Wykorzystanie resztek potraw i ich składników w kuchni. Potrawy z resztek po świętach


Przepisy na smaczne potrawy z wykorzystaniem resztek pieczywa, wędlin, jaj, sera i warzyw

Poświąteczne kotlety z resztek wędlin, gotowanych jaj i suchych bułek

Jedzenie_resztki_6831Składniki
6 jaj gotowanych na twardo
10 dag resztek gotowanej szynki
2 czerstwe bułki
cebula
7 łyżek mleka
łyżka płynnego masła lub margaryny
sól, mielony czarny pieprz
natka pietruszki, szczypiorek
Bułki pokroić i namoczyć w mleku. Jaja pokroić drobno i rozgnieść widelcem. Szynkę drobno pokroić. Cebule obrać, drobno pokroić i oprószyć solą. Odcisnąć mleko z bułki. Zmieszać dokładnie rozdrobnione składniki, przyprawić i uformować małe kotlety. Krótko smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane rozdrobnionymi ziołami.

Zapiekane bułki z resztek wędlin lub mięs, jaj i żółtego sera

Składniki
3 czerstwe bułki
15 dag wędliny, szynki lub pieczonego mięsa
2 jaja
3 dag tartego żółtego sera (parmezan)
szczypiorek
Wędlinę pokroić w drobną kostkę. Jaja rozbić, roztrzepać widelcem, dodać wędlinę i ser. Przyprawić i wymieszać. Masę wstawić w przykrytym pojemniku do lodówki na godzinę, aby stężała. Bułki przekroić na pół, nałożyć na nie masę. Przełożyć na tackę, wstawić do piekarnika, nastawić grzałkę na 180°C i piec około 15 minut.

Zapiekanka z resztek chleba, wędlin, sera lub jaj

Składniki
kromki czerstwego chleba razowego 
resztki krojonej wędliny
resztki sera żółtego*
masło
2 łyżki białego wina
duża cebula
pomidor
sól, czarny mielony pieprz, suszony tymianek lub oregano

Kromki czerstwego chleba położyć na dno wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania i skropić winem. Na chleb położyć wędlinę, krążki cebuli i pomidora, oprószyć je przyprawami i ziołami. Przykryć kawałkami sera. Formę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C (włączona górna grzałka) na najwyższy poziom. Zapiekać 15 min., aż ser stopnieje i zezłoci się.
*Zamiast sera można na kilka minut przed zakończeniem zapiekania na wierzch wbić całe jaja.

Smażone serowe placki z resztek pieczywa, sera, ziemniaków i jaj

Składniki
resztki czerstwych bułek, bagietek (jasne pieczywo bez ziaren)
resztki sera  żółtego
2 ugotowane ziemniaki
cebula
2-3 jaja
mleko
zioła
sól, pieprz, tarta gałka
masło klarowane

Cebulę obrać, drobno pokroić, oprószyć solą, pieprzem i zeszklić. Miąższ jasnego chleba i bułki pszenne rozdrobnić, dodać trochę letniego mleka, 2-3 jaja (w zależności od ilości pieczywa), posiekaną natkę pietruszki lub inne ulubione zioła, szczyptę gałki muszkatołowej. Dodać starty lub pokrojony w drobną kostkę żółty ser – jego ilość powinna stanowić około 1/3 części całej masy. Na koniec zagnieść składniki z 2 ugotowanymi ziemniakami. Uformować małe placki wielkości kotletów mielonych i usmażyć na klarowanym maśle. Serwować z sałatą i jogurtem. Nadmiar placków można zamrozić, a rozmrozić w mikrofalówce lub na patelni.

Smażone resztki ziemniaków i warzyw z jajkiem

Składniki (3-4 porcje)
30 dag ugotowanych rozdrobnionych ziemniaków (np. z poprzedniego dnia)
40 dag pozostałych warzyw (np. papryka, por)
4 jaja
ząbek czosnku
sól, mielony czarny pieprz, słodka papryka lub gałka muszkatołowa
oliwa lub olej
koperek lub natka pietruszki

Warzywa dokładnie wymyć, oczyścić, pokroić. Przełożyć na rozgrzany rondel z niewielką ilością tłuszczu, dodać warzywa i przyprawić. Krótko smażyć. Wlać rozbite jaja, przyprawić i podgrzewać przykryte, aż jaja zetną się. Przed podaniem posypać krojonym koperkiem lub natką.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *