Ananas. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Ananas wzmacnia kondycję fizyczną i odporność organizmu

O właściwościach prozdrowotnych świeżego soku z ananasa i wartościach odżywczych ananasa. Przepisy na nalewkę z ananasa, niskosłodzony dżem z ananasa, napoje na lepsze trawienie, na schudnięcie i na poprawę odporności na infekcje  
Ananas zawiera duże ilości witaminy A i C, błonnika i kwasów organicznych. Ponadto jest dobrym źródłem witaminy B1, B2, B12, PP, zawiera żelazo, wapń, miedź, cynk, jod, potas, magnez, mangan i inne składniki odżywcze. Jeden plaster dojrzałego ananasa dostarcza połowę dziennej dawki manganu dla dorosłego człowieka. Mangan aktywuje enzymy odpowiedzialne za metabolizm białka, węglowodanów, lipidów ( także cholesterolu). Poza tym ma pozytywny wpływ na potencję mężczyzn.
Bromelaina, enzym, w który obfituje ananas, pomaga trawić białka i złożone lipidy, których nadmiar zwiększa ryzyko chorób serca i układu krążenia. Dlatego warto do ciężkostrawnego posiłku wypić kilka łyków soku z ananasa.
Ponieważ bromelaina poprawia trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, tłustych ryb, mięsa, roślin strączkowych można dodać do nich sałatkę z plasterkiem świeżego ananasa. Sok i syrop z puszki nie mają właściwości leczniczych. W podgrzanym ananasie zniszczonych zostaje wiele pożytecznych substancji, w tym enzymy (bromelaina). 
Bromelaina ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i podnoszące odporność. Zmniejsza stan zapalny, obrzęk, bóle stawów, poza tym przyspiesza gojenie się ran, odleżyn, oparzeń. Ananas jest stosowany jako środek na przeziębienie, kaszel, katar i ból gardła. Składniki zawarte w ananasie mogą nawet kilkakrotnie zwiększyć działanie przyjmowanych antybiotyków.

Regularne spożywanie miąższu i soku ananasowego przyczynia się do poprawy trawienia i utrzymania wagi, obniżenia ciśnienia krwi, rozrzedzenia krwi i zapobiega rozwojowi niebezpiecznych chorób układu sercowo-naczyniowego, takie jak miażdżyca tętnic, zakrzepica, udar i zawał mięśnia sercowego.
Zaleca się spożywanie świeżego ananasa przy niewydolności trzustki, dla normalizacji funkcji nerek i wątroby, pobudzenia perystaltyki jelit, a przy obrzękach picie do 200 ml soku z ananasa na dobę.

Wypicie szklanki soku ananasowego może pomóc złagodzić mdłości w czasie choroby morskiej lub podróży lotniczych.

Mimo, że ananas ma słodki smak, 10 dag świeżego miąższu zawiera niespełna 50 kcal. Bardzo kaloryczny jest ananas w syropie. Najbardziej kaloryczny jest suszony kandyzowany ananas.

Rada: Do produktów mlecznych powinno się dodawać tylko ananasy z puszki.

 

Przepisy z ananasem i sokiem ananasowym

Sok ze świeżego ananasa, problemy trawienne, anemia
3 razy dziennie przed posiłkiem pić po pól lub pełną szklankę soku z ananasa posłodzonego łyżeczką miodu.

Sok ze świeżego ananasa, nadwaga, słaba odporność na infekcje, przemęczenie pracą fizyczną
10 dag miękkiego miąższu świeżego ananasa zmielić, dodać sok z połowy cytryny. Pić świeżo przygotowany raz dziennie do posiłku.

Nalewka z ananasa, nadwaga, do słodzenia deserów
Miąższ dojrzałego ananasa (bez twardych części) pokroić, zmielić. Masę przełożyć do szklanego słoika, zalać butelką wódki zbożowej (min. 40%), szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Po tygodniu przefiltrować przez gazę na sitku. Pić raz dziennie łyżkę stołową nalewki (15 ml) na kwadrans przed posiłkami lub przed snem.

Niskosłodzony dżem z ananasa
Składniki
0,5 kg miąższu dojrzałego ananasa (bez zdrewniałych części)
1/2 szklanki wody* 
ćwierć szklanki cukru*
Miąższ pokroić w kostkę o grubości 1-2 cm, przełożyć do emaliowanego rondla. Zagotować wodę z cukrem i zalać nią kawałki ananasa. Przykryć i zostawić w kuchni na 12 godzin. Przecedzić. Gęsty sok zagotować, włożyć do niego ananasa i gotować pod przykryciem do miękkości. Gorący przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Ostudzone przechowywać w lodówce. Tak przygotowany ananas zachowuje swój smak i aromat.
* Szklanka o pojemności 250 ml.

Przeciwwskazania do spożywania ananasa i soku ananasowego

Nie zaleca się picia świeżego soku ananasowego:
– w chorobach przewodu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśność),
– kobietom w ciąży (szczególnie niedojrzałe i uszkodzone/psujące się owoce i ich sok mają silne właściwości poronne),
– przy niskim ciśnieniu krwi,
– przy skłonnościach do krwawień,
– dzieciom poniżej 3, a nawet 6 roku życia (możliwe podrażnienie błony śluzowej jelita),
– w przypadku reakcji alergicznych (pod skórką ananasa znajdują się uczulające enzymy).

Spożywania ananasów i soku z puszki na zaleca się małym dzieciom i kobietom karmiącym.

Po wypiciu soku z ananasa koniecznie przepłukać usta wodą, aby uniknąć osłabienia szkliwa.
U niektórych osób po zjedzeniu ananasa pojawiają się pęknięcia w kącikach ust, ponieważ sok ananasowy zawiera wiele kwasów organicznych. Wystarczy jeść ananasy widelcem nie dotykając wrażliwych błon śluzowych warg.

Rady jak wybrać dojrzały świeży ananas i jak go przechowywać w artykule „Przechowywanie żywności w domu. Owoce A-H.”

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *