Sok z winogron na zimę i terapeutyczna nalewka

Zdrowe domowe przetwory z winogron bez cukru

Przepisy na dietetyczne przetwory z winogron bez cukru do słoików na zimę: sok z winogron bez cukru bez gotowania; pasteryzowany sok z winogron bez cukru i bez gotowania; pasteryzowany sok z winogron bez cukru na zimno; sok z winogron bez cukru, gotowany; wzmacniająca nalewka z winogron bez cukru; terapeutyczna nalewka z pestek winogron czerwonych bez cukru na bezsenność i oczyszczenie naczyń krwionośnych… 
Winogrona zawierają dużo cukrów, głównie glukozy i fruktozy, niezbędnych dla prawidłowej pracy wątroby, mięśni i innych narządów. Sok z winogron (podobnie jak sok z porzeczek i z głogu) wzmacnia mięsień sercowy osłabiony chorobą zakaźną, produktami przemiany materii, zatrutym powietrzem, nikotyną. Dostarcza sporo potasu i działa wzmacniająco, pobudzająco przy niskim ciśnieniu tętniczym. Sok z białych winogron uważany jest za najsmaczniejszy, jednak sok z ciemnych winogron jest zdrowszy. Sok z winogron zebranych po przymrozkach zawiera najwięcej cukrów. 

Jak zrobić sok z winogron na zimę?
Do przygotowania soku na zimę wybrać winogrona ogrodowe. Dokładnie wypłukać w stojącej wodzie, usunąć owady, liście i inne zanieczyszczenia. Wymyć, osuszyć na sicie. Teraz można owoce zdjąć z szypułek usuwając uszkodzone, zgniłe i niedojrzałe. Sok na zimę najlepiej wlewać do słoików, ponieważ łatwiej je dokładnie wymyć. Wymyte słoiki gotować w wodzie przez przynajmniej kwadrans. Nieuszkodzone i pasujące pokrywki wymyć, wrzucić do gotującej się wody na minutę.
Sok najlepiej wycisnąć w wyciskarce lub ręcznie.
Dobra rada: aby uzyskać litr soku potrzeba około 1,7 kg winogron czerwonych odmian.

Przepisy na sok z winogron bez cukru do słoików na zimę

Sok z winogron bez cukru i bez gotowania
Składniki:
winogrona czerwonych odmian
Przygotowane winogrona wsypać do emaliowanego garnka, rozgnieść drewnianą pałką. Miazgę podgrzać do temperatury około 60°C. Garnek zdjąć z ognia, zawartość ostudzić. Zawartość wylać na sito wyłożone wygotowaną pieluchą aby odsączyć sok, resztę wycisnąć ręcznie przez pieluchę. Otrzymany sok należy odstawić na kilka godzin w zimnym miejscu, następnie ostrożnie zlać znad osadu, najlepiej przez sito wyłożone watą.
Klarowny sok ogrzewa się w ciągu kwadransa do temperatury 90-95°C stale mieszając drewnianą łyżką. Gorący natychmiast wlać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki postawić do góry dnem, owinąć kocykiem, ostudzić. Sok z winogron bez cukru i bez gotowania można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu najwyżej przez 3 miesiące.

Sok z winogron bez cukru i bez gotowania, sok pasteryzowany na zimę
Składniki:
winogrona czerwonych odmian
Dłużej przechowa się sok z winogron bez cukru dokładnie przefiltrowany i pasteryzowany. Świeżo wyciśnięty i odstały sok z winogron filtruje się przez sito wyłożone wielokrotnie złożoną gazą, podgrzewa w emaliowanym garnku przez kwadrans doprowadzając do temperatury 90-95°C stale mieszając drewnianą łyżką. Gorący szybko przelewa się do słoików, wyciera ich brzegi i szczelnie zamyka suchymi pokrywkami. Słoiki od razu wstawia się do garnka, wlewa do niego ciepłą wodę do wysokości ¾ słoików i podgrzewa. Kiedy woda zacznie lekko falować zmniejsza się gaz do minimum i w gorącej wodzie pasteryzuje się słoiki półlitrowe przez kwadrans, litrowe przez 20-25 minut. Słoiki z pasteryzowanym sokiem z winogron bez cukru przechowuje się w ciemnym miejscu.

Sok z winogron bez cukru na zimno, sok pasteryzowany
Czyste owoce wsypać do emaliowanego garnka, rozgnieść drewnianą pałką, przykryć i odstawić do następnego dnia w zimnym miejscu. Z miazgi wycisnąć sok ręcznie przez wygotowaną pieluchę bawełnianą, uzyskany sok przefiltrować przez sito wyłożone wielokrotnie złożoną gazą. Sok przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki wstawić do garnka, wlać zimną wodę do wysokości ¾ słoików i podgrzewać. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz do minimum i pasteryzować sok w słoikach półlitrowych jeszcze przez 15 minut, w litrowych przez 20-25 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć, postawić do góry dnem i całkowicie ostudzić. Pasteryzowany sok z winogron bez cukru przygotowany na zimno trzeba przechowywać wyłącznie w zimnym i ciemnym miejscu.

Sok z winogron bez cukru gotowany na zimę
Przygotowane owoce wsypać do emaliowanego garnka, rozgnieść drewnianą pałką. Całość przelać do dużych słojów, słoje przykryć gazą i odstawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu (25-28°C), ale nie w pełnym słońcu, aby oddzielił się sok. Powstały sok przelać przez sito wyłożone wygotowaną pieluchą bawełnianą do emaliowanego garnka. Miazgę można przełożyć na pieluchę, ręcznie wycisnąć sok do innego naczynia. Sok z miazgi bardzo dokładnie przefiltrować, ale bez wyciskania i przecierania. Oba soki wlać do emaliowanego garnka, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gaz zmniejszyć, sok gotować przez kwadrans. Wrzący przelać do słoików, wytrzeć ich brzegi, szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Odwrócić do góry dnem, otulić kocykiem i ostudzić. Gotowany sok z winogron bez cukru przechowywać w ciemnym miejscu.

Przepisy na nalewkę z winogron bez cukru i na nalewkę z pestek winogron


Nalewka z winogron bez cukru

Składniki:
litr ciemnych winogron
litr wódki żytniej 45%-50%
Zdrowe, wymyte i osuszone owoce wsypać do słoja (nie rozgniatać), zalać wódką lub spirytusem rozcieńczonym wodą do wartości 45%-50%. Słoik szczelnie zamknąć, wstawić do ciemnej szafki. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Po 3 miesiącach nalewkę z winogron przelać do butelki i serwować. Nalewka z winogron bez cukru jest esencjonalna i słodka.
Dobra rada: nalewka z winogron lekko przemarzniętych jest jeszcze słodsza.

Lecznicza nalewka z pestek winogron bez cukru na bezsenność
Składniki:
20 dag pestek winogron czerwonych odmian
300 ml wódki żytniej 45%-50%
Wybrać owoce jednej odmiany, w pełni dojrzałe, zdrowe, bez śladów uszkodzeń. Z pestek dokładnie usunąć resztki miąższu, wypłukać je, osuszyć na sicie lub ręczniku. Pestki wsypać do słoika, zalać wódką dobrej jakości (można wykorzystać spirytus rozcieńczony wodą do mocy 45%-50%), szczelnie zamknąć i wstawić do ciemnej szafki. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po 3-6 miesiącach nalewkę przecedzić, przelać do butelki, szczelnie zakręcić. Nalewkę na pestkach winogron pić każdego dnia kilka razy po 1-2 krople z wodą. Po 5 dniach kuracje przerywa się na 5 dni. Po przerwie kurację można wznowić.
Nalewka ze świeżych pestek winogron czerwonych odmian jest lekko cierpka, ma lekką goryczkę, ale poprawia sen, oczyszcza naczynia krwionośne.

Artykuły powiązane:
 „Wartości odżywcze i właściwości lecznicze soku z winogron”. 
„Winogrona. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze”.

Zbiór przepisów na zdrowe domowe przetwory znajduje się na stronie Przepisy. 

Podobne wpisy

14 komentarzy

  1. Zrobiłem nalewkę bez cukru na wódce w ubiegłym roku, przyznam że szczególnie paniom smakowała taka delikatna. W tym roku zrobiłem dwie wersje, w mojej jest trochę spirytusu

  2. Robię nalewkę z winogron i wiśni, ale wyłącznie na spirytusie i dodaję zmielony imbir. Zimą wypijam 50 g i idę spać. Rano jestem jak nowy model.

    1. Winogrona bez szypułek wsypuje się do sokownika kiedy w dolnym naczyniu woda już wrze, sok zlewa się po 50 minutach. W czasie parowania nie powinno się dokładać świeżych winogron. Sok do długiego przechowywania pasteryzuje się około 10-15 minut.

    1. Tak, połączone soki warto przyprawić cynamonem. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu 7-10 minut. Wrzący sok przelać do słoików, od razu szczelnie zamknąć.

  3. Zawsze piłem świeży, nawet lekko sfermentowany sok z winogron. Jeśli w przyszłym roku będzie ich też tak dużo to spróbuję zrobić sok bez cukru na zimę.

  4. Czy są również przepisy na przetwory bez soli.
    I przepisy dla diabetyków mnie bardzo interesują szukam i nie mogę sobie poradzić

    1. Po lewej stronie na górze strony jest okienko wyszukiwarki, wystarczy wpisać cukrzyk, diabetyk, cukrzyca, a pojawią wybrane artykuły. Na stronach ze spisem potraw można szukać zdrowych potraw za pomocą wewnętrznej wyszukiwarki programu z którego Pani korzysta z internetu (wpisać hasło bez soli czy bez cukru albo bez octu). Sól w wielu potrawach zastępuję ziołami i przyprawami, np, koperkiem, natką pietruszki.

Skomentuj suede Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *