce. Produkty A-M, oraz Produkty N-Z.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *