Pasta i sos z awokado


Rady jak jeść awokado

 

Łatwe przepisy kulinarne z awokado: sos z awokado, twarogu i jogurtu, pasta z awokado, twarogu i pomarańczy na słodko-ostro, pasta z awokado, pomidorów i szczypioru, pasta z awokado, mięsa mielonego i przecieru pomidorowego. 
Owoc można cienko obrać ze skórki, a miąższ awokado pokroić lub rozgnieść. Aby nie tracić znajdujących się pod skórką witamin, owoc przekroić wzdłuż, przekręcić połówki w przeciwne strony, pestkę wyjąć łyżką a kremowy miąższ awokado wyskrobać łyżeczką. Kroi się go w cienkie plasterki lub rozgniata widelcem, przyprawia solą, pieprzem i łączy w pozostałymi składnikami potrawy. Po przekrojeniu miąższ awokado w kontakcie z powietrzem szybko przebarwia się na brązowy kolor, co ma wpływ na smak awokado. Można temu zapobiec skrapiając go sokiem z cytryny lub limonki.

Miąższ awokado spożywa się najczęściej na surowo, bez dodatków lub tylko z solą i sokiem cytryny, albo na ostro z pieprzem, kolendrą, cebulą, czosnkiem, imbirem lub ostrymi odmianami papryki. Jest stosowany w kuchni do zimnych dań jako zamiennik mięsa i jaj, do sosów jogurtem, do farszów do naleśników. Smaczna jest także sałatka z awokado z pomidorem lub ogórkiem z kurczakiem lub chudą rybą czy ostra pasta z awokado do kanapek. Popularne są słodzone napoje mleczne z awokado, z których przyrządza się także lody.

Miąższ wielu odmian awokado po ogrzaniu staje się gorzki. Podobnie niesmaczna jest gotowana potrwa, do której było dodane awokado.

Przepisy kulinarne na sos i pasty z awokado

Sos z awokado, twarogu i jogurtu

Składniki (5 porcji)
awokado
kawałek słodkiej czerwonej papryki
15 dag chudego jogurtu naturalnego
duży ząbek czosnku
5 łodyżek natki pietruszki lub kolendry
sól i czarny pieprz świeżo mielony do smaku
2 łyżki soku cytryny
Awokado przekroić, wyjąć łyżką pestkę. Kremowy miąższ awokado wyskrobać łyżeczką, przełożyć do salaterki i rozgnieść widelcem. Zdjąć skórkę z czosnku, ząbek zmiażdżyć nożem i drobno posiekać. Natkę wypłukać w bardzo ciepłej wodzie (50°C), aby wzmocnić jej aromat, osuszyć i posiekać. Połączyć składniki w salaterce, dodać przyprawy, wymieszać.
Sos z awokado i jogurtu pasuje do sałatki z pomidorów, piersi kurczaka lub ryby.

Pasta z awokado, twarogu i pomarańczy na słodko-ostro

Składniki (5 porcji)
awokado
5 pełnych łyżek pokruszonego chudego twarogu
duża słodka pomarańcza z pępkiem
czerwona cebula
sól, ostra papryczka chilli w proszku do smaku
Awokado przekroić, wyjąć łyżką pestkę i miąższ. Miąższ awokado przełożyć do salaterki, dodać twaróg, chilli i rozgnieść widelcem. Zdjąć skórę z cebuli, pokroić drobno, posolić i wymieszać ze składnikami pasty. Cząstki pomarańczy pokroić na 2-3 części, dodać z sokiem do salaterki, delikatnie wymieszać. Pastę z awokado nałożyć na zapiekankę z pełnoziarnistego pieczywa. Pasta pasuje też do drobiu i smażonej ryby.
Dobra rada: zamiast chilli dodać tarty imbir lub chrzan.

Pasta z awokado, pomidorów i szczypioru

Składniki (5 porcji)
awokado
3-4 pomidory
młoda cebula ze szczypiorem
2 łyżki soku z cytryny
sól, czarny pieprz mielony
Awokado przekroić, wyjąć łyżką pestkę i miąższ. Miąższ awokado przełożyć do salaterki, dodać sok z cytryny, rozgnieść widelcem. Pomidory, cebule i świeży szczypior wymyć. Cebulę obrać, posiekać drobno razem ze szczypiorem, posypać solą i pieprzem. Odrzucić zielone i zdrewniałe części pomidorów, pomidory pokroić w kostkę. Składniki pasty wymieszać i ewentualnie doprawić.
Pasta z awokado i pomidorów pasuje do kanapki z wędliną.
Dobra rada: pomidory podsmażyć przez 3 minuty na gorącej patelni z odrobiną oleju. Likopen zawarty w pomidorach jest lepiej przyswajany po podgrzaniu ich, a jeszcze lepiej w towarzystwie awokado.

Pasta z awokado, mięsa mielonego i przecieru pomidorowego

Składniki (4 porcje)
8 łyżek smażonego mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
awokado
czerwona cebula
ew. łyżka oleju słonecznikowego
sól, czarny pieprz mielony
świeża bazylia do smaku
Awokado przekroić, wyjąć łyżką pestkę i miąższ. Miąższ awokado przełożyć do salaterki, rozgnieść widelcem. Dodać przecier, olej i dokładnie wymieszać. Cebulę posiekać drobno, oprószyć solą i pieprzem. Bazylię opłukać w ciepłej wodzie i posiekać. Składniki pasty wymieszać.
Pastę z awokado, mięsa i przecieru można wykorzystać do kanapek lub jako farsz do naleśników z pełnoziarnistej mąki pszennej lub mąki gryczanej.

O wartościach odżywczych i właściwościach leczniczych miąższu i pestki awokado można przeczytać w artykule Wartości awokado czyli smaczliwki.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *