Witaminizujące i wzmacniające syropy z mniszka, pierwiosnka, świerka i bzu


Kwiat_mniszka_lekarskiego
Przepisy na:
– domowy syrop z mniszka lekarskiego,
– domowy syrop 
z mniszka lekarskiego z płatkami pierwiosnka lekarskiego,
– domowy syrop z pędów świerka pospolitego z cytryną i pomarańczą,
– ziołowy domowy syrop z dzikiego bzu czarnego,
– domowy syrop z bzu lilaka.
Wiosną, kiedy skończyły się już zapasy miodu, warto pokusić się o sporządzenie w domu jego namiastki z kwiatów mniszka lekarskiego, do którego można dodać kwiaty pierwiosnka lekarskiego. Pierwiosnek lekarski jest rośliną chronioną, dlatego można wykorzystać kwiaty zbierane na działce. Mniszek lekarski i pierwiosnek lekarski mają działanie oczyszczające i wzmacniające odporność organizmu. Kwiaty trzeba zbierać z dala od drogi, na nie nawożonej łące lub leśnej polanie. Wkładać luźno do kosza z wikliny, nigdy do plastikowej torby. Nie ugniatać. Wybierać zdrowe kwiaty bez robaków i pleśni. W domu rozłożyć na białym papierze lub w białej suchej wannie, aby wyszły z nich drobne robaczki. Kwiatów mniszka i pierwiosnka nie powinno się płukać wodą! Oderwać tylko żółte płatki – zielone części kwiatu są gorzkie.

Domowy syrop z mniszka lekarskiego i pierwiosnka lekarskiego, witaminizujący i wzmacniający
Pierwiosnek_lekarski
Składniki
40 kwiatów mniszka lekarskiego (tylko żółte płatki)
30 kwiatów pierwiosnka lekarskiego (tylko żółte płatki)
2 cytryny

pół litra wrzącej wody
max. 2/3 szklanki cukru
Płatki kwiatów pierwiosnka lekarskiego i kwiatów mniszka lekarskiego wrzucić do wrzątku, gotować na małym gazie przez 3 minuty. Po schłodzeniu przełożyć do szklanego słoika, zamknąć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Płyn przecedzić przez gęste sitko, przelać do rondelka, wsypać cukier i gotować mieszając. Kiedy cukier rozpuści się dodać sok z 2 cytryn i gotować nie dłużej niż 5 minut. Wrzący syrop z pierwiosnka i mniszka wlewać do małych wygotowanych słoiczków, do każdego wrzucić kilka świeżych płatków kwiatów. Dokładnie wytrzeć brzegi słoiczków i szczelnie zakręcić wygotowanymi i suchymi pokrywkami. Słoiki ustawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Syrop z mniszka lekarskiego i pierwiosnka lekarskiego wykorzystać do słodzenia napojów lub deserów, zapobiega przeziębieniom.

Domowy syrop z mniszka lekarskiego, witaminizujący i wzmacniający
Składniki
80 kwiatów mniszka lekarskiego (wykorzystać tylko żółte płatki)
2 duże cytryny
max. 2/3 szklanki cukru
pół litra wody z kranu
Płatki kwiatów mniszka lekarskiego wrzucić do wrzątku, gotować na małym gazie przez 3 minuty. Po schłodzeniu przełożyć do szklanego słoika, zamknąć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Płyn przecedzić przez gęste sitko, przelać do rondelka, wsypać cukier i gotować mieszając. Kiedy cukier rozpuści się dodać sok z 2 cytryn i gotować nie dłużej niż 5 minut. Wrzący syrop z mniszka lekarskiego wlewać do małych wygotowanych słoiczków, do każdego wrzucić kilka świeżych płatków kwiatów. Dokładnie wytrzeć brzegi słoiczków i szczelnie zakręcić wygotowanymi i suchymi pokrywkami. Słoiki ustawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Syrop z mniszka lekarskiego wykorzystać do słodzenia napojów lub deserów, dla wzmocnienia osłabionego organizmu na wiosnę.
Rada: Dodając więcej cukru i dłużej gotując można przygotować „fałszywy miód” do smarowania pieczywa.

Domowy syrop z pędów świerka z cytryną i pomarańczą, witaminizujący i deserowy
Składniki
1 l pędów świerka pospolitego (do 10 cm), zebranych na przełomie kwietnia i maja
cytryna
pomarańcza
3/4 l wody
1/2 kg cukru
ew. kilka gałązek melisy
W czystym słoju ułożyć pędy świerka, zasypać je cukrem i zalać wodą. Słój zamknąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni. Przynajmniej raz dziennie potrząsnąć słojem, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Płyn dokładnie przecedzić, podgrzać, dodać sok z cytryny i pomarańczy, ewentualnie melisę. Gotować przez 5 minut. Wyjąć pędy świerka i zioła. Wrzący syrop ze świerka przelać do wygotowanych małych słoiczków. Zakręcić wygotowanymi i suchymi pokrywkami i postawić do góry dnem. Po ostudzeniu syrop ze świerka przechowywać w zimnym miejscu. Jeśli syrop jest przeznaczony do szybkiego spożycia, nie trzeba go gotować. Syrop ze świerka można użyć do deserów, ciast, lodów…

Kwiaty dzikiego bzu czarnego, a właściwie całe baldachy, powinno się zbierać w godzinach przedpołudniowych, w suchy dzień na terenie położonym z dala od miasta, dróg i intensywnie uprawianych pól. Najwięcej pyłku mają niecałkowicie rozwinięte kwiaty. Baldachy czarnego bzu ułożyć na krótki czas w białej wannie lub na stole na białym papierze kwiatami w dół, aby wyszły z nich drobne robaczki. Kwiatów dzikiego bzu czarnego nie powinno się płukać wodą. Do sporządzenia syropu z czarnego bzu wykorzystać tylko kwiaty (mogą być z drobnymi gałązkami, na których są osadzone). Kwiaty można zerwać czesząc baldach czystym i wyparzonym grzebieniem. Syrop z kwiatów dzikiego bzu czarnego przynosi ulgę m.in.podczas przeziębienia, gorączki i kataru.

Domowy syrop z bzu czarnego, wzmacniający w przeziębieniu
Składniki
25 kwiatostanów dzikiego bzu czarnego
litr wody z kranu
3/4 kg cukru
2 cytryny lub grejpfrut
ew. 2 gałązki świeżej mięty (lub kilka listków tymianku, szałwii lub rozmarynu)
Zagotować wodę w garnku, wsypać cukier i gotować mieszając. Kiedy cukier się całkowicie rozpuści, dodać sok z cytryn, grejpfruta, można też dodać zioła i gotować na małym gazie przez 5 minut. Kwiaty bzu czarnego wrzucić do słoja, zalać je wrzącym syropem wlewanym przez gęste sitko wyłożone gazą, aby wyłowić miąższ cytryny i zioła. Słoik przykryć płóciennym ręcznikiem i odstawić w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 dni. Po 3 dniach przecedzić przez gęste sito, przelać do wygotowanych słoiczków lub małych butelek i zakręcić wyparzonymi i suchymi pokrywkami lub zakrętkami. Syrop z bzu czarnego można przechowywać w chłodnym miejscu przez wiele miesięcy. Ma bardzo intensywny smak i aromat. Syrop z bzu czarnego wykorzystuję także w niewielkich ilościach do słodkich napojów i deserów łącząc z sokiem jabłkowym, szampanem, twarogiem, jogurtem…
Rada: Cytrynę można zastąpić 2 dag kwasku cytrynowego dodanego do gorącego syropu, ale to nie jest najzdrowsze rozwiązanie. Kwasku nie wolno gotować! Można zrezygnować z dodatku ziół, aby zachować czysty smak i aromat syropu z bzu czarnego. W syropie bez dodatku ziół można lekko zredukować ilość cukru.

Kwiatom bzu lilaka przypisuje się działanie przynoszące ulgę w przeziębieniu z kaszlem. Syrop przygotowuje się wyłącznie z pełnych kwiatów w kolorze lila.

Domowy syrop z bzu lilaka, wzmacniający i deserowy
Składniki
6 kwiatostanów bzu w kolorze lila
1 l wody
2/3 kg cukru
2 duże cytryny
Gałązki z kwiatami wyłamać w suchy i słoneczny dzień, w miejscu oddalonym od dróg i zanieczyszczonego powietrza. Kwiatów bzu nie płukać. Do przygotowania syropu z bzu wykorzystać same płatki. Cytryny wymyć, zdjąć skórkę. Zagotować wodę, wsypać cukier i mieszając gotować, aż powstanie syrop. Syrop przelać do słoika o szerokim otworze i lekko ostudzić. Do jeszcze gorącego syropu wsypać płatki i pokrojony miąższ cytryny. Płatki muszą być całkowicie pokryte syropem (najlepiej obciążyć talerzykiem i szklanka z wodą). Po schłodzeniu wstawić do lodówki na 5 dni. Po tym czasie syrop z bzu lilaka przecedzić, zagotować tylko (dłużej gotowany traci aromat) i przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek z zakrętkami typu twist.
Syrop z bzu lilaka jest bardzo aromatyczny. Można go rozcieńczać wodą, szampanem, używać do nasączania tortów. Jest to syrop dla koneserów, ponieważ nie każdemu odpowiada jego gorzkawy posmak.
Dobra rada: syrop z bzu lilaka warto dodać do naparu z lipy i pić podczas przeziębienia.

Artykuły powiązane:

Witaminizujące i wzmacniające syropy z jodły, świerku, sosny i pokrzywy.
Domowe sposoby na kaszel. Napoje i syropy dla dzieci.
Przepisy na domowy syrop i sok z malin.
Przepisy na syrop z cebuli na kaszel.

Podobne wpisy

12 komentarzy

  1. Zrobiłam syrop z kwiatów czarnego bzu do buteleczek po sokach. Wspaniale pachnie ale jest bardzo słodki. Chciałabym w przyszłym roku dać mniej cukru ale nie wiem czy nie popsuję go.

    1. Można zredukować ilość cukru w tym przepisie. Czasem daję o połowę mniej cukru ale wtedy nie dodaję ziół. Słoik z kwiatami zamknięty pokrywką stoi 3 dni w lodówce. Napój rozlewam do małych butelek i mam go zawsze pod ręką – latem dla ochłody, jesienią na katar.

    1. Szkoda witaminy C, która ginie w ujemnych temperaturach. Nie słyszałam o takiej formie podawania syropu z pędów świerka czy sosny.

  2. Do tej pory smażyłam tylko miód z mniszka ale spróbowałam Waszego przepisu na syrop. Myślę że ma więcej witamin niż popularny miodek. W przyszłym roku dodam do niego trochę ziółek. Dziękuję za przepis, warto sięgać po stare metody.

  3. Zrobiłam syrop z bzu w dwóch wersjach 1.na słodko z kwaskiem cytrynowym do napojów 2.z wanilią do ciasta. Zapach nieziemski zwłaszcza z wanilią. jeszcze wysuszyłam w słońcu kwiatki bzu do ozdoby

  4. Robię syrop z sosny i świerka zawsze bez gotowania i daje więcej cukru. Na kaszel jak znalazł. Pozdrawiam 🙂

  5. Na działce rozsiały się pierwiosnki, a syrop z mniszka i pierwiosnka brzmi bardzo zachęcająco, wypróbuję.

Skomentuj Tosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *