Przechowywanie świeżych jajek


W jaki sposób przechowywać świeże jajka w lodówce i poza nią? Czy można zamrażać jajka?


ABC przechowywania jajek

 

Poza lodówką świeże jajka kurze mogą leżeć nie dłużej niż przez 14 dni od daty ich złożenia, w tym czasie jajo jest chronione przez własną „warstwę ochronną”.

Najsmaczniejsze są jajka między 3. a 10-14. dniem od dnia złożenia ich przez kurę.

  1. Jaj nie powinno się przechowywać w pobliżu ziemniaków, jabłek, owoców cytrusowych, orzechów, czosnku, cebuli i serów, ponieważ negatywnie wpływają one na smak jajek.
  2. Świeże jajka powinny leżeć węższym końcem w dół. Jeśli chcemy przechować jaja przez jakiś czas, nie powinno się ich myć, aby nie zniszczyć naturalnej zewnętrznej funkcji ochronnej skorupki przed zarazkami i utratą wilgoci.
  3. Data na opakowaniu jaj kupionych w sklepie („najlepiej spożyć do”) to 28. dzień od daty złożenia jajka przez kurę (o ile hodowca poda prawidłową datę). W lodówce jajka mogą być przechowywane nawet do 2 tygodni po podanym na opakowaniu terminie spożycia, jednak tracą dużo na jakości. Świeżych jaj nie powinno się przechowywać w lodówce w oryginalnych opakowaniach, ponieważ nie zawsze są one higieniczne.

Jaja powinno się wyjmować z lodówki bezpośrednio przed spożyciemRaz wyjęte z lodówki i ogrzane do temperatury pokojowej nie powinny być już dłużej przechowywane, nawet w lodówce. 

Jaja powinno się dokładnie wymyć przed przygotowaniem z nich posiłków, a szczególnie dokładnie przed przygotowaniem z nich tradycyjnych wydmuszek.

W jaki sposób przechowywać świeże jajka kurze w lodówce?

W chłodnej spiżarni surowe jaja poleżą tylko przez przez 2 tygodnie. Po 14 dniach od zniesienia trzeba przechowywać  jaja wyłącznie w lodówce, w temperaturze poniżej +7°C.

  1. Raz schłodzone jaja muszą być przechowywane w lodówce, ponieważ różnice temperatur podczas przechowywania jaj i niska temperatura niszczą naturalną wewnętrzną ochronę jaja przez enzymy.
  2. Jeśli skorupka jaja pękła należy je przechowywać opakowane i wyłącznie w lodówce. Spożyć w ciągu 1-2 dni, ale nigdy na surowo, ponieważ na skorupce i białku szybko rozwijają się bakterie i grzyby pleśniowe. Najlepiej pęknięte jajo zawinąć w folię aluminiową jak cukierek i ugotować na twardo (naukowcy podejrzewają, że aluminium może wywoływać raka piersi i chorobę Alzheimera).
  3. Aby zapobiec roznoszeniu się zarazków, świeże żółtko, białko czy skorupka po rozbiciu jajka nie powinny stykać się z innymi produktami spożywczymi.
  4. Świeże białko jaja i świeże żółtko jaja można przechować w lodówce w czystym szklanym zamykanym pojemniku, np. w słoiku. Jednak mogą być dodawane tylko do pieczonych i gotowanych potraw.
  5. Surowe żółtko w przykrytym pojemniku postoi przez 2 dni, a z dodatkiem niewielkiej ilości zimnej wody przez 2-4 dni (przykryte wodą nie wysycha). Po tym czasie staje się niesmaczne. Surowe żółtko pokryte cienką warstwą oleju zachowa świeżość w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
  6. Świeże białko jajka przechowuje się w lodówce w zamkniętym słoiku przez 4-10 dni (zależy od stopnia świeżości).

Zamrażanie jajek

Można zamrażać lekko skłócone żółtko z białkiem. Masę jajeczną można zamrozić np. w plastikowym pojemniku na kostki lodu owiniętym folią. Dobrze zamrożone w formie kostek przełożyć do woreczków foliowych i tak przechowywać w zamrażarce przez 4 miesięcy.

Surowe żółtko jaja można zamrozić na kilka miesięcy. Na 4 żółtka dodać 1/8 łyżeczki soli lub łyżeczkę cukru, w zależności od przeznaczenia. Koniecznie podpisać.
Żółtko ugotowane na twardo można zamrażać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Świeże białko jaja można zamrozić na 12 miesięcy. Aby białko nie miało skrzepów dodać szczyptę soli lub szczyptę cukru. Podpisać. Po rozmrożeniu można je łatwo ubić na sztywną pianę.

Jaja ugotowane na twardo (całe) nie powinny być zamrażane, ponieważ stają się gumowate i twarde.

Jajo kacze szybko się psuje. W chłodnej spiżarni można je trzymać przez 14 dni, w lodówce przez 4-6 tygodni. Jajka kacze można też zamrozić, wystarczy lekko roztrzepać żółtko i białko, włożyć do zamrażarki w zamkniętym naczyniu na 6 miesięcy.

Informacje o tym jak przechowywać przygotowane potrawy z jajek znajdują się w artykule Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Produkty A-M.

Porady na temat przygotowania potraw z jajek bez popełnienia typowych błędów można przeczytać w artykule  Kuchenne S.O.S. Jak uratować potrawę z jajek?

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *