Przygotowujemy świeże soki z warzyw

Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok

 

Rady jak przygotować w domu świeże soki warzywne
Soki_z_warzywDo sporządzania napojów powinno się wybierać świeże, jędrne warzywa i w całości zdrowe.
Nie powinno się wykorzystywać młodych warzyw, szczególnie wiosennych, gdyż zawierają duże ilości szkodliwych azotanów. Soki z warzyw zielonych i liści, zawierające dużo chlorofilu, powinno się dodawać do mieszanki soków w minimalnych dawkach, jak syrop leczniczy. Warzywa wiosenne i z początku lata częściej wywołują reakcje alergiczne niż dojrzewające później. Trzeba je dokładnie wymyć pod bieżącą ciepłą wodą.
Warzywa liściowe wymagają wielokrotnego płukania pojedynczych liści. Warzywa korzeniowe są zabrudzone ziemią, dlatego należy je najpierw wymyć, dodatkowo wyczyścić szczotką pod bieżącą wodą, wypłukać i po obraniu jeszcze raz opłukać wodą. 

Do sporządzania soków powinno się wykorzystywać świeżo zebrane warzywa z własnej uprawy lub od zaprzyjaźnionego działkowca, uprawiane bez sztucznych nawozów czy nadmiaru obornika. Jeśli nie mamy pewności do sposobu uprawy, warzywa trzeba koniecznie grubo obrać ze skórki. Nie trzeba martwić się utratą witamin, ponieważ najwięcej cennych substancji warzywa dojrzewające w ziemi (np. marchew czy pietruszka) gromadzą w swoim rdzeniu.

Miejsca w których gromadzą się toksyczne związki trzeba odciąć i wyrzucić – zewnętrzne liście sałat i warzyw kapustnych, nerwy liści i głąb, oba końce warzyw, skórka.

  1. Sok z większości warzyw można uzyskać ścierając je na tarce o najdrobniejszych oczkach, a z otrzymanej masy wycisnąć sok przez gazę. Masę można zalać wodą, wymieszać i przecedzić przez sito.
  2. Sok z warzyw można wycisnąć używając sokowirówki, jednak powinno się ją opróżniać z resztek po wykorzystaniu 50 dag świeżych warzyw.
  3. Soki warzywne należy spożywać zaraz po przygotowaniu, a ich nadmiar można przechować przez 24 godziny w lodówce w czystej i szczelnie zamkniętej butelce.
  4. Jedna porcja soku z warzyw pitego w celach odżywczych to ok. ½ szklanki.
  5. Soki warzywne powinny być zawsze rozcieńczone wodą, najlepiej w stosunku 1:1.
  6. Dodanie kilku kropel oleju przed spożyciem pomoże w lepszym wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
  7. Schłodzone napoje można serwować jako deser.
  8. Odżywcze substancje zawarte w sokach są szybciej i lepiej wchłaniane przez organizm niż substancje zawarte w całych warzywach czy surówkach. Jednak w niektórych chorobach i dolegliwościach niewskazane jest spożywanie świeżych soków warzywnych.

    Regularne picie soków warzywnych zawsze należy skonsultować z lekarzem!
     

 

Artykuły powiązane:
Jak pić soki owocowe i warzywne? 
Przygotowujemy świeże soki z warzyw
Niesłodzone soki warzywne i owocowe usuną zaparcie. 
Przepisy na niskokaloryczne soki warzywne cz. 1. 
Przepisy na niskokaloryczne soki warzywne cz. 2. 
Przepisy na niskokaloryczne soki warzywne cz. 3.   
Przepisy na witaminizujące napoje z sokiem z liści i jabłka kalarepy
Niskokaloryczne soki warzywne z cytryną, jabłkiem i ziołami.

Przepisy na napoje warzywne, owocowe na stronie Napoje.  


Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *