Witaminizujące i wzmacniające syropy z mniszka, pierwiosnka, świerka i bzu


Kwiat_mniszka_lekarskiego
Przepisy na:
– domowy syrop z płatków mniszka lekarskiego,
– domowy syrop 
z płatków mniszka lekarskiego z płatkami pierwiosnka lekarskiego,
– domowy syrop z młodych pędów świerka pospolitego z cytryną i pomarańczą,
– domowy ziołowy syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego,
– domowy syrop z kwiatów bzu lilaka.

Wiosną, kiedy skończyły się już zapasy miodu, warto pokusić się o sporządzenie w domu jego namiastki z kwiatów mniszka lekarskiego, do którego można dodać kwiaty pierwiosnka lekarskiego. Pierwiosnek lekarski jest rośliną chronioną, dlatego można wykorzystać kwiaty zbierane na działce. Mniszek i pierwiosnek mają działanie oczyszczające i wzmacniające odporność organizmu. Kwiaty trzeba zbierać z dala od drogi, na nie nawożonej łące lub leśnej polanie. Wkładać luźno do kosza z wikliny, nigdy do plastikowej torby. Nie ugniatać. Wybierać zdrowe kwiaty bez robaków i pleśni. W domu rozłożyć na białym papierze lub w białej suchej wannie, aby wyszły z nich drobne robaczki. Kwiatów nie powinno się płukać wodą! Oderwać tylko żółte płatki – zielone części kwiatu są gorzkie.

Domowy syrop z płatków kwiatów mniszka lekarskiego i pierwiosnka lekarskiego, witaminizujący i wzmacniający
Pierwiosnek_lekarski

Składniki
40 kwiatów mniszka (tylko żółte płatki)
30 kwiatów pierwiosnka lekarskiego (tylko żółte płatki)
pół litra wrzącej wody
max. 2/3 szklanki cukru

Płatki kwiatów wrzucić do wrzątku, gotować na małym gazie przez 3 minuty. Po schłodzeniu przełożyć do szklanego słoika, zamknąć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Płyn przecedzić przez gęste sitko, przelać do rondelka, wsypać cukier i gotować mieszając. Kiedy cukier rozpuści się dodać sok z 2 cytryn i gotować nie dłużej niż 5 minut. Wrzący syrop wlewać do małych wygotowanych słoiczków, do każdego wrzucić kilka świeżych płatków kwiatów. Dokładnie wytrzeć brzegi słoiczków i szczelnie zakręcić wygotowanymi i suchymi pokrywkami. Słoiki ustawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Syrop wykorzystać do słodzenia napojów lub deserów, zapobiega przeziębieniom.

Domowy syrop z płatków kwiatów mniszka lekarskiego, witaminizujący i wzmacniający
Składniki
80 kwiatów mniszka lekarskiego (wykorzystać tylko żółte płatki)
2 duże cytryny
max. 2/3 szklanki cukru
pół litra wody z kranu
Płatki kwiatów wrzucić do wrzątku, gotować na małym gazie przez 3 minuty. Po schłodzeniu przełożyć do szklanego słoika, zamknąć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Płyn przecedzić przez gęste sitko, przelać do rondelka, wsypać cukier i gotować mieszając. Kiedy cukier rozpuści się dodać sok z 2 cytryn i gotować nie dłużej niż 5 minut. Wrzący syrop wlewać do małych wygotowanych słoiczków, do każdego wrzucić kilka świeżych płatków kwiatów. Dokładnie wytrzeć brzegi słoiczków i szczelnie zakręcić wygotowanymi i suchymi pokrywkami. Słoiki ustawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Syrop wykorzystać do słodzenia napojów lub deserów.
Rada: Dodając więcej cukru i dłużej gotując można przygotować „fałszywy miód” do smarowania pieczywa.

Domowy syrop z młodych pędów świerka z cytryną i pomarańczą, witaminizujący i deserowy
Składniki
1 l pędów świerka pospolitego (do 10 cm), zebranych na przełomie kwietnia i maja
cytryna
pomarańcza
3/4 l wody
1/2 kg cukru
ew. kilka gałązek melisy
W czystym słoju ułożyć pędy świerka, zasypać je cukrem i zalać wodą. Słój zamknąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni. Przynajmniej raz dziennie potrząsnąć słojem, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Płyn dokładnie przecedzić, podgrzać, dodać sok z cytryny i pomarańczy, ewentualnie melisę. Gotować przez 5 minut. Wyjąć zioła, Wrzący przelać do wygotowanych małych słoiczków. Zakręcić wygotowanymi i suchymi pokrywkami i postawić do góry dnem. Po ostudzeniu przechowywać w zimnym miejscu. Jeśli syrop jest przeznaczony do szybkiego spożycia, nie trzeba go gotować. Syrop można użyć do deserów, ciast, lodów, napojów mlecznych.

Kwiaty dzikiego bzu czarnego powinno się zbierać w godzinach przedpołudniowych, w suchy dzień na terenie położonym z dala od miasta, dróg i intensywnie uprawianych pól. Najwięcej pyłku mają niecałkowicie rozwinięte kwiaty. Baldachów nie powinno się płukać wodą, lecz ułożyć na krótki czas w białej wannie lub na stole na białym papierze kwiatami w dół, aby wyszły z nich drobne robaczki. Do sporządzenia syropu wykorzystać tylko kwiaty (mogą być z drobnymi gałązkami, na których są osadzone). Kwiaty można zerwać czesząc baldach czystym i wyparzonym grzebieniem. Syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego przynosi ulgę m.in.podczas przeziębienia, gorączki i kataru.

Domowy syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego, wzmacniający w przeziębieniu
Składniki
25 kwiatostanów bzu
litr wody z kranu
3/4 kg cukru
2 cytryny lub grejpfrut
 2 gałązki świeżej mięty (lub kilka listków tymianku, szałwii lub rozmarynu)
Zagotować wodę w garnku, wsypać cukier i gotować mieszając. Kiedy cukier się całkowicie rozpuści, dodać pokrojony miąższ cytryn i gotować na małym gazie przez 5 minut. Kwiaty bzu wrzucić do słoja, ewentualnie dodać zioło i zalać je wrzącym syropem wlewanym przez gęste sitko wyłożone gazą, aby wyłowić miąższ cytryny i zioło. Słoik przykryć płóciennym ręcznikiem i odstawić w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 dni. Po 3 dniach przecedzić przez gęste sito, przelać do wygotowanych słoiczków lub małych butelek i zakręcić wyparzonymi i suchymi pokrywkami lub zakrętkami. Syrop można przechowywać w chłodnym miejscu przez wiele miesięcy. Ma bardzo intensywny smak i aromat. Wykorzystywać w niewielkich ilościach do napojów i deserów łącząc z szampanem, wodą, sokiem jabłkowym, twarogiem, jogurtem.
Rada: Cytrynę można zastąpić 2 dag kwasku cytrynowego dodanego do gorącego syropu, ale to nie jest najzdrowsze rozwiązanie. Kwasku nie wolno gotować! Można zrezygnować z dodatku ziół, aby zachować czysty smak i aromat syropu.

Kwiatom bzu lilaka przypisuje się działanie przynoszące ulgę w przeziębieniu z kaszlem.

Domowy syrop z kwiatów bzu lilaka, wzmacniający i deserowy
Składniki
6 kwiatostanów bzu o kolorze lila
1 l wody
2/3 kg cukru
2 duże cytryny
Gałązki z kwiatami wyłamać w suchy i słoneczny dzień, w miejscu oddalonym od dróg i zanieczyszczonego powietrza. Zerwać same płatki, nie płukać ich. Cytryny wymyć, zdjąć skórkę. Zagotować wodę, wsypać cukier i mieszając gotować, aż powstanie syrop. Syrop przelać do słoika o szerokim otworze i lekko ostudzić. Do jeszcze gorącego syropu wsypać płatki i pokrojony miąższ cytryny. Płatki musza być całkowicie pokryte syropem (najlepiej obciążyć talerzykiem i szklanka z wodą). Po schłodzeniu wstawić do lodówki na 5 dni. Po tym czasie syrop przecedzić, zagotować tylko (dłużej gotowany traci aromat) i przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek z zakrętkami typu twist.
Syrop jest bardzo aromatyczny. Można go rozcieńczać wodą, szampanem, używać do nasączania tortów. Syrop warto dodać do naparu z lipy i pić podczas przeziębienia.

 

Artykuły powiązane:

Witaminizujące i wzmacniające syropy z jodły, świerku, sosny i pokrzywy.
Domowe sposoby na kaszel. Napoje i syropy dla dzieci.
Przepisy na domowy syrop i sok z malin.
Przepisy na syrop z cebuli na kaszel.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *