Chłodzące i witaminizujące napoje owocowe zimą

Przepisy kulinarne na chłodne napoje owocowe: napój wieloowocowy zimowy, napój owocowy z jogurtem i płatkami owsianymi, napój owocowy bananowo-kokosowy z żurawiną, napój owocowy z maślanką, mleczno-owocowy napój z ananasem i bananem, napój owocowy z mango, gujawy i kantalupy
Napoje z owoców dostępnych zimą pomogą zapobiec brakom witamin i minerałów w okresie przedwiośnia…
Napój wieloowocowy zimowy
Składniki (4 porcje)
mango
3 kiwi
20 dag mrożonych truskawek lub innych mrożonych owoców jagodowych
sok z połowy cytryny/limonki
łyżeczka płynnego miodu
ew. niegazowana woda mineralna
mięta i kilka owoców jagodowych do dekoracji
Świeże owoce wymyć, mrożone tylko przepłukać. Obrać mango i kiwi, usunąć twarde części. Miąższ pokroić i skropić sokiem z limonki. Zmielić owoce w blenderze, posłodzić. Zimowy napój owocowy podawać w szklankach.
Dobra rada: można wykorzystać również mrożone mieszanki kompotowe.

Napój owocowy z jogurtem i płatkami owsianymi
Składniki (4 porcje)
dojrzały banan
4 soczyste pomarańcze z pępkiem
2 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki płatków owsianych
250 g jogurtu naturalnego
400 ml maślanki
4 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji
listki mięty do dekoracji
Owoce wymyć, obrać, pokroić na kawałki i zmielić w blenderze. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zezłocą. Wszystkie składniki napoju owocowego zmiksować, płyn przelać do szklanek, posypać wiórkami i udekorować listkami mięty.
Płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem.

Napój owocowy z mango, gujawy i kantalupy
Składniki (1 porcja)
małe mango
250 dag kantalupy (melona miodowego) 
gujawa
niegazowana woda mineralna
Owoce wymyć, obrać, wyjąc pestki. Miąższ pokroić i zmielić w blenderze, wymieszać z niedużą ilością wody. Napój owocowy podawać w wysokiej szklance.

Napój owocowy bananowo-kokosowy z żurawiną
Składniki (1 porcja)
nieduży dojrzały banan
½ limonki
łyżka suszonych żurawin
10 łyżek mleka kokosowego
5 łyżek odtłuszczonego jogurtu naturalnego
ew. niegazowana woda mineralna
Świeże owoce wymyć, żurawinę opłukać. Miąższ banana zgnieść widelcem, spryskać sokiem z limonki. Wszystkie składniki napoju owocowego zmiksować. Udekorować plasterkiem banana, skórką z limonki.

Napój owocowy z maślanką
Składniki (4 porcje)
2 dojrzałe banany
2 dojrzałe mango
30 dag odsączonego ananasa z puszki
400 ml maślanki
ew. płynny miód o delikatnym smaku
niegazowana woda mineralna
Owoce wymyć, obrać, miąższ pokroić. Wszystkie składniki napoju owocowego z maślanką zmiksować razem, rozcieńczyć wodą.

Mleczno-owocowy napój z ananasem i bananem
Składniki (2 porcje)
nieduży dojrzały banan
10 dag ananasa z puszki (bez syropu)
10 dag naturalnego jogurtu
1/4 szklanki pełnego mleka
łyżka soku z cytryny
szczypta drobno tartej skórki cytrynowej
łyżka płynnego miodu
kawałek ananasa z puszki do dekoracji
Owoce wymyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki. Zmiksować z jogurtem, mlekiem, sokiem i skórką cytryny. Mleczno-owocowy napój posłodzić miodem i szybko podać.

Artykuły powiązane:
Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok. Napoje owocowe. 
Witaminizujące napoje ze świeżych owoców cz.1.
Witaminizujące napoje ze świeżych owoców cz.2.
Bezalkoholowe chłodzące napoje z owocami.
Witaminizujące napoje zimą. Chłodzące napoje owocowe.
Niskokaloryczne napoje mleczne z owocami jagodowymi.

Przepisy na napoje z sokami owocowymi lub warzywnymi na stronie Napoje.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *