Przetwory z pomidorów bez octu, bez cukru i bez soli

Zdrowy, dietetyczny sok pomidorowy na zimę


Rady jak zrobić sok pomidorowy bez soli i bez cukru do słoików na zimę.
Przepisy na przecierany sok pomidorowy, gotowany bez pasteryzacji; sok z pomidorów krótko gotowany, pasteryzowany; przecierany sok pomidorowy z czosnkiem, gotowany i pasteryzowany; sok pomidorowy gotowany bez pasteryzacji; przecierany sok z pomidorów z chilli, gotowany i pasteryzowany; przecierany sok pomidorowy z przecierem z czerwonej papryki, pasteryzowany… 
Na sok wybiera się świeże i dojrzałe pomidory równo wybarwione, z gęstym, soczystym miąższem i z cienką skórką. Pomidory miękkie lub uszkodzone trzeba odrzucić. Aby sok miał określony smak nie powinno się mieszać pomidorów różnych gatunków – najlepiej wykorzystać pomidory ulubionego gatunku.
Pomidory dokładnie wymyć pod bieżącą wodą. Usunąć twarde miejsca z których wyrastały gałązki. Pokroić na kilka części, zmielić lub bardzo drobno pokroić. Aby oddzielić pestki i skórkę rozdrobnione pomidory przeciera się przez sito.
Aby otrzymać 1 l soku pomidorowego potrzeba około 1,5 kg pomidorów. Dodanie soli zmniejsza korzystne właściwości soku pomidorowego. Najwartościowszy sok pomidorowy jest przygotowany bez soli i bez cukru. Aby sok wzbogacić w witaminę C dodaje się do niego przecier ze słodkiej czerwonej papryki. Sok można przygotować także z ostrą papryczką, z pieprzem, z czosnkiem…
Sok z pomidorów jest nieoceniony dla osób z nadwagą. Ponieważ jest odżywczy i pożywny wypicie szklanki soku ugasi lekki głód i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami.


Jest źródłem magnezu, fosforu, żelaza dlatego zaleca się jego spożywanie osobom zagrożonym osteoporozą i osłabieniem zębów.
Sok pomidorowy zawiera sporo błonnika, jest pomocny w zaparciach i przy wzdęciach. W połączeniu z tłuszczem jest łatwiej strawny.
Sok z pomidorów ma właściwości normalizujące i regulujące poziom glukozy we krwi. W rozsądnych ilościach powinien znaleźć się w diecie dla diabetyków. Dostarcza dużo potasu, więc chroni przed chorobami układu krwionośnego, wzmacnia serce.

Sok pomidorowy gotowany, nawet mocno podgrzany, zawiera mniej witamin niż świeży, mimo to warto utrwalić go w słoikach na zimę. Pomidory zawierają likopen mający właściwości przeciwnowotworowe. Podczas podgrzewania pomidorów znacznie wzrasta jego zawartość.
Własny sok z pomidorów w słoikach można dodać zimą do bulionów i zup, wykorzystać jako bazę sosów.

Przepisy na sok pomidorowy bez soli i bez cukru do słoików na zimę

 

Przecierany sok pomidorowy bez cukru i bez soli na zimę –  sok pomidorowy gotowany bez pasteryzacji
Składniki:
4 kg pomidorów 
600 ml wody
Otrzymaną masę wlać do emaliowanego garnka, wlać wodę, podgrzewać do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować przez kwadrans. Od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką, koniecznie zdejmować tworzącą się pianę. Można dodać sól i cukier do smaku, ale to nie jest konieczne. Sól zmniejsza korzystne działanie soku pomidorowego.
Wrzący sok przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, przykryć kocem i zostawić do powolnego ostudzenia.

Sok pomidorowy bez soli i bez cukru – sok pomidorowy krótko gotowany i pasteryzowany  na zimę
Składniki:
4 kg pomidorów 
Zmielone pomidory przenieść do emaliowanego garnka, podgrzać do temperatury 90°C, szybko przelać przez durszlak do innego garnka, a uzyskany gęsty sok przelać przez sito o drobnych oczkach. Nie przecierać. Sok podgrzewać, kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć gaz. Mieszać usuwając pianę. Sok gotować tylko 5 minut, szybko przelać do słoików podobnej wielkości. Wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Wstawić do rondla o szerokim dnie. Wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 wysokości słoików, podgrzewać wodę. Kiedy zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Sok pomidorowy w słoikach półlitrowych pasteryzować jeszcze przez 20 minut, w słoikach litrowych 10 minut dłużej.
Dobra rada: pozostałą masę pomidorową przetrzeć przez sito, przyprawić i przygotować przecier.

Przecierany sok pomidorowy bez soli i bez cukru, z czosnkiem – sok pomidorowy gotowany i  pasteryzowany na zimę
Składniki:
4 kg pomidorów
główka czosnku
kilka ziaren pieprzu czarnego

Czosnek obrać, zmiażdżyć praską. Pokrojone pomidory przełożyć do emaliowanego garnka, dodać czosnek. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez kwadrans mieszając i usuwając pianę. Gotujące się pomidory wylać na sito nałożone na inny garnek. Zebrany sok podgrzać, kiedy zacznie wrzeć szybko przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć. Słoiki od razu wstawić do rondla o szerokim dnie, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików, podgrzewać. Kiedy woda zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Sok pomidorowy w słoikach półlitrowych pasteryzować przez kwadrans, w litrowych przez 20 minut. Słoiki wyjąć z wody, postawić do góry dnem do ostudzenia.

Sok pomidorowy bez soli i bez cukru – sok pomidorowy gotowany bez pasteryzacji na zimę 
Składniki:
4 kg pomidorów
Zmielone pomidory przełożyć do emaliowanego garnka, doprowadzić do wrzenia i od razu przecedzić przez sito o małych oczkach nałożone na inny garnek. Masę ugnieść drewnianą łyżką, ale nie przecierać. Zebrany sok gotować sok przez 10 minut. Wrzący przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć. Postawić do góry dnem, okryć kocykiem i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Przecierany sok pomidorowy bez cukru i bez soli, z chilli – sok pomidorowy gotowany i pasteryzowany na zimę 
Składniki:
4 kg pomidorów
2 papryczki chilli
Pokrojone lub zmielone pomidory przełożyć do emaliowanego garnka, dodać wodę (na 1 l soku 150 ml wody) i podgrzewać do zawrzenia. Zmniejszyć gaz, gotować przez kwadrans mieszając i zbierając pianę. Pomidory lekko przestudzić, przełożyć na sito i przetrzeć drewnianą łyżką. Otrzymany gęsty sok podgrzać do temperatury 85-90°C, szybko przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi i szczelnie zamknąć. Słoiki wstawić do rondla o szerokim dnie, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików i podgrzewać. Kiedy woda zacznie lekko falować zmniejszyć gaz. Sok pomidorowy w słoikach półlitrowych pasteryzować jeszcze przez 25 minut, w litrowych przez 35 minut. Słoiki wyjąć z wody, postawić do góry dnem do ostudzenia.

Przecierany sok pomidorowy bez soli i bez cukru, z przecierem z czerwonej papryki  – sok pomidorowy gotowany i pasteryzowany na zimę
Składniki:
3,5 kg pomidorów
0.7 kg – 1 kg czerwonej papryki
Zmielone pomidory doprowadzić prawie do wrzenia, przetrzeć przez sito. W osobnym garnku przez kwadrans gotować zmieloną lub drobno pokrojoną słodką paprykę (można dodać trochę wody, aby nie przypalić). Najsmaczniejsza jest papryka czerwona, zielona gorzknieje w przetworach. Paprykę przetrzeć przez sito. Paprykę dodać do pomidorów, podgrzewać powoli. Gotować przez 5 minut mieszając i zbierając pianę. Gotujący się sok przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi i szczelnie zamknąć. Wstawić do rondla o szerokim dnie, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików, podgrzewać, aż woda zacznie lekko falować. Zmniejszyć gaz. Sok pomidorowy w słoikach litrowych pasteryzować przez pół godziny, w słoikach półlitrowych przez 20 minut.
Sok pomidorowy z przecierem z czerwonej papryki zawiera dużo witaminy C.

Artykuły powiązane:
Sos pomidorowy bez octu na zimę.
Sos pomidorowo-paprykowy bez octu na zimę
Przecier pomidorowy bez octu i bez cukru na zimę

Spis przepisów na przetwory z pomidorami bez octu, bez soli, bez cukru oraz na zdrowe przetwory z owoców i innych warzyw można znaleźć na stronie Przetwory.

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *