Ziemniaki z piekarnika

Pyszne ziemniaki pieczone w piekarniku na co dzień i na święta


Rady jak upiec ziemniaki w piekarniku. Przepisy na ziemniaki pieczone w całości, ziemniaki pieczone w mundurkach, pieczone ziemniaki faszerowane… Rady jak piec ziemniaki pokrojone w plastry lub w kliny? Jak piec ziemniaki na blasze do pieczenia, w naczyniu do zapiekania, w rękawie do pieczenia, w folii aluminiowej? Jak zapiekać podgotowane ziemniaki? Czas pieczenia ziemniaków i temperatura pieczenia ziemniaków w piekarniku, na blasze, w naczyniu do zapiekania, w folii, w rękawie…
Do pieczenia wybiera się ziemniaki podobnej wielkości, najlepiej owalne, bez uszkodzeń, plam i kiełków. Ziemniaki trzeba wymyć, koniecznie wyciąć oczka i dokładnie oczyścić szczotką, zwłaszcza te, które mają być pieczone w skórce. Przed pieczeniem obrane całe ziemniaki można krótko podgotować, aby skrócić czas pieczenia.

Przed pieczeniem ziemniaki przyprawia się solą i pieprzem, wkłada do równomiernie rozgrzanego piekarnika. Blachę do pieczenia warto wyłożyć papierem do pieczenia – zaoszczędzi nam to jej czyszczenie. Czas pieczenia ziemniaków zależy od wielkości, kształtu, gatunku ziemniaków. Ziemniak jest upieczony jeśli widelec miękko w niego wchodzi.

Pod koniec pieczenia ziemniaki można polać śmietaną, keczupem czy majonezem. Na każdego średniego ziemniaka nakłada się łyżeczkę ulubionego dodatku. Pieczone ziemniaki można podawać z masłem, posypać mielonym czosnkiem, świeżymi ziołami: koperkiem, szczypiorkiem, bazylią, estragonem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, papryką, curry lub kminkiem. Najzdrowsze są pieczone ziemniaki, które wcześniej były podgotowane, ponieważ krótko poddawane są działaniu wysokiej temperatury w piekarniku.
Uwaga: ziemniaki cienko krojone, ziemniaki pieczone bez termoobiegu w temperaturze ponad 200°C (lub 180°C z termoobiegiem) mogą zawierać szkodliwy akrylamid, który uszkadza układ nerwowy i przyczynia się do powstawania nowotworów.

Czas pieczenia ziemniaków w mundurkach

Do pieczenia w skórce najlepsze są młode ziemniaki bez oczek i kiełków. Najpierw trzeba włączyć piekarnik i dobrze go rozgrzać. Małe młode ziemniaki wymyć w letniej wodzie, dokładnie wyczyścić szczotką, uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Ziemniaki wypłukać. Każdy przekłuć nożem, aby lepiej się upiekły. Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju albo wyłożyć papierem do pieczenia. Ziemniaki wyłożyć na blachę i wsunąć ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Ziemniaki w mundurkach piec w piekarniku przez około 40 minut. 

Pieczemy ziemniaki pokrojowe w plastry, ziemniaczane kliny oraz połówki ziemniaków

Ziemniaki dokładnie wyczyścić i wymyć, obrać lub zeskrobać skórkę, opłukać. Pokroić na 4-8 plastrów, włożyć do garnka z zimną osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 3 minuty. Wodę odlać, ziemniaki powinny lekko ostygnąć, aby można było je pokroić. Włączyć piekarnik. Blachę do pieczenia posmarować cienko olejem lub masłem, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojone ziemniaki. Ziemniaki posolić, popieprzyć do smaku. Blachę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Plastry ziemniaczane piec w piekarniku najpierw przez 20 minut, ziemniaczane kliny przez 30 minut, a połówki ziemniaków przez 35 minut. Po tym czasie posypać pokrojonymi ziołami, obsypać tartym serem żółtym lub posmarować cienką warstwą śmietany i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

Czas pieczenia ziemniaków w rękawie do pieczenia
Plastry lub cząstki ziemniaków przyprawić solą, pieprzem, włożyć do rękawa, zawiązać jeden koniec. Wlać niewielką ilość wody, związać drugi koniec rękawa. Ziemniaki w rękawie ułożyć na blasze do pieczenia, rozpłaszczyć. W rękawie do pieczenia 1 kg ziemniaków upiecze się w piekarniku przez 40 minut, a 1,5 kg  ziemniaków w ciągu godziny.

Pieczone ziemniaki w naczyniu do zapiekania – czas pieczenia 
Cząstki ziemniaków lub plasterki podobnej wielkości umieścić w naczyniu, przyprawić sola i pieprzem, dodać niewielką ilość oleju i wymieszać. Do naczynia wlać ćwierć szklanki wody. Piekarnik nagrzać do 200°C, umieścić otwarte naczynie na kratce w piekarniku. Ziemniaki w naczyniu do zapiekania piec przez 45-55 minut.

Ziemniaki pieczone w całości w folii aluminiowej. Temperatura pieczenia ziemniaków i czas pieczenia ziemniaków w folii
Włączyć piekarnik. Wybrać młode małe ziemniaki, wyczyścić, oskrobać ostrym nożem, wypłukać. Każdy wysmarować cienką warstwą oleju lub smalcu, posolić, nakłuć nożem i owinąć w folię. Owinięte w folię ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia, wsunąć ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Całe ziemniaki w folii aluminiowej piec przez godzinę. 

Pieczone ziemniaki faszerowane – czas pieczenia ziemniaków w folii aluminiowej 
Wybrać większe bulwy. Ziemniaki dokładnie wyczyścić, wymyć i obrać. Bulwy przeciąć na pół, w każdej połówce wyciąć środek. Dołek wypełnić farszem, a połówki złożyć i owinąć folią. Do farszu użyć można m.in. mięsa mielonego, żółtego tartego sera, grzybów, wędliny, ziół… Owinięte folią ziemniaki położyć na blasze do pieczenia tak, żeby soki nie wypłynęły podczas pieczenia. Aby skrócić czas pieczenia, przed faszerowaniem ziemniaków mięso mielone podsmażyć, grzyby ugotować, pieczarki poddusić… Wtedy ziemniaki można piec w folii tak jak ziemniaki w całości.

Aby skrócić czas pieczenia, ziemniaki można podgotować przed pieczeniem. Jak długo piec ziemniaki wcześniej podgotowane?

Wczesne ziemniaki zapiekane w folii aluminiowej 
Ziemniaki wymyć i dokładnie wyczyścić. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut. Przecedzić i lekko schłodzić. Włączyć piekarnik. Każdy ziemniak posmarować olejem z solą i ulubionymi ziołami, ciasno owinąć kawałkiem folii. Ułożyć je na kratce tak, aby olej nie wypływał podczas pieczenia ziemniaków. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Wcześniej podgotowane całe ziemniaki w folii zapiekać przez 20 minut.

Zapiekane kliny ziemniaczane. Temperatura pieczenia i czas zapiekania podgotowanych ziemniaków pokrojonych w cząstki 
Młode ziemniaki wyczyścić, wypłukać. Włożyć do garnka z wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15-20 minut. Odlać wodę, ziemniaki zalać zimną, aby je szybko schłodzić. Osuszone pokroić w kliny (6 części), ułożyć na blasze do pieczenia lekko posmarowanej masłem, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C, ziemniaki zapiekać przez kwadrans. Ziemniaczane kliny są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Rady jak gotować ziemniaki i jak wybrać najlepsze ziemniaki na sałatkę, do gotowania, do pieczenia, do smażenia, do potraw mącznych czy do wypieków można przeczytać w artykule „Gotowanie ziemniaków”.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. Ziemniaki powinno się wrzucać do gotującej się wody. Wypłukuje się wtedy mniej dobrych rzeczy i łatwiej jest chwycić czas.

Skomentuj mm Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *