Maliny. Wartości odżywcze, lecznicze przepisy i przeciwwskazania

Rady jak stosować kwiaty maliny na hemoroidy, świeże liście malin na trądzik i stany zapalne skóry, owoce malin na infekcje dróg oddechowych, liście malin przy zapaleniu krtani, suszone liście malin po chorobie… 
Owoce maliny 
zawierają wyjątkowo dużo witaminy C, B1, B2, B9 (kwasu foliowego), PP, oraz karotenu. Są bogate w żelazo, fosfor, miedź, a potasu i wapnia mają 3 razy więcej niż żurawiny i borówki. Zawartość witaminy C w liściach dziko rosnących malin może być nawet 10 razy wyższa niż w ich owocach.
W malinach jest mniej wody i więcej błonnika niż w innych owocach jagodowych, są bogatym źródłem karotenu, garbników. Mogą być bezpiecznie spożywane przez cukrzyków. Nie podnoszą poziomu cukru we krwi, owoce zawierają ok. 10%, głównie dobrze przyswajalnej glukozy i fruktozy.
Regularne spożywanie malin wzmacnia siły obronne organizmu. Nawet mrożone maliny zachowują swoje właściwości lecznicze.

Zawierają naturalny kwas salicylowy obniżający temperaturę ciała i hamujący procesy zapalne, dlatego podaje się je przy przeziębieniu i w grypie, oraz w infekcjach bakteryjnych, przy przewlekłym reumatyzmie.
Nasiona malin mają właściwości antymiażdżycowe, także nasiona w suszonych i mrożonych owocach.
Odwar z owoców malin z miodem stosowany jest w chorobach skóry, głównie egzemie.
Sok z malin z miodem lub z cukrem jest orzeźwiającym napojem w czasie infekcji przebiegających z gorączką. Szeroko stosowane w medycynie ludowej są zarówno owoce jak i kwiaty i liście dzikich malin. Napar z liści suszonych lub świeżych jest polecany w przeziębieniu, leczeniu procesów zapalnych gardła, ma lekkie działanie wykrztuśne.

Liście zawierają substancje stymulujące pracę mięśni gładkich jelit. Ponadto napary z liści mają działanie moczopędne i obniżają ciśnienie krwi.

Substancje zawarte zarówno w owocach jak i liściach mają zdolności pobudzania do pracy mięśni macicy, powinny być przyjmowane przez kobiety pragnące zajść w ciążę. Herbata z owoców lub liści maliny jest stosowana do normalizacji cyklu miesiączkowego, ale także zmniejsza ból podczas menstruacji. Napar z kwiatów maliny stosuje się wspomagająco w leczeniu hemoroidów i chorób kobiecych.

Owoce i liście malin powinno się zbierać w czasie suchej słonecznej pogody. Liście powinny być jasnozielone, bez plam. Zbierane od wiosny do okresu przed kwitnieniem zawierają najwięcej substancji leczniczych. Owoce maliny nie dojrzeją po zbiorze. Dlatego należy wybierać tylko zdrowe, w pełni dojrzałe owoce, które łatwo zdjąć z szypułki; sprawdzić czy nie ma w nich larw albo mrówek.

Lecznicze przepisy z malinami

Malina_kwitnie
Przepisy na:

– napar z kwiatów maliny na hemoroidy;
– maseczkę ze świeżych liści malin na trądzik i stany zapalne skóry;
– napary z malin suszonych na przeziębienie, na grypę, w zapaleniu oskrzeli;
– płukankę z liści malin przy zapaleniu krtani;
– napary z liści malin po przebytej infekcji wirusowej i bakteryjnej.

Stosowanie domowych przepisów w czasie choroby i rekonwalescencji należy skonsultować z lekarzem. Nie wolno na własną rękę zwiększać proporcji i częstotliwości zażywania nawet roślinnych środków.
Podawanie ziół dzieciom, kobietom w ciąży oraz długotrwałe kuracje ziołowe zawsze trzeba uzgodnić z lekarzem.

Napar z kwiatów maliny na hemoroidy
Łyżkę kwiatów dzikiej maliny zalać szklanką wrzącej wody, zaparzać po przykryciem. Pić po łyżce 3 razy dziennie.

Domowa maseczka z liści malin na trądzik, stany zapalne skóry
Świeże liście malin dokładnie wymyć i rozgnieść w moździerzu. Papkę nanosić na skórę ze zmianami. Stosować jak maseczkę kosmetyczną.

Napar z liści malin na zapalenie krtani, na wzmocnienie 
Do termosu wsypać 2 łyżki suszonych liści malin i zalać do 500 ml wrzącej wody. Dokładnie zakręcić i zaparzać przez 2 godziny. Profilaktycznie pić po 100 ml – 120 ml ciepłego naparu 3-4 razy dziennie. Napar z liści malin stosuje się jako płukankę w zapaleniu krtani i dla wzmocnienia w okresie grypowym.

Napar z malin na przeziębienie, przemarznięcie – napój witaminizujący 
2 łyżki suszonych malin zalać szklanką gorącej przegotowanej wody (70°C-80°C), po 2-3 minutach wypić bez przecedzania. Za godzinę przygotować świeżą porcję. Napar z malin suszonych pije się także zimą i na wiosnę dla uzupełnienia witamin.

Napar z malin na przeziębienie, zapalenie oskrzeli, w grypie 
Do termosu wsypać 2 łyżki suszonych malin, zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać przez 15-20 minut. Wypić całą porcję przed snem.

Napar z malin i dzikiej róży przy osłabieniu po chorobie z gorączką
Po pół łyżki suszonych malin i dzikiej róży zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzać przez 2 godziny, odcedzić i pić trzy razy dziennie po 1/3 szklanki. Herbatka z suszonych malin i dzikiej róży jest zalecana przy braku witamin na wiosnę.

Napar z liści malin, rekonwalescencja po chorobie wirusowej i bakteryjnej z gorączką
Do termosu wsypać 2 łyżki suszonych liści malin, zalać 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody. Przecedzić po 2-3 godzinach. Pić 4-5 razy dziennie po posiłku nie więcej niż po 100 ml naparu.

Przeciwwskazania

  • Kobiety w pierwszym trymestrze ciąży powinny zachować ostrożność przy stosowaniu kuracji liśćmi malin, a najlepiej skonsultować ją z lekarzem.
  • Maliny mogą wywołać reakcje alergiczną, szczególnie u osób wrażliwych na działanie kwasu salicylowego. Można je wprowadzać małymi porcjami do diety 2-3 letnich dzieci i obserwować reakcje (mogą wystąpić nawet po 3 dniach).
  • Świeże owoce malin w większych ilościach są przeciwwskazane w przypadku ostrej niewydolności nerek, zapalenia nerek, dny moczanowej.
  • W przypadku ostrej choroby wrzodowej żołądka lub zapalenia błony śluzowej żołądka spożywanie malin należy skonsultować z lekarzem.

Artykuły powiązane:
Przepisy na domowe przetwory z malin.
Przetwory z malin bez cukru.  

Rady jak mrozić maliny i inne delikatne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości i atrakcyjny wygląd można znaleźć w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. Moja siostra była jeszcze mała ,leżała w łóżeczku . Mama dała jej sok z malin z sokowirówki czyli pestki malin zmiażdżone. Siostra wszysitko zwróciła. Sąsiadka lekarz pediatra podała do dyskusji dlaczego tak się stało na konsultacji w szpitalu. Jestem starsza od siostry
    o 12 lat. Dlatego to pamiętam. Czy może Państwo wiecie w czym tkwi problem ?

    1. Kwasy zawarte w owocach i pestki mogły podrażnić żołądek dziecka. Małym dzieciom podaje się owoce o delikatnym smaku, gotowane i przetarte.

Skomentuj Julia Żaczek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *