Warzywa strączkowe z puszki. Przepisy na odżywcze sałatki z fasolkami i ciecierzycą


Szybka sałatka z warzywami strączkowymi, odżywcza i smaczna. Dziś przepisy z fasolką szparagową, białą fasolką i ciecierzycą (cieciorką) z puszki

Szybka sałatka z fasolki szparagowej, mięsa i jaja
Salatka_z_zielonej_szparagowejSkładniki (2-3 porcje)
20 dag fasolki szparagowej z puszki
10 dag wędzonej polędwicy z indyka lub kurczaka
2 jaja
pomidor
Sos
3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju
ząbek czosnku, dymka 
sól, pieprz do smaku
Fasolkę przełożyć na sitko, wypłukać w chłodnej wodzie. Jaja wymyć, ugotować na półmiękko, pokroić i oprószyć solą. Mięso pokroić w plastry. Pomidora wymyć i pokroić w kostkę. Pokrojone jaja, fasolkę, pomidora i mięso przełożyć do salaterki, wymieszać. Czosnek obrać, posiekać, dodać do soku z cytryny i oleju. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sosem zalać składniki w salaterce, wymieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 20 minut.

Szybka sałatka z białą fasolką
Salatka_z_bialej_fasolkiSkładniki (3 porcje)
25 dag białej fasolki z puszki
2 cebule dymki ze szczypiorem
pół strąka słodkiej czerwonej papryki
duży pomidor
3-5 plastrów żółtego sera (ementaler, gouda)
Sos
sok z połowy cytryny, 2 łyżki oleju
sól, cząber do smaku

Fasolkę przełożyć na sitko, przepłukać zimna wodą, zostawić na sitku . Warzywa wymyć. Cebulę pokroić razem ze szczypiorem i posolić. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do salaterki, dodać pokrojony w paski ser i wymieszać. Z soku z cytryny, oleju, cząbru i soli przygotować sos, polać nim sałatkę. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Cząber nadaje sałatce lekko pikantnego smaku.

Szybka sałatka z cieciorki, wędzonej makreli i jabłka
Salatka_z_cieciorka_i_makrelaSkładniki (2 porcje)
wędzona makrela
jabłko
10 dag ciecierzycy z puszki
pół strąka słodkiej czerwonej papryki
cebula dymka ze szczypiorem
Sos
sok połowy cytryny, 2 łyżki oleju
sól, pieprz, ostra papryka do smaku, natka pietruszki lub koperek

Ciecierzycę wysypać na sitko, przepłukać chłodną wodą, osuszyć na sitku i przełożyć do salaterki. Przygotować sos z soku z cytryny, soli, pieprzu, ostrej papryki i oleju i zalać nim ciecierzycę. Jabłko i paprykę wymyć, cebule obrać. Pokroić je w kostkę, posolić. Dodać do ciecierzycy, wymieszać. Salaterkę przykryć i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem dodać rybę, posypać obficie drobno krojoną natką lub koperkiem.
Rada: Ciecierzyca z puszki traci swój orzechowy smak, dlatego potrzebuje ostrych przypraw i czasu, aby nabrać smaku.

 

Przepisy na zdrowe sałatki można wybrać na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *