Aronia. Wartości odżywcze i lecznicze właściwości soku z aronii

Aronia


Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne owoców aronii. Właściwości terapeutyczne soku z aronii. Przepisy na sok z aronii bez sokowirówki
Owoce aronii wcześnie przybierają ciemny kolor, jednak powinno się je zbierać po dojrzeniu, dopiero we wrześniu, a w zimniejszych rejonach kraju nawet w październiku. Najwięcej substancji biologicznie czynnych mają jagody w pełni dojrzałe, zebrane kiedy liście mają już pomarańczowo-czerwony kolor, nawet po pierwszych przymrozkach. Można je przechowywać na gałązkach w zimnym, ciemnym i przewiewnym pomieszczeniu, zamrozić lub przygotować z nich nalewkę lub przetwory. Suszone owoce aronii zachowują swoje lecznicze właściwości przez 2 lata, jednak suszone w temperaturze wyższej niż 40°C tracą znaczną część odżywczych i leczniczych wartości.

 

Owoce aronii zawierają duże ilości witaminy C, D, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, prowitaminę witaminy A, kwas nikotynowy (wit. PP), a także wyjątkowo duże ilości odpowiedzialnej za wzmocnienie naczyń krwionośnych witaminy P. Poza tym żelazo, miedź, mangan, bor, selen, jod, fluorek potasu, molibdenu. Zawarte w owocach aronii pektyny, kumaryny, garbniki, kwasy organiczne (m.in kwas cytrynowy i jabłkowy) powodują, że aronia ma korzystne działanie bakteriobójcze i wspomagające metabolizm organizmu.
Flawonoidy zawarte w owocach aronii wzmacniają ściany naczyń krwionośnych (zapobiegając krwotokom wewnętrznym), zwiększają ich elastyczność, dlatego aronię poleca się w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Poza tym substancje w nich zawarte obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, przyczyniają się do normalizacji tętniczego ciśnienia krwi.
Spożywanie aronii przyczynia się do poprawy pracy przewodu pokarmowego, łagodzenia jego skurczów, wspiera pracę nerek, wątroby i odprowadzanie żółci. Substancje zawarte w owocach aronii przyczyniają się do stabilizacji pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego, są pomocne w leczeniu nadczynności tarczycy. Aronia zawiera znacznie więcej jodu niż inne owoce jagodowe.
Aronia w diecie ma wpływ na zwiększenie odporności organizmu przed chorobami zakaźnymi, a także na polepszenie ogólnego stanu zdrowia. Znajdujące się w owocach aronii substancje pomagają nawet w zapobieganiu chorobom nowotworowym oraz w zwalczaniu komórek rakowych.

Zaleca się spożywanie owoców aronii kobietom w ciąży, które trapią poranne mdłości i zgaga, aby zwiększyć przepływ żółci, zmniejszyć kruchość naczyń krwionośnych, zapobiec anemii. Napary czy sok z aronii spożywane w umiarkowanych ilościach w czasie karmienia piersią przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego dziecka i normalizacji pracy układu pokarmowego.

Z powodu dużej zawartości pektyn jagody aronii są cenne nie tylko jako składnik domowych przetworów, lecz także powinny być spożywane dla zdrowia. Ponieważ pektyna aktywnie wchłania w jelitach metale ciężkie, radionuklidy, łagodzi zatrucia oraz uszkodzenia popromienne, przyczyniając się do szybkiego usunięcia z organizmu szkodliwych substancji.

Przepisy na świeży sok z aronii. Właściwości lecznicze i prozdrowotne soku

Ponieważ sok z aronii zawiera (podobnie jak sok jarzębiny) alkohol cukrowy sorbitol, który nie podnosi poziomu glukoza we krwi, picie niesłodzonego soku jest wskazane dla diabetyków. Uważa się nawet, że regularne spożywanie soku z aronii rozcieńczonej wodą obniża poziom cukru we krwi. Poza tym dostarcza on sporą dawkę luteiny, hamującej procesy retinopatii cukrzycowej, degeneracji plamki żółtej w oku i zapobiegającej powstawaniu katarakty. Lekko podgrzany świeży sok z aronii powinny pić osoby starsze i długo pracujące przy komputerze.
Picie soku z aronii jest wskazane w leczeniu niedokrwistości jakiejkolwiek natury, awitaminozy, zatrucia organizmu metalami ciężkimi i związkami promieniotwórczymi, w nadciśnieniu 1. i 2. stopnia, hemoroidach.

Sok z aronii można stosować również zewnętrznie, ponieważ stymuluje regenerację skóry. Ma działanie kojące w zmianach skórnych, w tym alergicznych chorobach skóry, atopowym zapaleniu skóry, można go stosować na oparzenia i rany.

Świeży sok z aronii łatwo przygotować w domu. Warto stosować go dla wzmocnienia organizmu czy na poprawę apetytu pijąc 3-4 razy dziennie przed posiłkiem. Można go posłodzić cukrem lub miodem.

Przepis na świeży sok z aronii (1)

Świeże owoce aronii wymyć, osuszyć na sitku. Wsypać do garnuszka, wlać niedużą ilość wody (na szklankę owoców dać pół szklanki wody). Przykryć i lekko podgrzać na małym ogniu (nie doprowadzić do wrzenia!). Ostudzić, jagody aronii zgnieść drewnianym tłuczkiem, płyn przecedzić przez sitko. Wycisnąć w rękach resztę soku z owoców, przecedzić. Połączyć płyny. Sok przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przepis na świeży sok z aronii dla dzieci (2)

Dla starszych dzieci przygotowuje się świeży sok z aronii w innych proporcjach.
Świeże zdrowe owoce aronii wymyć, osuszyć na sitku. Pół szklanki jagód aronii zalać szklanką wrzącej wody, przykryć. Po kilku godzinach przecedzić. Otrzymany sok podawać dziecku przed posiłkami w dwóch równych dawkach.
Dobra rada: soku, preparatów ani przetworów z aronii nie powinno się podawać małym dzieciom.

Przepis na świeży sok z aronii (3)

Jagody aronii zmielić, wycisnąć sok. Wytłoki przełożyć do emaliowanego garnka, zalać ciepłą przegotowaną wodą (na 1 kg wytłoków wystarczy szklanka wody) i odstawić na 2 godziny. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką. Odlać wodę z sokiem, a wytłoki przełożyć na sito z gazą. Wycisnąć z nich sok ręką. Połączyć płyny, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Artykuły powiązane:
Zdrowotne i lecznicze zastosowanie aronii. Przepisy.
Domowe przetwory z aronii.
Nalewka z aronii. Przepisy. 

Rady jak mrozić aronię i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości i wygląd można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *