Pieczenie ryby

Ryba pieczona w piekarniku


Jak upiec rybę? Czas pieczenia i temperatura pieczenia ryby w rękawie do pieczenia, na blasze piekarnika, w naczyniu żaroodpornym… Ryba pieczona z warzywami, faszerowana ryba pieczona, pieczony filet z ryby, zapiekanka z ryby, ryba pieczona w kawałkach: pieczona dorada, pieczony dorsz, pieczony czarniak, pieczona flądra, pieczony halibut, pieczony karmazyn, pieczony labraks czyli okoń morski, pieczony łosoś, pieczona makrela, pieczony mintaj, pieczony morszczuk, pieczone śledzie, pieczony tuńczyk, pieczony turbot, pieczona żabnica…

Aby nie spalić ani wysuszyć ryby trzeba posmarować ją olejem, masłem lub kwaśną śmietaną, albo obłożyć plastrami boczku lub słoniny. W przypadku bardzo tłustych ryb, np. makreli, łososia, używa się bardzo mało tłuszczu lub wcale.
Ryba pieczona jest w piekarniku na środkowej szynie lub na 2. szynie od dołu, bez termoobiegu, aby nie wysuszyć delikatnego mięsa.
Jeśli ryba pieczona jest w rękawie do pieczenia, pod koniec pieczenia można go rozciąć, rozchylić i dopiec rybę, aby nabrała ładnego złotobrązowego koloru.

Czas pieczenia i temperatura pieczenia dorady
Doradę o wadze 1-1,2 kg piecze się w rękawie do pieczenia przez pół godziny w temperaturze 200°C, następnie rozcina rękaw i dopieka przez kwadrans.
Cała dorada o wadze 35-40 dag upiecze się w rękawie w temperaturze 200°C w ciągu 25 minut.
Kawałki dorady o wadze 10 dag pieką się w otwartym naczyniu na uduszonych warzywach przez kwadrans (2. szyna od dołu). Przed pieczeniem ryby posmarować olejem.

Jak piec dorsza? Czas pieczenia i temperatura pieczenia dorsza
Faszerowanego pokrojonymi warzywami dorsza o wadze 1 kg piecze się w rękawie do pieczenia w temperaturze 180°C przez 50 minut na środkowym poziomie piekarnika, natomiast dorsza bez farszu upiecze się go w ciągu 35-40 minut.
Świeży filet z dorsza o wadze 30-40 dag piecze się w rękawie w temperaturze 180°C w ciągu 20-25 minut. Porcję dorsza o wadze 15 dag upiecze się w kwadrans.
Rozmrożone filety z dorsza o wadze 30 dag piecze się w piekarniku ułożone na duszonych warzywach w otwartym naczyniu przez 10 minut.

Czarniak, czyli dorsz norweski: czas pieczenia i temperatura pieczenia czarniaka
Filet dorsza norweskiego (czarniaka) o wadze 40 dag położonego na warzywach piecze się w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Rozmrożone filety o wadze 15 dag piecze się ułożone na warzywach w otwartym naczyniu w temperaturze 200°C przez 15 minut.

Czas pieczenia i temperatura pieczenia flądry 
Duża flądra o wadze 1,2-1,5 kg (bez głowy) piecze się na natłuszczonej blasze na najwyższym poziomie przez 25-30 minut w temperaturze 200°C. Przed pieczeniem usunąć ogon i płetwy, rybę płytko naciąć ostrym nożem.
Cała fladra o wadze 0,5 kg upiecze się z warzywami w rękawie w temperaturze 180°C w ciągu 20 minut (na 2. poziomie od dołu).
Kawałki flądry o wadze 20 dag piecze się w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Filety z flądry o wadze 20 dag ułożone na duszonych warzywach piecze się w kieszonce z pergaminu przez 12-15 minut w temperaturze 200°C.

Czas pieczenia i temperatura pieczenia halibuta
Halibuta w kawałkach piecze się w rękawie do pieczenia w temperaturze 160°C przez 20-25 minut.
Filet halibuta o wadze 70 dag upiecze się w rękawie w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Filet halibuta o wadze 1 kg można upiec w rękawie w temperaturze 180°C w pół godziny.

Karmazyn: czas pieczenia i temperatura pieczenia 
Filety z karmazyna o wadze około 10 dag w naczyniu piecze się w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 170°C (2. szyna od dołu). Filety można przykryć szpinakiem, serem.

Czas pieczenia i temperatura pieczenia łososia 
Całe duże filety łososia ze skórą upieką się w rękawie do pieczenia w temperaturze 180°C w ciągu 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika łososia trzeba zostawić w piekarniku na 10 minut.
Świeże lub rozmrożone mniejsze kawałki łososia piec w rękawie w temperaturze 180°C przez 20-25 minut (na 2. szynie od dołu).
Same kawałki fileta łososia bez skóry o wadze około 15 dag upieką się w rękawie w ciągu kwadransa. Przed otwarciem piekarnika powinny w nim chwilę poleżeć.
Filety łososia o wadze 15 dag rozłożone w rękawie na warzywach piecze się w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.
Dzwonka łososia średniej wielkości o grubości ok 2 cm upieką się w rękawie w temperaturze 180°C w ciągu 20 minut.

Czas pieczenia i temperatura pieczenia makreli 
Cała makrela o wadze około 50 dag faszerowana duszoną marchewką z cebulą upiecze się w rękawie w temperaturze 180°C w ciągu 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć i rozchylić rękaw.
Świeże lub rozmrożone filety z makreli piecze się w otwartym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C przez 20 minut. Filety układa się skórą do góry.
Makrelę pokrojoną na porcje (około 5 części), ułożoną w otwartym naczyniu. Rybę piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Zapiekankę z makreli pokrojonej w paski i cząstek ziemniaków piecze się w otwartym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Czas pieczenia i temperatura pieczenia mintaja 
Cały mintaj upiecze się w rękawie do pieczenia w temperaturze 180°C w ciągu około 25-35 minut.
Filety mintaja z warzywami upieką się w rękawie w temperaturze 180°C w ciągu 25 minut.
Kawałki mintaja o grubości 2 cm w sosie śmietanowym można upiec w naczyniu w ciągu pół godziny w temperaturze 180°C (środkowa szyna).

Czas pieczenia i temperatura pieczenia morszczuka
Całego morszczuka piecze się w rękawie w temperaturze 180°C przez 40-50 minut.
Świeży filet morszczuka o wadze 80 dag upiecze się w piekarniku w ciągu 20 minut w temperaturze 200°C.
Rozmrożony filet morszczuka o wadze 15 dag upiecze się w naczyniu w temperaturze 180°C w ciągu kwadransa.

Okoń morski czyli labraks: czas pieczenia i temperatura pieczenia 
Całego okonia morskiego ułożonego na krążkach cebuli w rękawie piecze się 30-35 minut w temperaturze 180°C.

Czas pieczenia i temperatura pieczenia śledzia
Całe średnie śledzie w sosie jogurtowym lub z pieczarkami z tartą marchewką piecze się w rękawie w temperaturze 180°C przez około 35 minut.
Przed pieczeniem śledzie można posmarować olejem, przyprawić. Ryba pieczona jest w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bez dodatków. Śledzie są upieczone, kiedy pod ich skórą utworzą się pęcherze powietrza.

Czas pieczenia i temperatura pieczenia tuńczyka
Stek z tuńczyka o wadze 15 dag ułożony na warzywach piecze się w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.

Turbot czyli skarp: czas pieczenia i temperatura pieczenia 
Całego turbota kładzie się brzuchem do dołu na płycie posmarowanej oliwą, piecze w temperaturze 200°C w ciągu 35-40 minut (na 2. szynie od dołu). Po upieczeniu z łatwością usuwa się płetwy i skórę. Serwuje się same filety turbota. Kawałki turbota o wadze 30-40 dag piecze się w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 170°C.

Żabnica: czas pieczenia i temperatura pieczenia
Filet z żabnicy o wadze 1,2 kg owinięty w plastry boczku w rękawie piecze się w temperaturze 200°C najpierw przez kwadrans, następnie rozcina się rękaw i rybę piecze się jeszcze do złoto-brązowego koloru.

Dodaj do zakładek permalink.

4 odpowiedzi na „Pieczenie ryby

  1. Iwona mówi:

    Ryba i boczek? albo słonina? To chyba nie pasuje do siebie

  2. Sławka mówi:

    Wolę piec ryby dłużej w niskiej temperaturze. Zawsze zapiekam z warzywami wtedy ryba nie wysycha

  3. Sonia mówi:

    Rady bardzo przydatne, wrócę tu na pewno

Odpowiedz na „SoniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *