Surówka z czerwonej kapusty cz. 1

Świeża czerwona kapusta bez octu dla zdrowia i urody


Przepisy na surówkę z czerwonej kapusty bez octu i bez cukru: surówka z kapusty czerwonej ze szpinakiem; surówka z czerwonej kapusty z marchewką i pomarańczą; surówka z kapusty czerwonej z marchewką, z ogórkiem i z cebulą dymką; surówka z kapusty czerwonej i z buraków; surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, z selerem…

Jeśli ktoś zada pytanie, jakie potrawy z czerwonej kapusty są popularne, najczęściej wymieniana jest gotowana czerwona kapusta (modra kapusta) zakwaszana octem, marynowana sałatka pasteryzowana na zimę, czerwona kapusta duszona w winie z owocami na święta… Jednak najwięcej korzyści przynosi spożywanie surówek ze świeżej i kiszonej czerwonej kapusty, ponieważ podczas obróbki cieplnej jej wartościowe składniki są niszczone.
Spożywanie surówek z czerwonej kapusty bez octu pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, nagromadzonych w nim toksyn po chorobie i na skutek zanieczyszczenia środowiska, zmniejsza skutki biernego palenia. Poza tym wzmacnia się system nerwowy, odpornościowy i poprawia się kondycja skóry.

Do przygotowania surówki wybiera się małą główkę kapusty, odrzuca wierzchnie liście, główkę kroi się na pół, następnie w ćwiartki. Ponieważ czerwona kapusta jest twarda i mało soczysta, wycina się i odrzuca grube części (także nerwy), a liście kroi się na bardzo cienkie i krótkie paski (można rozdrobnić je w blenderze). Do surówki nie dodaje się wyciętego głąba.

Kapustę warto przygotować wcześniej, poszatkowaną i posoloną wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby zmiękła. Porcja czerwonej kapusty do surówki to szklanka drobno posiekanej kapusty.

Przepisy na niskokaloryczną surówkę z czerwonej kapusty bez octu


Surówka z kapusty czerwonej ze szpinakiem bez octu

Składniki
ćwierć główki czerwonej kapusty
pęczek rzodkiewki
natka pietruszki
duża garść świeżego młodego szpinaku
olej, sól i pieprz do smaku
Cienko pokroić liście kapusty. Wymyć rzodkiewkę, pokroić. W naczyniu wymieszać z poszatkowaną kapustą, przyprawić olejem, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki. Natkę i liście szpinaku wypłukać pod bieżącą wodą. Strzepnąć wodę z liści, osuszyć na sicie. Natkę pociąć, większe liście szpinaku można porwać. Dodać do schłodzonej czerwonej kapusty z rzodkiewką, wymieszać.

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i pomarańczą bez octu
Składniki
ćwierć główki czerwonej kapusty
mała marchew
2 średnie pomarańcze*
natka pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki orzechów laskowych
Kapustę drobno posiekać. Marchew dokładnie wymyć, wyszorować, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrać pomarańcze, podzielić na plastry, zdjąć błonki i odrzucić pestki. Wypłukać natkę pod bieżącą ciepłą wodą, dobrze strzepnąć i pokroić. Drobno posiekaną czerwoną kapustę wymieszać z marchewką, filetami z pomarańczy, posiekaną natką. Przyprawić sokiem z cytryny, przełożyć do salaterki. Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni, posiekać i posypać nimi surówkę z czerwonej kapusty z marchewką i pomarańczami.
* Do pomarańczy można dodać delikatne mandarynki lub trochę gorzkawego grejpfruta.

Surówka z kapusty czerwonej z marchewką, z ogórkiem i z cebulą dymką bez octu
Składniki
ćwierć główki czerwonej kapusty
ogórek szklarniowy*
marchew średniej wielkości
cebula dymka
natka pietruszki
3 łyżki nasion dyni
sól, pieprz do smaku
olej roślinny
Kapustę drobno poszatkować. Marchew dokładnie wymyć, wyszorować, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce. Obrać ogórek, pokroić w półplasterki. Wypłukać dymkę i natkę, strzepnąć wodę. Drobno posiekać. Składniki wymieszać, przyprawić. Nasiona dyni podprażyć na złoty kolor na suchej teflonowej patelni, posypać nimi surówkę w salaterce. Surówka z kapusty czerwonej z marchewką, z ogórkiem i z cebulą dymką dostarcza dużo niezbędnych soli mineralnych i błonnika, „czyści” organizm z nagromadzonych w nim substancji toksycznych.
*Można zamienić na 2-3 ogórki gruntowe.

Surówka z kapusty czerwonej i z buraków bez octu
Składniki
3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
20 dag buraków
świeży koperek
3 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
10 orzechów włoskich
Kapustę cienko posiekać, w przykrytym naczyniu wstawić do lodówki. Buraki wymyć, obrać, odciąć końce, wypłukać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie paski, usmażyć na oleju. Ostudzone buraki wymieszać z kapustą. Surówkę z czerwonej kapusty i z buraków przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi orzechami.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i z selerem bez octu
Składniki
3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
słodkie jabłko
kawałek selera korzeniowego
kilka listków selera korzeniowego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju roślinnego
sól i zmielony pieprz do smaku
10 posiekanych orzechów włoskich
Jabłko wymyć, cienko zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Seler wymyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poszatkowaną kapustę, jabłko i seler wsypać do miski. Natkę selera wymyć w gorącej wodzie, strzepnąć ją, liście poszatkować, posypać nią pokrojone składniki. Wymieszać olej, sok z cytryny, sól i pieprz, wlać do miski, wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć miskę, wstawić do lodówki.
Przed podaniem surówkę z kapusty czerwonej z jabłkami posypać posiekanymi orzechami.

Rady jak kisić czerwoną kapustę zebrane są w artykule Kiszenie kapusty cz. 3.
Spis przepisów na zdrowe surówki znajduje się na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *